Odgovorni onlajn: “(Ne)sloboda govora, institucije i spajalice”

Nova epizoda “(Ne)sloboda govora, institucije i spajalice”, audio serijala Odgovorni onlajn u produkciji Multiradija, polazi od činjenice da princip slobode govora u Srbiji nije nikada bio visoko na lestvici društvenih vrednosti ali da je u ovom trenutku sloboda govora zaista dovedena u pitanje. Pa ipak, i pored Nažalost, živimo u vremenu kada je i za generalno niske domaće standarde aktuelna vlast dovela je do toga da u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, kao i na Javnim medijskim ustanovama Srbije i Vojvodine ne postoji slobodan i konstruktivan dijalog oko najvažnijih društvenih pitanja dok su na drugoj strani društvene mreže postale neka vrsta bojnog polja u kojem se političkim neistomišljenicima pored uvreda upućuju i direktne pretnje.

I to nije samo lični utisak naših sagovornika Marinike Tepić, nekadašnje poslanice Narodne kupštine Republike Srbije, Dinka Gruhonjića i Lazara Čovsa novinare iz Novog Sada, već ocena međunarodnih organizacija i Evropske unije. Sloboda govora gotovo isključivo se preselila u onlajn prostor, saglasni su sagovornici epizode “(Ne)sloboda govora, institucije i spajalice”, audio serijala Odgovorni onlajnu produkciji Multiradija.  

Bivša narodna poslanica Marinika Tepić je idealna meta svih internet hejtera. Ona je žena – koja govori o tzv. muškim političkim temama poput trgovine oružjem; ona je opozicionarka koja žestoko kritikuje Vučićev režim i pripadnica je manjinske nacionalne zajednice koja kritikuje srpski nacionalizam. 

Dinko Gruhonjić, novinar i predavač na Odseku za medijske studije, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, česta je meta organizovanih onlajn napada. Zbog njegovih kritičkih tekstova više puta su mu upućivane pretnje smrću. Ne samo njemu, već i članovima njegove porodice. 

Iz godine u godinu obračun sa političkim neistomišljenicima ne samo što postaje sve oštriji nego se i prostor za eventualnu kritiku sužava. Isti model javnog obračuna primenjuje se protiv pojedinaca koji pokrenu tzv. “velike teme” kao što su politička korupcija ili ratni zločini kao i protiv onih koji se bave na prvi pogled ne tako važnim pitanjima. Novinar Lazar Čovs bio je meta napada jer je javno govorio o jednoj diplomi i jednoj spajalici. 

EMISIJU MOŽETE PREUZETI OVDE:

Više o projektu ODGOVORNI ONLAJN