Najboljih 10 podkasta za milenijalce

Podkasti su nova muzika, neka neko obavesti Srbiju. Na ulicama, u autobusu, u supermarketu, u teretani, svi nose slušalice, ali ih vrlo mali broj ljudi koristi za slušanje podkasta. Iako za Srbiju ne postoje precizni podaci, najnovija istraživanja pokazuju da postoji čak 750,000 podkasta širom sveta, te da je u junu ove godine objavljeno 30 miliona novih epizoda.

Širok dijapazon tema, raznolikost formi i sagovornika, dostupnost i prilagodljivost samo su neki od razloga koji ovo tržište čine intrigantnim. Međutim, legenda kaže – da bi pronašao jedan dobar podkast, moraš kliknuti na stotinu loših – zato nudimo smernice za one mladolike i otvorenog uma.

Foto: Austin Distel

Ovo je najboljih 10 podkasta za milenijalce:

1. 99% Invisible

Storytelling u svojoj idealnoj formi i besprekorna produkcija koji su revolucionarizovali podkasting svet. Tačnje, 99% invisible je doslovno zadao domaći zadatak svojoj konkurenciji i postavio standarde kojima gotovo svi iz ove branše teže. Podtekst svake teme je: Kako su se ovoga setili?, i iako je fokus na dizajnu i arhitekturi, glas voditelja je dovoljan razlog da ovom podkastu date šansu.

2. Heart

Priče o svim ljudskim različitostima i banalnostima koje ih prate, ispričane na specifičan način kako bi se sačuvao stvarni identitet osoba, jer Fikcija je laž kojom govorimo istinu, kako na početku svake epizode naglašava autorka ovog podkasta. On je podeljen na serijale, kao što su Pisma, gde se rekonstruišu životi onih koji su ih pisali, ili Duhovi, gde u svakoj epizodi po jedan akter objašnjava ko im to ne da mira i zašto. Akcenat je na različitim životnim stilovima, što postepeno i dugoročno produbljuje razumevanje prema ljudskim bićima, i dokazuje da vas podkast može promeniti.

3. Heavyweight

Ovaj podkast odgovara na pitanje: Da možeš da vratiš vreme, šta bi promenio? Zapravo, ne samo to, on u svakoj epizodi određenu osobu suočava sa onim što je muči, navodeći je da konačno reši stvar iz prošlosti zbog koje ne može da spava. Devojka koju su maltretirali u školi pokušava da od nasilnica sazna šta je bio uzrok tome, godinama kasnije, dok dečko koji smatra da mu je Moby ukrao pesmu odlazi po svoje zasluge.

Foto: gimletmedia.com

4. Every Little Thing

Temu određuje osoba koja se javila i rekla da postoji nešto što ne zna i ne može da sazna, jer joj je glupo da pita; potom joj eksperti iz te oblasti odgovaraju na pitanje. Epizode su iznenađujuće spontane i dinamične, naracija je toliko prirodna da deluje kao preslikan unutrašnji monolog. Napraviti priču ni od čega je svojevrsna umetnost, i niko ne bi pretpostavio da o džeparicama postoji doktorska disertacija ili da 9 od 10 mikrobiologa kaže da je u redu sesti na dasku u javnom WC-u.

5. Radio Diaries

Najbolji način da saznaš o životu jeste slušajući one koji ga žive. Svi imamo priču koju vredi ispričati – tako je jedan od slušalaca opisao ovaj podkast. Priče običnih ljudi, ali i nepoznati detalji poznatih priča, uz vrhunsku produkciju, stvaraju osećaj kao da čitate knjigu; tačnije, kao da vam neko čita knjigu, pred spavanje.

6. Song Exploder

Podkast za zaljubljenike u muziku, jer je secira i pruža doživljaj nesvojstven ovom svetu. U više od 160 epizoda, sva najznačajnija imena svetske muzičke scene – uključujući The National, Fleetwood Mac, Chet Faker, Jhene Aiko, The Cranberries, Hozier i mnogi drugi – gostovali su, doneli demo snimke i komentarisali po jednu svoju pesmu koju smatraju najvažnijom. Koliko god znali o nekom bendu, uverićete se da imate još mnogo da otkrijete, a pesmu koju ste čuli bezbroj puta nikada više nećete slušati istim ušima.

Foto: songexploder.net / Illustrator: Carlos Lerma

7. Millennial

Život u dvadesetim nema mnogo smisla i doslednosti, i nije onakav kakvim ste ga zamišljali. Osećaj da trošiš vreme na gluposti, da nisi dovoljno odrasla osoba i da ne znaš sve što treba da znaš zajednički je svim milenijalcima. Megan Tan napravila je podkast o svom životu u vidu serijala, neplaniranih nastavaka, nesvesna svog uspeha sve dok The Guardian nije napisao tekst o njoj. Epizode s početka prve sezone odnose se i na pokretanje podkasta, što može interesovati one koji takođe razmišljaju da se oprobaju u tome.

8. KEXP Presents Music That Matters

Ukoliko vam se ne sluša govor nego muzika, ovo je najkredibilniji podkast za ukazivanje poverenja. Radio stanica iz Sijetla jednom nedeljno pravi jednočasovne mikseve kvalitetne muzike, među kojima nema pesama koje vam se neće dopasti, već samo onih koje će vam se dopasti više od ostalih. Riznica nove muzike i bendova za koje niste čuli, a koje ćete nastaviti da slušate. Takođe, srodni podkast KEXP Song of the Day svakog dana objavljuje po jednu pesmu koju smatra najboljom.

9. Health Is Hell

Ne postoji univerzalna uspešna osoba, niti je svako ko se razlikuje od društveno prihvaćenog ideala gubitnik. Jedan od dokaza za to je Ali Weiss, devojka u kasnim dvadesetim, koja živi sa roditeljima i ne smatra sebe naročito dobrom ni u čemu. Ipak, za kratko vreme – svega 14 epizoda – uspela je da se nađe pri vrhu najboljih podkastera na svetu, zahvaljujući autentičnom načinu deljenja životnih lekcija i nesvakidašnjim sagovornicima. To znači da se, komično i spontano, raspituje o stvarima koje je zanimaju a o kojima je neprijatno govoriti u javnosti, i taj intimni ton čini da se slušalac oseća kao da sluša najbolju drugaricu.

Foto: hercampus.com

10. Social Anxiety Solutions

Intervjui sa ekspertima, psiholozima i psihoterapeutima svake nedelje na različitu temu – o osećaju krivice, perfekcionizmu, samopoštovanju, na način koji se slušaocu neće uvek dopasti – i to je ono što ovaj podkast razlikuje od popularne psihologije. Rad na sebi nije lak, prevazilaženje anksioznosti je još teže, a ovaj podkast je mali korak na tom putu ili bar korak bliže psihoterapiji. Ukratko, ukoliko ste zarobljeni u nekim obrascima ponašanja koje želite da promenite, a ne uspevate da pronađete rešenja ili nove odgovore, verovatno ćete ih čuti u Social Anxiety Solutions.