PODKAST Preduzetnice, podkast o ženama u biznisu: Odluka

U prvoj epizodi podkasta Preduzetnice na MultiRadiju, sa našim sagovornicama Dušicom Milosavljević i Draganom Mitrić-Aćimović govorimo o svemu što je prethodilo donošenju odluke o pokretanju biznisa. Pričamo o strahovima, nedoumicama, sumnjama, ali i sigurnosti da su na pravom putu, te o značaju podrške porodice i bliže okoline.

Polazna studija o preduzetništvu žena u Srbiji doktorke Marije Babović iz 2012. godine donosi podatke koji kažu da preduzetništvom u Srbiji dominiraju muškarci. Tek 32 % preduzetničkih radnji je u vlasništvu žena, a samo 25 % vlasničkih udela privrednih društava pripada ženama. Isto tako žene ređe upravljaju preduzećima, pa tako tek četvrtina preduzeća u Srbiji može da se svrsta u preduzetništvo žena.

Mišljenja smo da je važno govoriti o svetlim primerima ženskog preduzetništva u našem društvu, da informišemo građanke i građane o izazovima, preprekama i mogućnostima sa kojima se žene iz različitih društvenih slojeva i zajednica susreću u brojnim oblastima privatnog i društvenog života, te da identifikujemo vrstu podrške koja je ženama u različitim oblastima potrebna.

Fuzija testenine

Dušica Milosavljević je vlasnica Fuzije testenine – preduzeća koje se bavi proizvodnjom domaće testenine od prirodnih sastojaka, obogaćenu povrćem i semenkama. Fuzija je nastala prošle godine iz velike ljubavi prema kulinarstvu i zdravim obrocima, a za vrlo kratko vreme je pokupila simpatije Novosađana i Novosađanki.  

Preduzetnice: Dušica Milosavljević (Fuzija testenine)
Dušica Milosavljević (Fuzija testenine)

Po struci grafički dizajner, Dušica je rešila da prati svoje želje i, posle više godina razmišljanja o tome, donela je odluku da otvori sopstveni biznis.

„Oduvek sam bila preduzetnički tip, samo što mi je trebalo malo hrabrosti da se odvažim i napravim taj iskorak. U mom slučaju je otkaz u prethodnoj firmi bio pokretač da konačno uđem u svet preduzetništva. Par godina sam imala neku ideju u glavi, ali nedovoljno jasno koncipiranu i nisam imala dovoljno hrabrosti.“

Govoreći o spletu okolnosti koji je prethodio izlasku iz zone komfora i pokretanju biznisa, Dušica ističe da je sve počelo da je usmerava ka tome.

„Otišla sam u Nacionalnu službu za zapošljavanje gde su me odmah obavestili da je u toku preduzetnička obuka koju bih mogla da pohađam. Prihvatila sam i stvari su nekako počele same da se rešavaju“ – objašnjava ova uspešna preduzetnica.

Centar Culture Impact

Krajem prošle godine i Dragana Mitrić-Aćimović je, kao doktor psihologije, odlučila da pokrene svoj biznis. Osnovala je Centar Culture Impact, koji pruža usluge konsaltinga iz domena menadžmenta organizacione kulture. Već u decembru prošle godine, ona je uspešno organizovala konferenciju posvećenu organizacijskoj kulturi, a zanimljivo je da je Dragana pre ove priče bila zasposlena kao psiholog u zatvoru, nakon čega je nekoliko godina radila u IT sektoru.

„Kod mene je donošenje odluke o pokretanju biznisa trajalo svega par dana. U situaciji u kojoj sam je donela bila sam vrlo nezadovoljna statusom i okruženjem na tadašnjem poslu i razmatrala sam ponude nekih drugih firmi i prvog dana nakon jednog od tih razgovora za posao osetila sam da ću napraviti grešku ako uđem u tu priču i shvatila sam da sam u pravim godinama da pokrenem svoj posao.“

Preduzetnice: 
Dragana Mitrić-Aćimović (Centar Culture Impact)
Dragana Mitrić-Aćimović (Centar Culture Impact)

Dragana napominje da je, tokom svog ranijeg posla imala mirkopreduzetničke korake, kroz privatnu praksu i saradnju sa psihološkim centrima.

„Na neki način sam mogla da ispitam svoje sposobnosti snalaženja u biznisu, ali mogu reći da je donošenje odluke da se odvažim na to da osnujem svoju firmu došla više intuitivno, nego kao rezultat nekog procesa. Činilo mi se kao pravi momenat za potpuno novo poglavlje i mislim da nisam pogrešila.“ – sigurna je ona.

Podrška i sigurnost

Obe sagovornice ističu da im je od samog početka podrška porodice bila važna, posebno razumevanje supružnika. Uz male sumnje, obe su tu podršku i dobile. To im je bio vetar u leđa da svu svoju energiju, sposobnosti i znanje usmere ka jednom cilju – pokretanju biznisa. Postale su uspešne preduzetnice.

Dušica tako ističe da joj je osnovni motiv bio da pokrene porodičnu priču.

„Htela sam da dam primer svojoj deci, da razvijam nešto što je nezavisno od tuđih vizija i ideja, već da izguram nešto što je autentično i samo moje.“

Kao neko ko veruje u važnost organizacijske kulture, Draganu je motivisalo postojanje prostora u kojem bi mogla da ispolji svoje znanje i kompetentnost.  

„Želela sam da ostvarim nešto što je zaista moje, gde mogu slobodno da razvijam svoju viziju. Shvatila sam da, kada mogu da se oslonim na sebe i da realizujem svoje ideje, nekada je četiri dana dovoljno da ostvarim nešto što sam u nekom drugom kontekstu ostvarivala četiri ili pet meseci.“

Iako su njihove fime još uvek relativno kratko na tržištu, danas su obe sigurne u svoje odluke i, kako kažu, ne bi ništa menjale.

„Žena da bi bila uspešna preduzetnica, treba da ima psihološku otpornost na stres i umeće žongliranja sa ulogama koje nam pripadaju“, napominje Dragana Mitrić-Aćimović, dok Dušica Milosavljević naglašava veliku želju i čvrstu odluku.

„Jako je bitno držati se tog puta na koji si zakoračila. Teško je boriti se sa svim stvarima koje mogu da te zadese, ali je odlučnost i jaka želja najbitnija.“

Ženama koje imaju preduzetničku crtu, obe sagovornice podkasta preporučuju da se odvaže da pokrenu sopstveni biznis, a vreme i rezultati će pokazati da li je to bila dobra odluka.

Pokast „Preduzetnice“ donosi priče o izazovima, istrajnosti i umrežavanju žena u biznisu. Cilj podkasta je da se poveća svest i razumevanje građanki i građana o izazovima i preprekama sa kojima se žene susreću u društvu, da doprinese razvoju mera za osnaživanje žena na teritoriji AP Vojvodine, kao i da se identifikuje vrsta podrške koja je ženama u različitim oblastima potrebna i manjkavost postojećih sistemskih rešenja, te potencijali za njihov dalji razvoj.

Podkast “Preduzetnice” je podržao Razvojni fond Vojvodine