OSKAR: ZASLUŽENI I NEZASLUŽENI DOBITNICI

Teško je utvrditi koliko je puta čuvena nagrada Oskar, Američke Akademije filmskih umetnosti i nauka, dodeljena filmovima koji je zaista i zaslužuju. Primera je mnogo.

Ponekada je teško utvrditi kriterijume po kojima je Oskar dodeljen, da li se gleda na film kao umetničko delo ili tema kojom se film bavi ili je u fokusu rasa i pol aktera. Gledajući na dodelu Oskara kroz istoriju, vidimo da je to fenomen koji se često ponavlja, u zavisnosti od društveno-političkog konteksta.

U poslednjih nekoliko godina dobitnici Oskara su filmovi koji se bave rasizmom, ljudskim pravima, ženama, biografijama i sličnim takozvanim „oscar bait“ temama.

Podkast možete poslušati ovde:

Ako se gledaju dobitnici koji su po svom kvalitetu realno zaslužili nagradu, najrealniji period su 70e sa dobitnicima kao što su Kum 1 i 2, Kramer vs Kramer, The Deer Hunter, The French Connection, The Sting, Rocky, Annie Hall. Koliko god da su pobednici dobri uvek postoje kvalitetniji kandidati koji iz određenih razloga ne dobijaju pažnju Akademije (bilo da su nominovani ili ne). Zahvaljujući „internetskim stručnjacima“ svake godine nastane opšti haos nakon proglašavanja dobitnika za film godine pošto većina ljubitelja sedme umetnosti nije zadovoljna odlukom Akademije (setimo se samo reakcije Spajka Lija od prošle godine kada je Green Book dobio Oskar, pa je internet eksplodirao njegovim komentarima).

Na listi najgorih filmova koji su dobili Oskara su i Crash, Dances With Wolves i Shakespeare in Love.

U nedelji pred ovogodišnju dodelu Oskara za najbolje glumce, reditelje i filmove iz 2019. osvrnućemo se na najbolje i najgore dobitnike ove „prestižne nagrade“.

Ukoliko vam je nestalo ideja šta da gledate, ukoliko želite da proširite svoje znanje o filmu, ukoliko vas zanimaju širi pogledi na svet sedme umetnosti ili jednostavno želite da se osećate kao na pivu sa dva filmofila: slušajte podkast Linčova šiška.Ovu emisiju, koju vode Marko Apostolović i Marko Pilja (tokom programa samo ukratko Apostol i Pilja), možete pratiti na MultiRadiju ili na MixCloudu.Pridružite se dvojici šarmantnih momaka koji četvrtkom raspravljaju o filmskim novostima, aktuelnim dešavanjima i zanimljivostima kroz sva razdoblja sedme umetnosti.  Za kratke vesti, zanimljivosti i svakodnevne apdejte zapratite Linčovu šišku na Facebook-u i Instagramu.

Pridružite se dvojici šarmantnih momaka koji četvrtkom raspravljaju o filmskim novostima, aktuelnim dešavanjima i zanimljivostima kroz sva razdoblja sedme umetnosti.  

Kliknite ovde kako biste slušali ostale epizode: https://multiradio.rs/podkast/lincova-siska/

Za kratke vesti, zanimljivosti i svakodnevne apdejte zapratite Linčovu šišku na Facebook-u i Instagramu.