NOAR: crno bela fotografija, detektiv i femme fatale…

Jedna od glavnih karakteristika/zapleta film noar a je kriminal i famme fatal
Dama u nevolji…

Ponovo smo sami u studiju i tema nam je ovog puta malo uža – NOAR. Izražavamo mnogo ljubavi prema noaru, Chinatown-u, Davidu Fincher-u, Hitchcock-u i drugima dok razgovaramo o našim očekivanjima za zajednički projekat reditelja filmova Se7en, Fight Club, Zodiac, The Game…i Roberta Towne-a koji je scenarista remek dela Romana Polanskog na koje se nova mini-serija bazira. Uz to, posvećujemo poslednji segment epizode da se pozdravimo od dve pale zvezde koje smo izgubili u toku prošle nedelje: Počivajte u miru Kobe Bryant i Terry Jones!

Poslušajte:

Linčova šiška

filmski podkast

Ukoliko vam je nestalo ideja šta da gledate, ukoliko želite da proširite svoje znanje o filmu, ukoliko vas zanimaju širi pogledi na svet sedme umetnosti ili jednostavno želite da se osećate kao na pivu sa dva filmofila: slušajte podkast Linčova šiška.Ovu emisiju, koju vode Marko Apostolović i Marko Pilja (tokom programa samo ukratko Apostol i Pilja), možete pratiti na MultiRadiju ili na <a href=”https://www.mixcloud.com/MultiRadio/”>MixCloudu</a>.Pridružite se dvojici šarmantnih momaka koji četvrtkom raspravljaju o filmskim novostima, aktuelnim dešavanjima i zanimljivostima kroz sva razdoblja sedme umetnosti.  Za kratke vesti, zanimljivosti i svakodnevne apdejte zapratite Linčovu šišku na <a href=”https://www.facebook.com/Lin%C4%8Dova-%C5%A1i%C5%A1ka-101494718037329/?modal=admin_todo_tour”>Facebook</a>-u i <a href=”https://www.instagram.com/linch_shish/?hl=sr”>Instagramu</a>.

Film Chinatown je remek delo Romana Polanskog iz 1974. snimljen po scenariju Roberta Towne-a.Po samom izlasku je bio veoma popularan što zbog imena iza i ispred kamera, što zbog izuzetno napete, zanimljive, neobične i originalne priče koja je zadivila publiku. Pored sjajne produkcije u filmu učestvuje sjajna glumačka ekipa koju predvode Jack Nicholson, Faye Dunaway i John Huston koji dodaju na fenomenalnoj atmosferi. Najveće pohvale dobio je scenarista Robert Towne zahvaljući kome se ovo smatra najboljim scenarijem svih vremena.

Upravo činjenica da Towne učestvuje na izradi mini-serije o protagoinsti filma Džejku Gitisu  kojeg glumi Jack Nicholson stvara veliki hajp oko ovog projekta. Kada se tome doda da na njemu takođe radi i David Fincher zna se da su nam očekivanja veoma visoka. Finčer je jedan od najboljih filmskih režisera koji se od 2012. jako dobro uklopio i u TV produkciju stvarajući hit serije kao što su politička drama House of Cards i krimi serija Mindhunter.

Pored toga, njegov filsmki opus usko je povezan sa neo-noar elementima delima kao Se7en, The Girl with the Dragon Tattoo, Zodiac i Gone Girl. U ovom podkastu raspravljamo o njegovim filmovima, uticaju i o tome šta očekujemo od ovog njega u ovoj seriji. Na žalost, za sada se ne zna previše o ovoj seriji, ali mi pokušavamo da vam što bolje prenesemo naše mišljenje, uzbuđenje i predviđanja o čemu će se raditi prisećajući se na originalno delo iz 1974.

Veliki deo epizode izdvojen je da se raspravlja o „noaru“ kao žanru i o tome kako uspeva da se zadrži u popularnoj kulturi već skoro 90 godina. Pričamo o načinima adaptacije u različitim vremenskim periodima, uticajima, podžanrovima kao i o najboljim primerima. Tokom čitave epizode izražavamo našu veliku ljubav prema noaru (što klasičnom film-noiru, što njegovoj „deci“, tačnije neo-noiru). Noar žanr je nastao u Francuskoj i Nemačkoj tokom tridesetih godina, a svoj procvat dobija tokom 40ih i 50ih godina, pogotovo u Holivudu. Predvodnici su u početku bili Fritz Lang, Alfred Hitchcock, Howard Hawkes, John Huston i Orson Welles, dok su glavne face uvek bili hladnokrvni privatni detektivi koje su glumilu Humphrey Bogart, Robert Mitchum ili James Stewart.

Glavni elementi bili su crno-bela fotografija, detektiv, korupcija, misteriozni bogataši i takozvana femme fatale iliti ubitačna žena koja je za svaku priču od esencijalnog značaja. Ovaj žanr polako je počinjao da dobija boju, dublje likove i više nasilja i tako se rodio neo-noar koji se i dan danas menja i razvija i koji svi volimo.

Kobi Brajant i Teri Džons

Na žalost, ova epizoda se završava drukčije od prethodnih, zbog velikog gubitka koji je zadesio svet filma i sporta tokom prošle sedmice. Smrti Kobija Brajanta i Terija Džonsa morale su biti pokrivene iz poštovanja prema ovim ikonama pop kulture. Razgovaramo o Brajantovoj košarkaškoj karijeri i njegovom uticaju na sport i film svojim delom Dear Basketball za koji je dobio Oskar. Sa druge strane se prisećamo kako su nas dela Terija Džonsa nasmejala, pogotovo tokom njegovog boravka u Monty Python’s Flying Circus i tri najbolja filma pod njegovim imenom (Monty Python and the Holy Grail, Monty Python’s Meaning of Life i Life of Brian).

Kliknite ovde kako biste slušali ostale epizode: https://multiradio.rs/podkast/lincova-siska/

Linčovu šišku možete slušati i na MixCloudu: