Nije šala – seksualno uznemiravanje je ozbiljna stvar

Nije šala, seksualno uznemiravanje je vrlo teška tema o kojoj smo razgovarali u našem prvom podkastu. Autor i voditelj prve epizode je Ivan Bjelić.

Kada je u društvu počelo da se priča o seksualnom nasilju nad ženama? Negodovanje institucija. Kako žene reaguju i kome treba da se obrate, samo su neke od tema o kojima smo razgovarali. Gošće prve epizode podkasta, u okviru projekta MultiRadija, „Nije šala – seksualno uznemiravanje je ozbiljna stvar“, bile su Andrea Košanin i Teodora Melios, volonterke SOS ženskog centra, koje su govorile o seksualnom nasilju, kako se treba ophoditi prema ženama koje su doživele isto, kao i o njihovim traumama.

NIje šala podkast ep#1
NIje šala podkast ep#1

 „Tema seksualnog nasilja, kod nas, je počela tek od skoro da se dublje obrađuje i da se više priča o tome. Mnoge stvari u našem društvu se uopšte nisu smatrale kao problem. Na razne oblike, ne samo seksualnog, nego uopšte nasilja, nije se gledalo kao na problem. Uopšte se nije prepoznavalo silovanje u braku. Ne samo i silovanje, imamo i seksualno uznemiravanje u braku koje uopšte nije zanemarljiva tema, jer postoji upravo to, da se smatra da je ženina obaveza da na sve načine udovolji muškarcu, čak i nešto što sama nikada ne bi želela da uradi. “

Do sada, smo imali mnoge slučajeve gde žene prijave nasilje i naiđu na nepoverenje i odbijanje samih institucija.

“Da institucije rade svoj posao kako treba, neprofitna udruženja i nevladine organizacije koje se bave ovom vrstom aktivizma, i feministkinje ne bi imale ovoliko posla i ne bi zapravo bio naš glas koji se čuje toliko. Stvar je u tome što institucije generalno, svojim postupcima, upere prst u žrtvu. Žrtva je tu došla da uperi prst u drugog, a oni opet taj prst vrate na žrtvu. To je jedan začarani krug.”

Problem koji se često javlja prilikom prijavljivanja, jeste strah žena od muškarca koji sedi preko puta nje.

“Kada pričamo o policajcima, to su uglavnom sve muškarci. Većinom muška populacija. Nekome ko je imao iskustva sa seksualnim nasiljem, to je trauma. Prirodna reakcija jeste da žena bude uplašena od tog pola. Smatram da  žena tada radi generalizaciju i onda kada dođe kod muškog lica, koji je opet dominantniji od nje i opet ima tu ulogu nadređenog, ne možemo očekivati da će se ona odjednom otvoriti, da neće imati nikakav strah i naravno da očekujemo da ona nema poverenje. “

Pitali smo se kako institucije gledaju na resocijalizaciju nasilnika. Da li se i koliko se bave njihovom psihom i ponovnim uključivanjem u društvo?

“Nešto što bi trebalo mnogo bolje da funkcioniše kod nas, a ne funkcioniše, to je program rada sa počiniocima. To je ustvari ono, gde jedino možemo videti sistemsko, integrisano rešenje, generalno problem nasilja u društvu kod nas. Znači da se podjednako radi i sa žrtvama i sa počiniocima nasilja. I programi bi pre svega trebali da uključuju rad na promeni pogrešnih internalizovanih uverenja kod muškarca počinioca. Problem je što se ništa od toga ne sprovodi kako bi trebalo, a podaci o tome se ni na kakav način, sistematički ne prikupljaju i mi nemamo adekvatne podatke o tome koliko je takvih programa sprovedeno u Srbiji.”

Celu epizodu možete pronaći na YouTube kanalu MultiRadija, ili na ostalim audio i video platformama. Linkovi do njih nalaze se u opisu videa.

021/422-740 – Telefon SOS ženskog centra, koji možete pozvati 17-21h

soskonsultacije@gmail.com ; soszenskicentar@gmail.com

Nije šala podkast, ep.1

Projekat »Nije šala – seksualno uznemiravanje je ozbiljna stvar« realizuju SOS ženski centar i MultiRadio u okviru programa »Mladi i mediji za demokratski razvoj – MAY4DD«, koji Beogradska otvorena škola (BOŠ) sprovodi uz podršku Švedske, na osnovu ugovora između Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida) i BOŠa.