PODKAST: BandScout #003

Novu epizodu muzičkog podkasta BandScout obeležili su mladi talenti iz Srbije i regiona. Bavili smo se prevashodno alternativnom scenom van Beograda i Novog Sada – gradovima kao što su Niš, Kragujevac, Kruševac – ali i hrvatskom, bugarskom i makedonskom muzikom.

Kruševački bend Pourpur pojavio se niotkuda sa singlom Porno romantičan, čime su ujedno najavili svoj prvi EP koji se očekuje do Nove godine.

Osamdesetak kilometara dalje, u Nišu, stoji uvek stabilna muzička scena koju su, počev od osamdesetih, formirali bendovi kao što su Dobri Isak ili Fleke. Njihovi današnji naslednici su There, Eyot, Igralom, ali i Plastic Sunday, čiju smo pesmu Hodaj nestani pustili u trećoj epizodi BandScouta.

Autentičnu muzičku scenu uvek je imao i Kragujevac, doduše poslednje dve decenije kvalitetni bendovi iz ovog grada mogu se nabrojati na prstima jedne ruke. Do skoro se na čelu nalazio Forever Storm, a sada je to Larska sa svojim stoner/grunge albumom Can’t Steal It.

Oni su ujedno jedan od devetnaest izvođača koji će nastupiti na drugom izdanju festivala Hali Gali, 9. novembra u beogradskom Dragstoru.

https://www.youtube.com/watch?v=k7gpBBDjA08&t=599s

I dok su najuspešniji hrvatski bendovi uvek uživali veliku pažnju i u Srbiji, to nije bio slučaj sa recimo makedonskim ili, još manje, bugarskim sastavima. Ove dve scene bile su izložene nešto drukčijim uticajima poslednjih godina, ali ipak dovoljno sličnim da se mogu bez problema prihvatiti kao “domaće”. Za glavne predstavnike odabrali smo makedonski bend Pluto Doubt’s i bugarski Jeremy?.

Za vesti o narednim epizodama, ali i novosti iz muzičkog sveta, pratite naš instagram nalog bandscout.podcast.