Počela je završna nedelja manifestacije “Pod krošnjama na Štrandu”

Počela je završna nedelja manifestacije “Pod krošnjama na Štrandu” tokom koje će deca uzrasta od 5-12 godina imati priliku da se upoznaju sa slovačkim jezikom i kulturom. Grupa tinejdžera koja pohađa jednomesečni kurs slovenačkog jezika se priprema za završni test, koji će se održati u subotu.

Kviz provere znanja iz mađarskog jezika održan je na lokalitetu Rim, u srcu šume iznad Beočin sela. Ovog vikenda, trojica finalista su se rasporedili po sledećem redu: Prvo mesto Petko Cvijanović, drugo mesto Ilija Obrić i treće mesto Nikola Godić. Deo programa “Pod krošnjama na Štrandu” je bila i radionica Telo kao instrument, koju su vodili Ana Vrbaški i Marko Dinjaški.

Provera znanja iz mađarskog jezika / Foto: Čila David

Domaćini, Šumska zajednica Beočin, udruženje privatnih vlasnika šuma, su najstarije udruženje ove vrste u Evropi i postoje od 1903. godine. “Živimo u vremenu velikih izazova za opstanak šuma na našim prostorima. Šumska zajednica Beočin gazduje domaćinski, nezavisno od Nacionalnog parka Fruška gora kom samo geografski pripada. Seča i obnova šume se rade planski po Zakonu, odnosno Osnovi gazdovanja privatnim šumama koja se izrađuje svakih 10 godina. Sve delatnosti u okviru Udruženja se obavljaju volonterski, osim stručnog dela, gde je uključen inženjer šumarstva i tehničar, odnosno, stručno lice za čuvanje šume,” kaže Sonja Kokić, članica Upravnog odbora Šumske Zajednice Beočin i dodaje:

Deo programa “Pod krošnjama na Štrandu” je bila i radionica Telo kao instrument, koju su vodili Ana Vrbaški i Marko Dinjaški. / Foto: Čila David

“Saradnja sa manifestacijom “Pod krošnjama na Štrandu” je dragocena, jer smatramo da je jedini ispravan put da deca i mladi upoznaju svoje okruženje i da ga čuvaju, a mi odrasli treba svojim činjenjem da budemo uzor i da držimo red.”