PODKAST Skraćeni korner 022: Da li je fudbal izgubio dušu?

Nova nedelja prazna sportskim zbivanjima morala je da rezultira opštijim temama, a ako nešto znamo onda je to lupanje bez pokrića o stvarima koje su mas-popularne. Ovog petka, zagrebali smo duboko u realnost fudbala i osvrnuli se na odsustvo “malih” ekipa u svetskom i evropskom vrhu.

Najjače ekipe već godinama akumuliraju najveći deo kolača kapitala, a čini se da taj trend neće prestati. Zbog toga, razlika između velikih i malih, super-duper bogatih i samo bogatih veća je nego ikada. Klubovi kao što su Barselona i Real Madrid, Liverpul i Mančester Siti i ostali članovi super elite praktično su jedini koji mogu da osvoje Ligu šampiona, a sasvim sigurno jedini koji mogu kontinuirano da se bore za ovaj trofej. Uspesi koje su napravili Lester, Monako, Ajaks itd. svim su srcima dragi, ali deluje kao da će se u budućnosti dešavati sve ređe, ako i uopšte.

Sve ovo znači da je takmičarski balans u fudbalu ozbiljno, a bojimo se i nepovratno poremećen. Jasna hijerarhija je uspostavljena: ako ste talentovan mladi Englez koji igra za tim iz donjeg dela Premijer lige, taj klub ima vrlo male šanse da vas zadrži i vaš sledeći korak u karijeri je transfer u Everton, Lester, Vest Hem ili Vulverhempton. Ako ste super talentovani, idete u Totenhem, Mančester Junajted, Čelsi ili Arsenal. A ako ste super-duper talentovani prelazite u Mančester Siti ili Liverpul. Vaš tim, i ostali poput njega, nemaju šanse da zadrže svoje najbolje igrače i stoga nemaju šanse da se približe gorepomenutim klubovima po pitanju kvaliteta.

Šta to znači za budućnost fudbala? Da li ćemo u budućnosti gledati isključivo najbogatije timove u najjačem evropskom takmičenju? Da li (ili kada) u budućnosti možemo očekivati kreiranje Evropske super lige? Koja je uopšte poenta takmičenja ako su pobednici već unapred poznati? Koja su moguća rešenja za sve ovo? I, što je još važnije, koja od njih su izvodiva? Pridružite nam se u ovom lamentu nad najdražim na sportom – dajte da zajedno podelimo muku.

Sa druge strane, moderni fudbal je potpuno pregazio institucije koje su od nastanka ovog sporta bile veoma značajne za njegov razvoj, a koje su takođe bile tradicionalno prestižne širom sveta – nacionalne kupove. Svedočili smo Liverpulovom “nipodaštavanju” Liga kupa, utakmici sa Šruzberijem na kojoj se nije pojavio čak ni Jirgen Klop, a glavne, i jedine, uloge igrali su praktično omladinci. Tokom ove sedmice igrale su se završnice italijanskog i španskog Kupa, a dobar fudbal nije izostao, ali jasno je da su sve ekipe delovale kao da nisu uložile maksimalan napor.

Sve ovo je još jedna posledica kapitalističkog uticaja na fudbal. Igrači su forsirani da igraju sve više utakmica, jer više utakmica znači i više prenosa tih utakmica, što opet znači više novca. Jirgen Klop je odlučio da ne želi da učestvuje u tom trendu, ali veliko pitanje je hoće li njegov primer i ostali ispratiti, ili će epilog biti suprotna situacija, tj. još veći broj utakmica usled nezasite pohlepe.

Naravno, tu je i vaša i naša omiljena rubrika (ispraćena najjačom uvodnom muzikom na severnoj hemisferi), ali ovoga puta sa samo jednom pričom unutar nje. Hakim Zijeh je prešao u Čelsi. Okej, nije prešao, ali ide na leto, i to je zvanično. Hvala mu, jer rubrike TRANSFERI bez njega ovoga puta ne bi bilo. A ko to želi?

Dakle, tu smo za vas. Šta čekate?

Najboljih sportskih sat vremena na obalama Dunava. Poslušajte kako izvesni Predrag Mijatović (sada već onaj na kog prvo pomislite) i njegov saučesnik Marko Jović razglabaju o evropskom fudbalu i mnogo čemu drugom…Skraćeni korner je serija podkasta o sportu autora Predraga Mijatovića i Marka Jovića koju možete pratiti na MultiRadiju.Možete nas pratiti i na Mixcloud-u.