Podkast: BandScout #001

Novi muzički podkast MultiRadija BandScout traga za novim talentima u svetu muzike, ne bi li srušio predrasudu da danas nema dobre muzike ili da ju je teško pronaći.

U prvoj epizodi predstavljamo novi talas post-panka, predvođen bendovima kao što su The Murder Capital, Ghum, Viagra Boys – dosledne naslednike ovog do skoro nedodirljivog žanra.

Takođe, predstavljamo novi album Hoboa Džonsona koji se neponovljivo igra muzikom; mladić kojeg je muzika spasila sa ulice uspeo je da slušaocima širom sveta bespogovorno da sebe, nesiguran da li će ona prihvatiti njegovu specifičnost, i time izazvao malu revoluciju.

Jedan od fenomena koji se vezuju za savremeno muzičko stvaralaštvo u doba dominacije interneta jeste anonimnost koju svaki novi autor ili autorka mogu koristiti kao paravan. Tu prednost iskoristila je devojka koja nastupa pod imenom Lion i sakrila se istovremeno iza umetničkog imena i iza svoje grive, pustivši da pesme izbiju u prvi plan, ne pružajući odgovore o ličnosti koja ih je napisala.

https://www.youtube.com/watch?v=uS9ORYT77ho

Iako se podkast BandScout bavi isključivo novom muzikom i mladim umetnicima, nesumnjivo je da je na svakoga od njih nemerljiv uticaj imalo neko veliko muzičko ime. Taj uticaj oni koriste izmeštanjem poznatih melodija u aktuelni kontekst, što se nikako ne bi trebalo protumačiti kao imitacija već kao svojevrsni omaž zlatnom dobu muzike.

Naposletku, uspeli smo da odgovorimo i na kultno pitanje Da li je rokenrol mrtav? Ukoliko se ne plašite istine, poslušajte pesmu u nastavku.

BandScout možete pratiti i na Instagram nalogu bandscout.podcast, kako biste bili informisani o važnim vestima iz sveta muzike, ali i o svemu što planiramo u okviru ove emisije.