Podkast: BandScout #004

BandScout je emisija koja bavi mladim talentima iz sveta muzike, a svaka druga epizoda posvećena je jednom autoru ili autorki iz Srbije i regiona. Prošli put to je bila kantautorka Olivera Popović, a ovoga puta ćemo predstaviti devojku koja se letos pojavila sa prvim singlom i ukrala spotlajt – Tam.

Tam je svoje mesto u ovoj emisiji zavredila time što se trenutno gotovo nijedna devojka u Srbiji na ovakav način ne bavi muzikom, i može se reći da je preuzela teret probijanja leda za sve one koje će kasnije želeti da postignu tu kombinaciju popa, r&b-a i trapa, ispod ličnih, emotivnih, konkretnih tekstova. Vrlo je iskrena u nameri da joj muzika bude prioritet, i prilično je hrabro da jedna mlada devojka po završetku studija kaže – Okej, sada se u potpunosti posvećujem onome što volim i što jesam, kakve god reakcije bile.

Za MultiRadio priredila je plejlistu od deset pesama i najavila svoj novi singl Sve dalje koji se očekuje u decembru.

Dugo si se bavila muzikom “sa strane”. U kom momentu i zašto si odlučila da se ozbiljnije posvetiš tome i počneš da praviš autorsku muziku?

“Ne znam da li je postojao konkretan momenat, mislim da se to kuvalo godinama u skladu sa mojim ličnim rastom i upoznavanjem sebe… Pišem pesme od svoje 16. godine. Neko vreme sam pisala uz akustičnu gitaru, ali osim što su se poklopile neke druge kockice, prilično je uticalo to što sam nabavila klavijature početkom ove godine. Takođe, radom na Kako treba sam pronašla ekipu sa kojom obožavam da stvaram i to olakšava ceo proces.”

Studirala si Menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kako je to uticalo na tvoj pristup muzici?

“To smatram donekle prednošću u odnosu na mnoge muzičare, jer razumem industriju i iz drugog ugla i trudim se da neke stvari koje sam naučila primenim, tako da sam u nekim momentima samoj sebi menadžer. Izbegavam lakše pojedine zamke i znam da postavim prava pitanja, kako drugima, tako i sebi.”

Neretko snimaš i obrade drugih izvođača, međutim, nisu u pitanju standardni copy-paste coveri. Šta ti je bitno kada radiš obrade, na koji način daješ lični pečat?

“Najbitnije mi je da volim tu pesmu i da uhvatim sebe kako je pevušim stalno. Osim toga mi je važno da rezonuje sa mnom na nekom dubljem ličnom nivou kako bih je prenela na svoj način. Samim tim, emocija ne proizilazi iz originala, već je autentična. Dobro, bar se trudim da bude tako.”

Šta je uticalo na tvoj stil pevanja, kako si ga pronašla?

“Iako sam htela da pevam u rok i metal bendovima kao tinejdžerka, shvatila sam da to nije put kojim moj glas želi da ide. Uvek sam slušala uporedo i pop, r&b i indie, i nekako mi je glas više imao smisla u takvoj muzici. Nisam želela da ga neko drugi oblikuje, već sam sama polako pronalazila u čemu se najboje osećam i posmatrala kako neko ko je moja potencijalna publika reaguje.”

Letos si objavila svoj prvi singl Kako treba. Kakav je osećaj kada najzad zakoračiš na muzičku scenu?

“Iskreno, ovo je takav kliše, ali meni još uvek nije baš jasno šta se dogodilo. Imam osećaj kao da posmatram kako se nekom drugom sve ovo dešava i da ću se probuditi i vratiti u neki drugi život.”

Šta se u tvom profesionalnom životu promenilo od tada?

“Najveći fokus sam stavila na muziku i ne postoji ništa važnije od toga. Iako balansiram gomilu drugih stvari, jasno je šta je prioritet. Imala sam gomilu nastupa, upoznala gomilu fenomenalnih ljudi sa kojima trenutno pravim muziku i imam ozbiljne planove.”

Pošto si na početku autorske karijere, verujem da imaš mnogo toga da kažeš. Koje poruke će obeležiti tvoje prve pesme?

“Volim da pišem o onome što mi se u tom momentu dešava, kao i većina autora. Kako treba je bila dosta krhka, bila je napisana pre godinu i po dana, i savršeno oslikava tadašnje stanje. Prva sledeća je sušta suprotnost i svedok je trenutka u kom sam sad: pokazujem svoju jaču stranu.”

Dugo sarađuješ sa Stefanom Aćimovićem iz benda d r a m, a nedavno si se pojavila i u njihovom novom spotu za pesmu Letnja. Oni uskoro nastupaju u Novom Sadu, po prvi put, kako bi pripremila publiku za njihovu svirku?

“Kako su mi sva četvorica bliski prijatelji, mogu samo da budem izrazito subjektivna. Očekujte fenomenalnu energiju, sjajne Stefanove vokalne sposobnosti, par loših forica, nekoliko neizbačenih autorskih koje će vam se svideti, i svakako dobru zabavu.”

Na čemu radiš trenutno i hoće li Novosađani možda i tebe slušati uskoro?

“Trenutno radim na svom sledećem singlu Sve dalje, na još nekoliko autorskih i par saradnji. Pre nego što nastavim da nastupam samostalno, trudim se da završimo što više pesama, kako bih nastupala sa što manje obrada. Obožavam Novi Sad, tako da se nadam da ću u međuvremenu makar gostovati na nastupu nekog od svojih prijatelja i saradnika. Bićete pozvani!”

Tamarina plejlista:

  1. The Neighbourhood – The Beach
  2. Harry Styles – Lights up
  3. Ivan Jegdić ft Diavo – Kazaljke
  4. d r a m – Daj mi sve
  5. Diavo x David x Mod Vuk – Eyri
  6. Spejs Noksi x Nihil – Hali Gali
  7. Kene Beri x Summer Deaths – Povuklo me
  8. Mimi Mercedez – Nadal
  9. Lana Del Rey – Fuck it I love you
  10. Kyuss – Whitewater