PODKAST Skraćeni korner 026: Kada je sport najmanje važan

Nikad teži zadatak za nas, i nikada teži podkast za snimiti. Kako da govoriš o sportu kada sve na svetu postaje nevažno? Koronavirus je, jasno, tema broj jedan u svim medijima i na svim frekvencijama, a činjenica da je usko povezan sa svakim segmentom života primorala nas je da govorimo o njemu i o posledicama koje ima na našu sferu interesovanja.

Mnogobrojne najjače svetske lige u raznoraznim sportovima obustavljene su na „neodređeno“, više nije poznato kako će se sezone nastaviti, a ponajmanje kako će se završiti. Svetske sportske organizacije su, pored ostalih centara moći, u teškoj situaciji budući da pretrpani sportski kalendari ne nude mogućnost „odlaganja“ i „pomeranja“ dešavanja. Činjenica je da se nekoliko naših prethodnih epizoda svodi u ovu jednu – totalno neplanirano – usled problema koji je istakao sve mane modernog sporta, koje smo toliko naglašavali. Novac ili zdravlje – sada je to pitanje od najveće važnosti, a način na koji će institucije poput FIFA i UEFA odgovoriti na njega mogu direktno da iskroje njihovu „sudbinu“.

Korona je pristigla i u sport, to je jedna od mnogobrojnih loših vesti. U trenutku snimanja epizode imali smo potvrde da su španska La Liga i italijanska Serija A (prva od svih usled činjenice da je Italija evropski „epicentar“ krize) suspendovane, te da se utakmice neće igrati najmanje u naredne dve nedelje. Bundesliga i Premijer liga su za to vreme bile okrenute igranju iza „zatvorenih vrata“, ali dešavanja od četvrtka i petka ujutru – pozitivnost trenera Arsenala Mikela Artete, fudbalera Čelsija Kaluma Hadsona-Odoija i trojice fudbalera Lestera na COVID-19 – skoro nužno će odložiti predstojećih nekoliko kola u Engleskoj, a to će verovatno sa sobom povući i ostale evropske lige. Na kraju krajeva, štoper Juventusa Danijele Rugani je takođe zaražen, pa je u opasnosti i veliki broj igrača Juventusa, a samim tim i njihovih rivala, što dovodi do neizvesnosti u daljem odigravanju Lige šampiona. Po svoj prilici, UEFA će u narednih nekoliko dana suspendovati evropska takmičenja.

Takođe, ima i onih koji čitavu situaciju nisu shvatili ozbiljno pa su ispali veoma glupi i naškodili sebi, ali i drugima. Prvi, verovatno i najupitnije pameti od svih, jeste centar Jute Rudi Gober koji je svojom „šalom“ i dodirivanjem svih mikrofona na konferenciji za medije moguće zarazio sebe, s obzirom da je njegov test pokazao da je pozitivan. Sada je čitava liga u opasnosti, NBA je „otkazan“ najmanje na trideset dana, a nakon epizode saznali smo da je pozitivan i Donovan Mičel, saigrač gore pomenutog nemarnog Francuza.

Videćemo šta će biti epilog, Evroliga, ABA liga, Evrokup – sve je stalo. Fudbal u Srbiji se još uvek igra, ali verovatno je da će nakon ovog vikenda i ta zabava prestati, tako da je nejasno šta će biti sa sezonama. Ali, čini se, to je i najmanje važno.

O Ligi šampiona smo razglabali solidno dugo trudeći se da zaboravimo krizu u kojoj je čitav svet. Hvalili smo Liverpul i analizirali uzroke njihovog poraza, izbacili nekoliko interesantnih činjenica i na kraju čestitali Atletiko Madridu. U četvrtfinalu su – ako ga bude – još i PSŽ, Lajpcig i Atalanta. Francuzi su pokazali da mogu biti posmatrani kao jedan od ozbiljnih favorita, Nemci i Italijani istakli sebe kao „dark horse“ kandidate za visoke pozicije.

Emisiju možete skinuti ovde:

Dakle, pokušajte da pobegnete od realnosti slušajući nas kako tu nešto. Obećavamo da će biti dobro.

Sledeće nedelje smo na pauzi, malo zbog Đapeta koji je uzeo neplaćeno, a malo i zbog činjenice da verovatno neće biti o čemu da se priča. Nadamo se da to neće potrajati dugo. Uzdravlje i perite ruke.

Najboljih sportskih sat vremena na obalama Dunava. Poslušajte kako izvesni Predrag Mijatović (sada već onaj na kog prvo pomislite) i njegov saučesnik Marko Jović razglabaju o evropskom fudbalu i mnogo čemu drugom…Skraćeni korner je serija podkasta o sportu autora Predraga Mijatovića i Marka Jovića koju možete pratiti na MultiRadiju.Možete nas pratiti i na Mixcloud-u.