“Nije šala” – Borba protiv seksualnog nasilja

Koliko je velik problem nedovoljnog razumevanja i prepoznavanja seksualnog nasilja nad ženama i devojkama? Učestalost seksualnog nasilja, potcenjivanje posledica i društvene predrasude sprečavaju žrtve da se obrate za pomoć, ometaju razumevanje i pružanje adekvatne javne podrške osobama koje su pretrpele nasilje.

Nije šala - seksualno nasilje je ozbiljna stvar
Nije šala – seksualno uznemiravanje je ozbiljna stvar

Prema podacima Autonomnog ženskog centra, svaka treća devojka doživljava neželjeno dodirivanje, a neželjene poruke seksualnog sadržaja dobija 6 od 10 devojaka i 3 od 10 mladića. Istraživanja SOS Ženskog centra su pokazala da mladi većinski ne prepoznaju u dovoljnoj meri oblike seksualnog nasilja, kao što je seksualno uznemiravanje, a gotovo 40% mladih nije sigurno da li žene lažno svedoče o silovanju.  

Seksualno nasilje i uznemiravanje je oduvek bila tabu tema u društvu, predstavlja problem o kom se dovoljno ne diskutuje i za koji ne postoji prostor u tradicionalnim medijima. Situacija se polako počela da menja jer od početka godine smo bili suočeni sa vestima o seksualnom nasilju koje su preživele poznate ličnosti kao i o organizovanoj seksualnoj eksploataciji. Srbija je dobila svoju verziju #metoo pokreta koji ima značajan uticaj jer se sve veći broj devojaka i žena ohrabruje da progovori o iskustvu seksualnog nasilja.

Projekat pod nazivom “Nije šala” je projekat koji sprovode MultiRadio i SOS ženski centar, a sve u cilju podizanju svesti mladih o učestalosti i ozbiljnosti seksualnog nasilja nad ženama i devojkama. Ciljevi na kojima ćemo efektivno raditi kroz niz aktivnosti jesu povećana informisanost mladih o seksualnom nasilju i povećan broj mladih koji su aktivno uključeni u delovanje protiv seksualnog nasilja nad ženama i devojkama.

MultiRadio će otvoriti prostor za diskurs, i putem potkasta i tekstova dati mladima priliku da podele svoju priču ili se informišu i dobiju odgovor na sve svoje nedoumice i nesigurnosti.

Projekat »Nije šala – seksualno uznemiravanje je ozbiljna stvar« realizuju SOS ženski centar i MultiRadio u okviru programa »Mladi i mediji za demokratski razvoj – MAY4DD«, koji Beogradska otvorena škola (BOŠ) sprovodi uz podršku Švedske, na osnovu ugovora između Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida) i BOŠa.

MultiRadio - Ivan Bjelić, koordinator projekta "Nije šala"
MultiRadio – predstavljanje projekta “Nije šala” – Ivan Bjelić, koordinator projekta
donatori
donatori