Novosadska cvetna pijaca 8. i 9.aprila

Novosadska cvetna pijaca, manifestacija koju organizuje Pokret gorana Novog Sada, okupiće sve baštovane i baštovanke sledećeg petka i subote, odnosno 8. i 9.aprila, na starom mestu – na platou ispred SPENS-a. To je idealna prilika da kupite biljke koje će oplemeniti vaš životni prostor.

Novosadska cvetna pijaca
Novosadska cvetna pijaca

Sonja Konjović iz Pokreta gorana kaže da su Novosađani sa nestrpljenjem dočekali novu sezonu ove manifestacije:

“Sve naše posetioce očekuje veliki izbor cveća, sadnica i opreme za hortikulturu, kako bi svoja dvorišta, bašte, terase i domove ukrasili i obogatili.”

Sonja Konjović

“Naša prva ovogodišnja manifestacija na otvorenom će se održati u petak i subotu 8. i 9. aprila, na dobro poznatoj lokaciji, plato ispred SPENS-a. ” dodaje Sonja.

Radno vreme događaja je:

  • petak, od 8 do 19.30 časova
  • subota, od 8 do poslepodnevnih časova”

Novosadska cvetna pijaca će i ovog proleća okupiti mnoštvo proizvođača sa kojima imate mogućnost da se posavetujete o tome kako da napravite svoju malu (urbanu) baštu na terasi ili krovu zgrade, ili pak kako da posadite neko začinsko bilje u saksijama na prozoru svog stana. Koji su uslovi potrebni, kako da negujete biljke, da li možete da gajite voće i povrće i šta vam je sve potrebno možete saznati na ovoj manifestaciji i zatim krenuti u akciju! Urbano baštovanstvo postaje sve zastupljenije kako u svetu, tako i u našoj zemlji. Koncept urbanih bašta, koji podrazumeva uzgoj biljaka po načelima organske poljoprivrede na mestima kao što su krovovi zgrada, terase stanova i neiskorišćene parcele u gradskim sredinama, ima višestruku korist. U saksijama mogu da se gaje gotovo sve vrste biljaka, a nekad čak ni saksije nisu neophodne već se može improvizovati sa starim posuđem. Na terasi možete da gajite sve ono što vam je potrebno u kuhinji, od paradajza, paprike, zelene salate, šargarepe, rotkvica, krastavaca, krompira, jagoda, pa do limuna.

Ako slučajno propustite događaj ovog puta, cvetna pijaca će biti organizovana već narednog vikenda ponovo.

Pokret gorana Novog Sada (PGNS) je nevladina, nestranačka, neprofitna i volonterska organizacija za zaštitu životne sredine, osnovana 1960. godine sa sedištem u Novom Sadu.

Misija: Stvaramo uslove za unapređenje životne sredine i urbanog zelenila u gradu Novom Sadu i motivišemo građane/ke da neguju zdrave stilove života.

Vizija: Da svi stanovnici/e grada Novog Sada aktivno učestvuju u održivom razvoju lokalne zajednice.

Više informacija o radu i projektima Pokreta gorana Novog Sada, možete pronaći na njihovom sajtu .