Novosadska kultura sećanja

Realizacijom projekta “Novosadska kultura sećanja” kroz 5 radijskih emisija obradićemo muzičku istoriju grada Novog Sada, od prvih produkcija, šlagera, prvih džez svirki, pa sve do današnje scene.

Osim da informiše, uloga medija koji ima svest o svom značaju, jeste da zabavi, ali i, još važnije, edukuje. Upravo bi emisije u ovom projektu ispunile sve tri funkcije medija. Priče koje bi u studio Radija 021 uneli sagovornici u projekti bi bilo nešto novo za novosadsku publiku, bez obzira na to što će se možda raditi o pričama koje su stare nekoliko decenija, građani njih u najvećem broju slučajeva nisu imali priliku da čuju.

Oni koji su bili svedoci zbivanja na novosadskoj muzičkoj sceni će zasigurno uživati kada čuju priče o Žutoj kući, Gajbi, Fokstrotu, kao i bendovima Neoplani, Dečaci sa Dunava, Vojvođanski bluz bend, Laboratorija zvuka, odnosno o pionirima ovdašnje džez i rokenrol muzike. Istovremeno, dok će zabavljati one koji su mogli da prisustvuju svirkama pojedinih bendova, oni koji to nisu imali priliku će biti zainteresovani za kulturno nasleđe koje nosi ovdašnja rok scena.

Nažalost, mlađoj publici nije poznato da je Pekinška patka jedan od prvih pank bendova koji je stekao popularnost u Jugoslaviji. Plasiranjem ovakvih sadržaja i informacija, kao što smo već napomenuli, bile bi ispunjene sve tri funkcije medije, a samim tim i funkcije javnog servisa, što bi mediji u svakom momentu trebalo da budu.

Projekat sprovodi Fondacija 021 od 01.avgusta do 31. decembra 2018.

Projekat je prodržala Gradska uprava za kulturu za kulturu Grada Novog Sada.

Emisije nastale u projektu “Novosadska kultura sećanja”možete poslušati na našoj stranici kao i na Mixcloud nalogu MultiRadija