No. 020: Zbogom Kobi i SuperBowl spektakl

Trebalo je ovo da bude jedna radosna epizoda – puna entuzijazma, ali protekle sedmice zadesila nas je jedna tragedija u svetu sporta. Preminuo je Kobi Brajant, jedan od najboljih košarkaša ikada i jedno od glavnih lica modernog sporta, zajedno sa svojom ćerkom Đijanom i još sedmoro ljudi u padu helikoptera u nedelju 26. januara u Kaliforniji.

Kobi je bio jedan od velikana, a istovremeno i drugačiji od ostalih. Bio je neustrašiv, neverovatno ambiciozan, bezgranično vredan i marljiv, svestran, radoznao… Pokušali smo da opišemo šta je Kobi značio za nas, da podelimo neka svoja sećanja na njega, da artikulišemo naše misli o svemu što se desilo i da procesuiramo ovu tragediju. Reči su verovatno neadekvatno oruđe za tako nešto, ali pokušali smo.

Najveći deo emisije pak, posvetili smo najvećem sporstkom događaju godine koji će se održati u nedelju, 2. feburara, kada San Francisko Fortinajnersi i Kanzas Siti Čifsi budu odigrali 54. po redu Super Bol. Mislimo da će ovaj meč biti pravi spektakl, kako za sladokusce, tako i za ležerne fanove NFL-a, tako da ako niste često do sada gledali ovaj sport, nemojte ovo propustiti.

Najnersi su najbolji tim, Čifsi imaju najboljeg igrača. Oba tima predvode dva ofanzivna genija sa klupe – Endi Rid i Kajl Šenahen. Oba tima imala su po 13 pobeda u regularnoj sezoni i u Plejofu su sa velikom razlikom savladali svoje protivnike. Ovo je meč koji smo priželjkivali. Ovo je najbolji meč koji smo mogli da dobijemo.

Ključ utakmice leži u dve stvari:

1) pritisku koji će defanzivna linija Najnersa izvršiti na kvoterbeku Čifsa Patriku Mahomsu – ukoliko im za to bude trebalo četiri igrača, Najnersi imaju odličnu šansu; što više igrača budu morali da šalju na Mahomsa, to šanse Čifsa više rastu i

2) napadu trčanjem Najnersa – ukoliko Najnersi budu uspevali da trče kao u dosadašnjem delu Plejofa kontrolisaće utakmicu i istovremeno držati Mahomsa na klupi; ukoliko Čifsi zaustave trčanje Najnersa (kao što su uradili sa Tenesijem u finalu AFC-a) forsiraće Najnerse da stave loptu u ruke kvoterbeka Džimija Garopola što nije njihova primarna želja, čime šanse Čifsa rastu.

A šta će se od ovoga zapravo desiti? E pa, poslušajte epizodu pa saznajte (zapravo pogledajte utakmicu pa saznajte, ali kako god).

A da ne bismo zapostavili i sada već našu ustaljenu rubriku TRANSFERI™, izdvojili smo malo vremena i za glavne vesti iz protekle nedelje – transfera Kristofa Pjanteka u Hertu, prelazak Stivena Bergvajna u Totenhem, generalno nerazumljivu transfer politiku Milana itd.

Najboljih sportskih sat vremena na obalama Dunava. Poslušajte kako izvesni Predrag Mijatović (sada već onaj na kog prvo pomislite) i njegov saučesnik Marko Jović razglabaju o evropskom fudbalu i mnogo čemu drugom…Skraćeni korner je serija podkasta o sportu autora Predraga Mijatovića i Marka Jovića koju možete pratiti na MultiRadiju.Možete nas pratiti i na Mixcloud-u.