Nataša Milivojević – Aktivizam i kulturno nasleđe

U drugoj epizodi serijala “Prirodnjačke priče” ugostili smo Natašu Milivojević iz Svetske organizacije za prirodu (WWF Adria) i Ekološkog Udruženja “Rzav“. Ceo razgovor iz druge epizode ovog serijala možete pogledati na linkovima koji se nalaze na kraju teksta. Ovog puta tema nam je aktivizam a možete čuti i šta se to nametnulo kao “kulturno nasleđe”.

Prirodnjačke priče – Aktivizam/ Nataša Milivojević

Aktivizam u Srbiji trenutno je okrenut očuvanju životne sredine. Grčevita odbrana koju aktivisti konstantno pružaju kako bi zaštitili prirodu od ekocida na kom rade mnogi, uzima sve više maha i preti da preraste u potpunu ofanzivu.

Aktivizam se mora fokusirati na argumente. Moramo imati argumente kada se obraćamo javnosti. Tome aktivizam zapravo i služi, za podizanje svesti građana upućivanjem u problematiku.

Nataša Milivojević
Ivan Bjelić – Prirodnjačke priče

Na pitanje šta se dogodilo tokom protesta i zbog čega oni nisu zaživeli u onoj meri u kojoj je to očekivano, Nataša kaže da se takve stvari dešavaju zbog sujete.

Sujeta je glavna i polazna osnova za to što se ne iznose prava rešenja kada su takvi aktivistički protesti u pitanju. Na početku takvih protesta, koji su vezani za pitanja zaštite životne sredine, odbijana je saradnja sa organizacijama civilnog društva. Te organizacije ipak imaju stručna lica, znanje, iskustvo i razne aktivnosti iza sebe koje u suštini mogu da podele sa aktivistima koji su jedni od ključnih kanala za podizanje svesti građana.

Nataša Milivojević

Nataša je naglasila da nismo zreli za ovaj vid razvoja borbe. Fokus je bačen na ekonomsko iskorišćenje prirodnih resursa. Kao što smo i primetili ubrzano se radi na degradaciji prirode i njenoj ekonomskoj i svakoj mogućoj eksploataciji u kojoj se ne vodi računa odaljem opstanku ekosistema, baš iz tog razloga, aktivizam bi trebao biti potkrepljen mnogim istraživanjima, znanjem i činjenicama.

Ostatak razgovora možete pogledati na linku ispod.

Podkast “MultiRadio Hajlajter – Prirodnjačke priče” sufinansira Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Mixcloud – Prirodnjačke priče – audio podcast