Podkast Bandscout #005: Neki novi skandinavski rok bendovi

Petu epizodu muzičke emisije Bandscout obeležili su pre svega bendovi sa severa – iz Švedske, Danske, sa Islanda. U drugoj polovini podkasta, tempo se smiruje, a pesme postaju emotivnije.

Skandinavija je oduvek bila područje kvalitetnih metal i rok bendova. Danas se možda čini da ima manje “veličina”, te da se i dalje slušaju samo stariji sastavi, kao što su Opeth, Children of Bodom, Apocalyptica i drugi. Međutim, iako njihovi naslednici trenutno nemaju tolike baze fanova, kvalitet im ne manjka. Jedan od takvih je Lust for Youth, proglašen za jednu od najboljih grupa koje unapređuju synth pop. Ovaj žanr, doduše, deluje neadekvatno u poređenju sa njihovim zvukom, koji više podseća na New Order ili Depeche Mode.

Na njih se nadovezuje post punk bend Boundaries iz Danske. Ono što je karakteristično za njih jeste da su članovi manje-više slučajno počeli da sviraju zajedno, a ipak uspostavili jedinstvenu energiju. Na primer, korman frontmena Madsa se zakačio za jaknu dečka koji je vozio pored, pao je i slomio lakat, i više nije mogao da svira gitaru. Srećom, upravo je taj “dečko” bio gitarista, i tako se priključio bendu.

Bandscout se ne može zaustaviti na jednom post punk bendu – stoga smo uključili i Final Body iz Sijetla. Njihov debi album Nothyng objavljen je ovog leta, a članovi, osim nekoliko pesama, za sada nisu javno podelili ništa o bendu.

Iz Danske dolazi i shoegaze/post-punk/emo/alternative rock bend Alcabean sa pesmom Tsukuyomi.

Da čujete i ostale izvođače, poslušajte snimak cele emisije, a za vesti iz sveta muzike pratite naš Instagram nalog bandscout.podcast.

Plejlista:

  1. Lust for youth – Great concerns
  2. Boundaries – Always A Way
  3. Final Body – Lose Health
  4. The murder capital – More is less
  5. Dead Soft – I Believe You
  6. Alcabean – Tsukuyomi
  7. Beverly Kills – In This Dim Light
  8. Georgia – Never Let You Go
  9. Kate Tempest – People’s Faces
  10. Anna of the North – Someone