Podkast SKRAĆENI KORNER 001

Skraćeni korner je serija podkasta o sportu autora Predraga Mijatovića i Marka Jovića koju možete pratiti na MultiRadiju.

Skraćeni korner možete slušati na SoundCloud-u i Mixcloud-u, a gledati na Youtube-u.

TRANSKRIPT PODKASTA

Predrag Mijatović: Dobar i dobro došli u jubilarni prvi „Skraćeni korner“ podkast u okviru MultiRadija. Ja sam Predrag Mijatović, a sa mnom u studiju je čovek koji će svaki put biti sa mnom u studiju – Marko Jović.

Marko Jović: Dobar dan, hvala na ovoj izuzetno tačnoj najavi. Ja ću stvarno biti svaki put tu, trenutno je baš lepo, nadam se da će tako biti i svaki put.

PM: Kao što i možete pretpostaviti iz naziva, „Skraćeni korner“ je podkast o sportu, svemu što ima ili nema veze sa njim. Danas, govorimo o engleskoj Premijer ligi. Engleska Premijer liga počinje u petak. Mare jesi li se uželeo fudbala?

MJ: Napokon! Ovo leto je bilo zanimljivo, ne mogu da kažem, ali nedostajalo mi je onog takmičarskog u fudbalu. Bilo je tih reprezentativnih akcija ali ništa dovoljno taktički i takmičarski za moj ukus. Komjuniti Šild je malo probudio tu neku staru boljku u meni i jedva čekam petak da počne sve ovo iz početka.

PM: Jeste, davno je prošlo vreme kad je reprezentativni fudbal bio najbolji fudbal, sad je to sigurno ligaški fudbal, klupski fudbal. Pa da onda krenemo i od, reći ćemo najbolje klupske lige na svetu – Premijer lige. Šta očekuješ od ove sezone u Premijer ligi?

MJ: Očekujem da se, pravo da ti kažem, praktično ništa ne promeni, pogotovo po pitanju krajnjeg ishoda, tabele i učinka generalno ekipa. Mančester Siti mi je i po ovome što sam video u Komjuniti Šildu i dalje bolji od Liverpula, a verujem i od ostatka lige sudeći po onome što su uradili tokom leta. Ne mora da znači da će ovo biti baš tako, ali čini mi se da ostale ekipe nisu dovoljno pojačale svoju konkurenciju i da Siti i dalje odskače od lige i da je bolji od lige. Da li ti misliš da je Gvardiolina ekipa bolja nego što je to bila prošle godine?

PM: Pa ne znam ni koliko je važno to pitanje da li su oni bolji nego prošle godine, mislim da je ipak važnije to koliko su njihovi konkurenti bolji, a nisam siguran da su nešto naročito bolji, odnosno da mogu da budu bolji nego prošle sezone. Tu pre svega mislim na Liverpul koji je osvojio tih 97 bodova što bi bilo dovoljno za titulu maltene u svakoj drugoj sezoni osim prošle ili eto pretprošle sezone. I to je ono što je najfascinantnije kod tog Mančester Sitija je što je sada za njih praktično postalo uobičajeno i normalno da osvajaju 95 bodova u sezoni što je nezamislivo bilo do bilo kog trenutka u Premijer ligi. I ne samo to što su prošle sezone isto prešli tu granicu, nego što nisu imali nikakvih problema sa motivacijom, znamo svi da je uvek teže odbraniti titulu nego ju osvojiti po prvi put, oni su prošle godine odbranili tu titulu bez ikakvih problema sa motivacijom. Gvardiola nije čovek koji će njima dozvoliti da se opuste tako da ne verujem ni da će s te strane biti problema ni tokom ove sezone, tako da mislim da su oni sigurno prvi favorit za titulu i da će tu titulu i ove godine osvojiti.

MJ: Činjenica je da dižu lestvicu iz godine u godinu. Svake godine igraju sve bolje, ove godine su čini se popunili i tamo gde su, da kažem, bili možda i malo slabiji. Možda nisu bili slabiji na poziciji zadnjeg veznog, ali su doveli pojačanje koje je dugoročno i koje će im ponuditi tu neku novu opciju u igri. Fernandinjo je sjajan bio tokom cele Gvardioline ere u Engleskoj, ali Rodri je nešto novo. Rodri je igrač koji će držati celu ekipu na okupu i diktirati pas igru te ekipe koja se zasniva generalno na pas igri. Sada, poslednje informacije kažu da je na putu za Etihad i Kanselo.

PM: Da, treba samo da kažemo da mi ovo snimamo u utorak, a ovaj podkast će biti okačen u četvrtak, tako da nećemo imati sve transfere na okupu, ali nam izgleda u ovom trenutku da će Kanselo pre kraja transfernog perioda postati igrač Mančester Sitija.

MJ: Da, najave iz Italije kažu da je on praktično nadomak Sitija i on će im ponuditi još nešto. Ja sad njega možda zamišljam pre da će igrati na levom boku, pogotovo ako Mendi ne bude spreman tokom čitave sezone, ali Gvardiola je pokazao da pozicije njemu generalno nisu toliko važne. Prvi je doneo na veliku scenu to da bekovi ulaze unutra u sredinu, da igraju praktično kao još dva zadnja vezna, tako da smatram da je dodao sebi dubinu, možda će imati mali problem sa četvrtim štoperom ali tu može da uskoči Fernandinjo. Ne vidim slabu tačku u ekipi.

PM: Tako je, jedini problem koji se tu javlja je eto ta pozicija štopera. Znamo da je Laport siguran, jedino taj drugi štoper, odnosno verovatno Džon Stouns, koji do sada nije opravdao visoka engleska očekivanja od njega, ali mislim da obojica verujemo da od njega i dalje može postati klasan štoper, da on ima predispozicije za to i da je njegov stil igre pogotovo ono što odgovara Gvardioli.

MJ: Da, Džon Stouns ima sve ono što treba Gvardioli, sem jedne stvari. Džonu Stounsu fali duel, što se najbolje videlo, lagaću pre godinu ili dve, u utakmici sa Liverpulom kada je Firmino od njega napravio dečaka. Ali, Džon Stouns može da pokrije više pozicija, može da igra i zadnjeg veznog i zbog toga mu odgovara da igra sa Džonom Stounsom (Gvardioli) jer Stouns može da unese loptu u igru. Može da da prvi dubinski pas, iz ugla ofanzive Džon Stouns je nezamenjiv, možda i pre Laporta, ali iz ugla defanzive Laport je kompletan defanzivac i onda u težim utakmicama (fizički zahtevnijim) možda će pre dobiti priliku Otamendi.

PM: Da, i tu je ono u čemu je Fernandinjo u stvari bio možda i najznačajniji za Siti je u defanzivnim zadacima, što je on pružao tu sigurnost zadnjoj četvorci, i što možda nisu bile toliko bitne te Stounsove greške, a sada ako će Gvardiola stvarno već od ove sezone krenuti sa Rodrijem umesto Fernandinja, šta se onda tu menja?

MJ: Rodri nudi isto to što nudi Fernandinjo, samo u brzini više. I možda po pitanju organizacije napada nudi brzinu manje, možda će Siti igrati nešto sporije sa Rodrijem isprva. Ja sam video da se on još nije aklimatizovao na ono što Gvardiola traži od njega, i dalje su njegove kretnje delimično zbunjujuće i dupla se sa nekim igračima. Kada se bude uklopio sa Stounsom pre svega, odnosno defanzivcima i kada se bude uklopio sa ofanzivcima ispred njega – De Brujneom i Davidom Silvom koji će najčešće to igrati, onda će biti verovatno nezaustavljivi.

PM: Još nekoliko stvari da kažemo: David Silva je najavio da mu je ovo poslednja sezona u Premijer ligi, zaista igrač za primer, jedan od možemo reći legendi Premijer lige, sigurno uz Aguera i Kompanija najbitniji igrač ove generacije Mančester Sitija. A, rekli smo da ovo u utorak snimamo, priča se da bi Sane mogao da napusti Mančester Siti, verovatno bi to bilo u Bajern, ne znamo još šta će se tu desiti, ne verujemo ni da će se rešiti pre četvrtka tako da to ostaje otvoreno pitanje.

MJ: Gvardiola sigurno ne bi želeo da ga pusti. Njemu treba Sane, ali opet ima tu sposobnost rotacije čitava ekipa da može da se nadoknadi. Sad, njemu manje treba nezadovoljan igrač nego što mu treba Sane. Ne mogu da kažem ništa pre četvrtka, ali osetilo bi se kada ne bi bio tu.

PM: No dobro, na tim pozicijama Mančester Siti je prepunjen tako da neće biti zime za njih. Idemo dalje, na njihovog najvećeg konkurenta, to je Liverpul. Liverpul ovog leta, za razliku od Sitija, nije doveo nikoga. Da li bi ta još jedna godina na okupu mogla da nadoknadi, tj. da li bi oni mogli dovoljno da napreduju sa tom još jednom godinom zajedničkog rada, sa povećanim kontinuitetom, da samo to bude dovoljno da nadmaše Siti? Ja mislim da će ova sezona Liverpula biti dobar test te teorije koliko još jedna godina zajedničkog rada može da doprinese napretku ekipe, jer Liverpul nije doveo nikoga ove sezone i onda ćemo videti koliko znači taj dodatni kontinuitet.

MJ: Jeste, oni će samim tim što su godinu dana duže zajedno više navikli na Klopa. I Klop se više navikao sam na sebe otkako nema Buvača. Od tad se promenio stil Liverpula, Liverpul više ne igra onaj apsolutni totalni fudbal, nego igraju nemačkiji fudbal. Igraju konzervativnije i disciplinovanije. Ali, smatram da im ta jedna godina neće značiti toliko da svrgnu Siti. Oni imaju dubinu rostera, ali nemaju raznolikost rostera. Imaju jednolične igrače u sredini terena, čekaju Keita da dođe i čekaju Oksa (Okslejda-Čemberlejna). Ali ja smatram da njih dvojica nemaju ono što je potrebno da dignu ekipu na viši nivo. Trebao im je neki kreativac ali opet i box-to-box igrač. Ne znam kako planiraju da se dignu za tu jednu stepenicu koja im je potrebna.

PM: Rekli smo da nisu doveli nikog ali oni praktično očekuju od Keite, koji se prošle sezone nije prilagodio kako bi oni možda želeli na Premijer ligu, da bude to novo pojačanje za ovu sezonu, od Okslejda-Čemberlejna koji je bio povređen i od Lalane, isto. Dakle da oni ponude tu novu dubinu u ekipi Liverpula. Sad, da li iko od tih igrača može da bude neko ko će prevagnuti u toj borbi za titulu ja mislim da ne može.

MJ: Sada, njihova igra se zasniva na fizičkoj spremi. A mi smo spomenuli tri igrača od kojih se očekuje, a oni su skloni povredama. I sada, visok intenzitet treninga koji je sigurno kod Klopa najviši u svetu pored Simeonea verovatno, bi mogao da uzme maha na njima zato što Lalana se povredi češće nego što se ne povredi, Oks je propustio godinu i po dana i bog te pita koliko je on sad spreman, a Keita tehnički može da zadovolji kriterijume i svetskog fudbala, Premijer lige, i Klopove ekipe, ali fizički mi ne deluje da može da izgura taj visoki presing na tom nivou na kojem Klop traži. Dobar je u presingu ali nedovoljno da bi, sad napravio presing na Rodrija i Rodri kaže „evo ti brate lopta, neću“.

PM: Da, videlo smo to sad i u ovom Komjuniti Šildu, ovo što si rekao. Oni nisu toliko organizovani, nemaju taj pas fudbal kao što su imali pod Buvačom. Oni uživaju u haosu. Najbolje šanse stvaraju kad je utakmica haotična, iz tih drugih lopti, iz odbitaka, iz kontra-presinga. To smo videli i u toj utakmici sa Sitijem, sve praktično šanse koje su oni stvorili bile su iz prekida ili kada su oduzeli loptu Sitiju na njihovoj polovini.

MJ: Ili kada protivniku ponestane snage. Što se i desilo tad. Oni će jasno imati više snage od svih ekipa, gaziće Norič, Šefild i ostale u poslednjih 15 minuta ako ne budu u prvih 75. Ali gaziće ga jedni isti igrači i gaziće ga na jedan isti način. Ako uspeju ekipe da savladaju taj njihov haos u poslednjoj trećini terena, odnosno prvoj trećini protivničkoj, Liverpul bi mogao da ima problem, samo da nema Van Dajka imali bi veći problem, ali budući da je Van Dajk neprolazan Liverpul može da veruje svojoj odbrani, i pre mislim da su odbranom na kraju osvojili Ligu šampiona nego sa organizovanim napadom. Teoretičari zavere će reći da je sve ono što je Liverpul igrao tečno, kroz pas, bilo Buvačevo, i mogu i ne mogu da se složim ali činjenica je da su se promenili otkako je Buvač otišao.

PM: Sada, da li taj stil fudbala više odgovara ligaškom sistemu takmičenju, mislim da je prošla sezona pokazala da to jeste tako, odnosno ne nužno da je taj stil fudbal uvek u vakumu bolji, nego da je za ovu ekipu Liverpula taj stil bolji ako bismo gledali samo rezultate i bodove. I to je nesumnjivo ako pogledamo broj bodova koji su oni osvojili prošle sezone i pretprošle. A u Ligi šampiona su došli do iste faze.

MJ: Naučili su da igraju na rezultat. Zamenili su igru lepote za igru za rezultat i isplatilo im se. Višestruko. Sigurno će ostati pri tome, možda se nama manje sviđa kako igraju ali biće konkurentni. Biće konkurentni do poslednjeg kola, ali ja i dalje ne mislim da će biti dovoljno. Činjenica je da će to verovatno biti dve najbolje ekipe u ligi. Da li ti misliš da Totenhem može da se uključi u borbu za titulu?

PM: Da si me pitao ovako nešto pre recimo pet, šest ili sedam godina, stvarno bi mi bilo nezamislivo i nepojmljivo. Ali evo sada smo došli u takvu situaciju kada uopšte nije čudno da o Totenhemu razgovaramo kao trećem najsigurnijem članu prve četvorke. Ako se setimo pre 10, 15 godina kada smo mi počinjali da gledamo Premijer ligu postojala je ustanovljena velika četvorka – Arsenal, Čelsi, Liverpul i Mančester Junajted. Godinama tu se ubacio Mančester Siti a sada i Totenhem i oni su stvorili tu veliku šestorku. Međutim, tri od četiri člana te bivše velike četvorke – Arsenal, Čelsi i Mančester Junajted sada su timovi sa najmanjim šansama da uđu u top 4. Totenhem je njih prestigao i godinama je takva situacija. I to je nešto što je sigurno najviše zasluga Maurisija Poketina koji je ostao tu. Rekao je da bi otišao da je osvojio Ligu šampiona prošle godine ali to se nije desilo tako da će ostati i ovu sezonu.

MJ: Nije finiširao projekat. Ja bih odao počast i toj upravi Totenhema koja je odradila pravi posao iako su možda Poketinu stavili kuglu oko noge u nekim trenucima, branili mu da dovodi igrače, gde je on boksovao iz vikenda u vikend sa najzanimljivijim rotacijama u ligi.

PM: Dovoljno je reći da je finale Lige šampiona počeo sa Herijem Vinksom i Musom Sisokom.

MJ: Ali, sada je nadogradio ekipu. Posle dužeg vremena, ekipa je bolja nego što je bila prošle. Nije ista kao što je bila prošle. Pre svega, sada ima Tanguaja Ndombelea koji je možda i najbolje pojačanje koje je stiglo u Premijer ligu u ovom prelaznom roku.

PM: Fenomenalan igrač. Cenio sam ga od kad sam ga prvi put pogledao. Prošle nedelje. Na Youtubeu.

MJ: Pre svega, on će biti zamena za ove igrače koje si ti pomenuo, Sisoka i Vinksa, koji stvarno mislim da nisu taj kalibar da dignu Totenhem, da počinju finale Lige šampiona.

PM: Ali on je zapravo zamena za Musu Dembelea.

MJ: Zamena za Musu Dembelea koji dok je bio u Totenhemu nije bio dovoljno cenjen. Tek sada kada ga nema, vidi se koliko nedostaje Totenhemu. Ndombele nije isti igrač kao Musa Dembele. Razlikuju se u tome da je Ndombele ofanzivniji, da može da pregazi više terena, da može da bude opasniji pred protivničkim golom, ali taj deo prvog pasa, pasa kroz linije, pasa za Eriksena i Alija mogu da dobiju od njega. Isto tako, on može da se namesti u tim prostorima. Ako prođe ovo što se piše od juče da će Lo Selso doći u Totenhem.

PM: Lo Selso, Lo Ćelso, kako god.

MJ: Meni će biti Lo Selso.

PM: Po srpski.

MJ: Ako on dođe, Totenhem će imati neverovatnu dubinu sredine terena.

PM: To će biti veliki upgrade u odnosu na pomenutu dvojicu.

MJ: Veliki upgrade. Neće morati da izmišlja rešenja, neće morati na trenutke da se spušta Eriksen na zadnjeg veznog, neće morati Lukas Mura da dolazi niže sem ako ne bude to utakmica tražila od njega u vidu improvizacije. Otišao im je Tripije, imaju problem možda na tom desnom beku, zato što je Orije izuzetno sklon glupostima, labilan je jednostavno, ima problem s glavom, nikad ne znaš kako će da mu dune da odigra utakmica, može da bude najbolji, može da bude najgori i odnos je više 60-40 za najgori nego za najbolji.

PM: To je praktično jedina pozicija gde oni imaju upitnik, sve ostale su rešene i ustanovljene. To je to. Ovo je možda i najbolja verzija Totenhema koju će Poketino imati.

MJ: Da, ako planira da ostane još godinu dana onda svakako.

PM: Da, deluje mi kao da bi mogao da ode na kraju ove sezone, možda i u jedan od preostalih timova iz top 6 ali otom potom. Ali da se vratim na ovo što si pitao prvo – da li mogu da se uključe u borbu za titulu. Odgovor je ne. Verovatno. Ali, oni su prošle godine bili četvrti u Premijer ligi, prestigao ih je Čelsi u poslednjih nekoliko kola, ali oni su zapravo realno bili treći tim. Najranije su ja mislim obezbedili top 4 tako da su mogli da se opuste na kraju i zato što ih je Čelsi prestigao. I zbog toga mislim da možemo reći da je Totenhem bio treći tim Premijer lige prošle sezone. Prošle sezone su takođe ušli u finale Lige šampiona. I ako sad pogledamo to, treći tim Premijer lige i finale Lige šampiona, to deluje kao vrhunac koji Totenhem može da dostigne. To možda i jeste rezultatski vrhunac, ali ova ekipa možda i nije dostigla neki igrački vrhunac. Ja mislim da ove sezone oni mogu da napreduju u tom smislu, sad da li će to opet značiti ovako dobre rezultate kao prošle sezone? Finale Lige šampiona verovatno ne, ali da li oni realno kada bismo stavili ovaj tim Totenhema da igra protiv prošlogodišnjeg mislim da je ovaj tim bolji.

MJ: Makar dva razlike za ovaj tim. Ovaj tim Totenhema će, sa Lo Selsom, ukoliko prođe, igrati verovatno najinteresantniji u ligi. Pored Sitija, koji će igrati malo takmičarskije od njih. Videćemo, ne mogu da tvrdim, ali voleo bih da Totenhem bude konkurentan do kraja. Zanimljivi su mi, pogotovo sa Ndombeleom i Lo Selsom.

PM: Da li misliš da mogu da ugroze Liverpul za to drugo mesto?

MJ: Zavisi od povreda Liverpula.

PM: Ako su svi zdravi?

MJ: Ako su svi zdravi teško, zato što u utakmici Liverpul – Totenhem pobediće Liverpul 1:0, a Totenhem će teško zatvoriti svoj gol.

PM: Okej, to je nekih prvih tri. Mislim da je to ustanovljeno. Sada ono što je malo veći znak pitanja je preostalih tri, odnosno to četvrto mesto. Ko je po tebi favorit za četvrto mesto?

MJ: Po meni, delimično navijački, delimično optimistično, delimično po onome što su uradili tokom leta – Arsenal. Bar želim u to da verujem zato što potezi koje su ofanzivno povukli su sjajni. Pojačali su se Danijem Sebaljosom koji je došao na pozajmicu, došao je Nikolas Pepe za 80 miliona nakon objave budžeta od 40. Ne znam kako će im biti sad na treningu bez lopti.

PM: I ja bih voleo da imam takvih 40 miliona kao Arsenal. Ali hajde da kažemo ozbiljno, transferi funkcionišu tako što timovi ne plaćaju čitavu sumu odjednom, nego se plaća u ratama ili sa bonusima, tako da verovatno tih 70, 80 miliona za Pepea nije isplaćeno odmah, nego će biti isplaćeno u ratama, ali sada da li su te rate niže od 45 miliona funti ili nisu ne znamo, u svakom slučaju je sumnjivo.

MJ: Neki fer plej je sigurno prekršen jer oni su za dva igrača u ovom prelaznom roku dali preko 110 miliona. I kada samo to spomeneš nešto je sumnjivo. Ali zanimljivije kod cele priče o Arsenalu jeste ta dubina ekipe. Gore, u ofanzivi, oni su najinteresantnija ekipa lige. Jako lepo. Duhovito. Baš mi se sviđa. Super mi je. Ali, onda dođeš do defanzivne šestorke praktično, sa jednim zadnjim veznim gde će sam bog pomoći, pogotovo u slučaju kada znamo da njih trenira Unai Emeri koji nije čovek koji ima svoju filozofiju, nego je prilagodljiv trener, prilagodiće se protivniku. Svoju ekipu će da kroji tako da savlada tu ekipu na toj utakmici.

PM: Da, on želi da Arsenal bude kameleon.

MJ: Godinama je takav, takav je bio prošle godine. Da li će naći neki ustaljeni sistem, možda i hoće. Ali, njima ova dva dana znače kao hleb nasušni. Oni za dva dana moraju da dovedu jednog defanzivca najmanje.

PM: To je ono što se najviše govori je za levog beka Seltika Kirana Tirnija, verujem da mislimo da će uspeti da ga dovedu pre kraja prelaznog roka. Ali to opet ne rešava sve probleme.

MJ: Ne rešava sve, ali rešava 30% problema što je na dva dana na pred kraj prelaznog roka sasvim dovoljno. 30%, daj mi bar nešto kad već nisam do sada rešio. Kiran Tirni je polivalentan igrač, može da igra na beku, može da igra na štoperu, zato što je u reprezentaciji Škotske pored Robertsona prinuđen da igra štopera. I nudi tu neku dodatnu opciju. Okej, odbrana je zastrašujuća, i ako ostane Mustafi, ako bude igrao sa sve vreme podignutom rukom gore za ofsajd biće strašno. Ali meni je veći problem kako će se namestiti ova trojica ispred. Jer ako bude slučajno Emeri krenuo u totalnu ofanzivu sa Genduzijem, Sebaljosom i Ozilom biće jako teško. Ako bude krenuo u polu-defanzivu biće još gore kada bude stavio Džaku i Sebaljosa. Džaka nije dovoljno odgovaran da pokrije celu sredinu sam. Sebaljos će držati poziciju, ali neće moći da se upari sa Džakom jer Džaka ne može da se upari ni sa kim. Da se ja pitam ja bih igrao sa Toreirom ali mene niko ne pita. Toreira i Sebaljos u visokom presingu sa Kiranom Tirnijem pre na štoperu nego na beku, bi bila respektabilna ekipa koja je sigurno u četiri.

PM: Ovo je Emerijeva druga sezona. U drugoj sezoni nema izgovora o prilagođavanju na Ostrvo, na novu ligu, na nove igrače, nov ambijent, nego mora da postigne neke rezultate. Arsenalu bi cilj ove sezone bio povratak u Ligu šampiona. Oni su prošle sezone promašili to četvrto mesto, bili su peti, i promašili su šansu da se kvalifikuju u Ligu šampiona tako što bi osvojili Ligu evropu kad su izgubili finale od Čelsija. Ove sezone dakle njihov cilj je četvrto mesto, odnosno Liga šampiona. Izgleda mi kao da je Emerijev plan da baci sve karte na napad, da on praktično kaže u današnjem fudbalu u odbrani je bitnija organizacija, nisu bitni pojedinci, a u napadu pojedinci i dalje mogu da donesu rezultate i zato ako već imaš šansu da se pojačaš, on se pojačao u napadu dovođenjem Sebaljosa i Pepea i da je tu bacio sve karte. Arsenal će biti onaj tim koji će nas zabavljati ove sezone i koji će tražiti da da gol više, taj čuveni kliše, gol više od protivnika.

MJ: S nekim drugim trenerom možda, ali ja ne verujem u Emerija. Evo sad gledam ovaj sastav, možda je istina da je organizacija u odbrani važnija od pojedinaca, ali pojedinci ti kroje tu organizaciju, a on nema dovoljno dobrog pojedinca da drži tu organizaciju na okupu. I što je još važnije od toga, fudbal ne može da se igra jednosmerno. Bar je to dokazano tokom ove decenije u najmanju ruku. Svi koji gledaju fudbal na TV-u reći će Gvardiola pobeđuje posedom, stvaranjem gomile šansi. Gvardiolu kad pitaš, Gvardiola će reći pobeđujem defanzivom. Sve je super, posed je lep, zanimljiv za oko. Ali, u jednom trenutku ćeš ga izgubiti, ne možeš da imaš loptu 90 minuta. Kada je izgubiš onda ne možeš da stvoriš šansu. To je važniji deo utakmice – kako ćemo da ju vratimo da mi napravimo onu šansu koju toliko želimo, srljamo da ju imamo. Arsenal može da bude četvrti ako dobro odrade poslednja dva dana, ili ako ova ekipa za divno čudo bude organizovana u defanzivi. Da li ti misliš da Junajted ima šanse da im parira za to četvrto mesto?

PM: Kad pogledamo, Junajted je praktično asimetrija Arsenala. Dakle, ono što Arsenalu fali je ta zadnja četvorka, to je ono gde će Junajted ove sezone biti najjači. Dovođenjem Van Bisake i Megvajera njihova zadnja četvorka izgleda zaista sjajno sa Van Bisakom koji je prošle godine bio verovatno najbolji defanzivni desni bek u Premijer ligi, Lindelof koji je izgledao vrlo uplašeno na početku, ali se oslobodio, raste, napreduje i sada može da bude prvi štoper jednog koji će igrati u Ligi šampiona recimo, Megvajer – 80 miliona funti za njega, te cifre uvek su problem kada igrač ne ispuni očekivanja, ako Megvajer bude igrao kako zna i ume niko neće spominjati tu cifru, i Luk Šo za kojeg znamo da ima nivo samo nije imao sreće sa povredama jednostavno. A, ako pogledamo onda ovo što postoji ispred, tu su već, za razliku od Arsenala gde je najveći kvalitet tu koncentrisan, kod Junajteda tu zaista ne znamo kako će ovo uopšte izgledati, na šta će to ličiti, ko će šta igrati? Najbitniji igrač je verovatno kao i zadnjih nekoliko godina je Pogba, odnosno šta će Junajted dobiti od Pogbe, šta će moći da izvuče od njega i šta će on sam doprineti. Od ostalih igrača zaista mi niko ne deluje kao da može biti neki match winner, kao da može doneti neku prevagu. Marsijala su isprobali u špicu tokom ove predsezone, to znam da se tebi sviđa?

MJ: To bolje izgleda nego Marsijal nego na bilo kom boku. Ja bih rekao da iako su dijametralno suprotni Arsenalu, čini mi se da možda imaju isti najveći problem. Problem zadnjeg veznog. Oni imaju ekipu koja je jako dobra u defanzivi, odnosno ta poslednja linija jako lepo izgleda. Balansirana je nekako, ima i brzinu i snagu, skok, De Heu iza leđa, ali kubure sa formacijom u ofanzivnom delu. Kako će se namestiti, da li će to biti romb, da li neće biti romb, ako krenu u rombu ko će da bude zadnji vezni? Evidentno je da Matić to ne može da bude, a od njega se očekuje da to bude.

PM: Jednostavno previše je spor, ionako je previše spor a sada je još sporiji.

MJ: Njemu treba igrač uz kojeg će da igra, on nije taj koji će da drži ekipu neko je on taj uz kojeg će još jedan da drži ekipu.

PM: Ali idealno bi bilo kada bi to bio Pogba, ali Pogba ne može biti taj igrač, Pogba nije takav tip igrača.

MJ: Pogba je jako specifičan, zbog toga je i Junajted jako specifičan. Pogbi treba lepo vreme, tri drugara u ekipi i slabašan protivnik da bi on bio ful fulova. Ovako sada, ako se on namesti glavom, što sumnjam da će jer celo leto se oko njega priča da li će da ide ili da ostane. Junajted može da bude dobar ako se on namesti, ali ako se ne namesti, mislim da ih čeka ista sezona kao i prošla pogotovo zato što ne verujem Solskeru. Solsker je došao, šest meseci je tu i i dalje ne vidiš šta je njegov plan. Okej, sada je možda imao cele pripreme da namesti ekipu, videćemo kako će da ih namesti sa dva špica – Marsijal, Rašford biće zanimljivo. Biće lepo videti. Računam da Lukaku ide.

PM: Da, tako računamo, tako pričamo o Junajtedu kao da je Lukaku otišao.

MJ: Priča se da će doći možda Eriksen, u šta ne verujem, nepotreban im je.

PM: Ali mislimo da će dovesti nekog ofanzivca.

MJ: Da, njima treba neki, pa možda i sidraš a možda i neka desetka. Mada u rombu sa Lingardom iza dvojice napadača oni mogi lepo da izgledaju, samo je pitanje tog defanzivnog dela veznog reda.

PM: Sad kad si spomenuo Solskera. Postoje neki razlozi za optimizam ako navijate za Junajted. Dakle prošle sezone nakon što je Murinjo otišao i nakon što je Solsker došao Junajted je dobio mislim 14 od narednih 19 utakmica, tako nešto. To mi je preveliki uzorak da bi to bio samo onaj efekat novog menadžera ili samo onaj efekat Murinjovog odlaska. Mora postojati nešto tu što nije samo zbog toga što je Solsker došao i osvežio tim, oslobodio ih, pustio ih da igraju. Dakle, mora nešto postojati. E sad, nakon tih recimo 14 od 19 pobeda, koje su se završile negde sa onim dvomečom sa PSŽ-om, oni su opali, drastično opali, i taj kraj sezone je bilo mučenje za gledati i onaj sa Barselonom i u Premijer ligi gde su ih svi maltene pregazili. Postoje šanse da je to bilo usled lošeg fitnesa, jer Murinjo ne traži od svojih ekipa toliko da trče kao na primer Klop ili Simeone i sve što možemo čuti i videti od Junajteda ove predsezone je to koliko su oni napredovali po tom planu. Tako da ako su zaista tu napredovali onda postoje razlozi optimizam, odnosno ako je to bio razlog onih loših rezultata prošle sezone.

MJ: Ja se ne bih složio da Murinjove ekipe ne trče, pre bih rekao da Mančester Junajted nije hteo da trči za Murinja. Murinjo je osvojio gomilu liga na trčanje i na to da je defanzivno organizovaniji od protivnika i prilagodljiv, Murinjo je uvek bio kameleon koji je Unai Emeri pokušao da bude prošle sezone. Samo što nije uspeo na tom nivou i eto šta se desilo Arsenalu.

PM: Sad kad smo eto pomenuli Murinja možemo da pređemo na njegov bivši klub, onaj koji je bivšiji od Junajteda – Čelsi. Koje su njihove šanse za top 4?

MJ: Kod Čelsija postoji petnaestak znakova pitanja. Najmanje. Oni su najveća enigma. U predsezoni izgledaju dobro. Doveli su čoveka koji poznaje mesto, Frenka Lamparda koji će organizovati ekipu na neki moderniji način. Svi znamo da je on pametan, ti neki famozni IQ-ovi od 150 i nešto. Inovativan je, moderan je, ali i dalje dovoljno ostrvski da ga vole. Zanimljivo kod Čelsija u ovoj sezoni je što će biti proengleska ekipa, gledaće da ti igrači koji će menjati utakmice, koji će donositi prevagu budu Englezi, bar mi tako deluje sad isprva. Tu su Ros Barkli koji je nekako osvežen i koji igra značajno bolje nego što je igrao. Tu je Mejson Maunt koji je produžena ruka Frenka Lamparda jer je bio s njim u Derbiju. Murinjo im je sugerisao da u napadu igra Tami Abraham. Kada se oporave Hadson-Odoi i Loftus Čik biće mala reprezentacija Engleske.

PM: Da, možemo da povučemo paralelu između Čelsija i Mančester Junajteda po tome što su se oba kluba okrenula svojoj prošlosti i svojoj tradiciji, i sada i akademiji. I to je ono što navijači na Ostrvu i mediji na Ostrvu vole mnogo da vide, ali nismo toliko sigurni koliko će to doneti rezultata ove sezone.

MJ: Pa nismo sigurni zato što ne znamo šta da očekujemo od Lamparda u najjačem društvu. Jedno je voditi Derbi i pobeđivati Notingem Forest iz nedelje u nedelju, a drugo je biti u Čelsiju i igrati Ligu šampiona i Premijer ligu na visokom nivou bez pojačanja. Praktično bez pojačanja jer došao je samo Pulišić koji je imao sjajnu predsezonu, biće bitan igrač u ekipi. Igraće definitivno ofanzivno, Kante i Žoržinjo će biti napokon upareni u tom double pivotu kako se kaže – dvostrukom defanzivnom zadnjem veznom i to može da bude dobro ako njih dvojica ne budu jedan drugom upadali u zone.

PM: Kao što su imali običaj da rade.

MJ: Znali su da rade jer je Kante bio ispred i bio je dosta izgubljen u većem delu sezone. Pred kraj je postao sjajan box-to-box igrač. Pred kraj sezone mi se dopadalo to što Kante radi, ali činjenica je da on nije najbolje iskorišćen na tom mestu, to nije najbolji Kante. A nije ni najbolji Žoržinjo bio. Takav sam ja utisak stekao. Žoržinjo je želeo slobodu, sad će možda imati slobodu, možda će imati malo veći deo terena da pokriva ali u ograničenom delu terena. Možda će pokrivati više u nekom levom unutrašnjem koridoru, negde između dva šesnaesterca ali polu-levo.

PM: Ono što je možda najveći upitnik što se tiče samog tima je pozicija špica gde oni sada imaju Žirua, Miću Bačuaija i Tamija Abrahama. Nijedan od njih nije špic za tim koji će ući u top 4 recimo. Žiru, nemamo ništa protiv Žirua, jednostavno nije ono što je bio u Arsenalu i nije ovo tip ekipe koji je imao u Arsenalu gde je imao svoje najbolje dane.

MJ: Ali možda tip trenera koji će mu dati takvu ulogu kakvu je imao u Arsenalu i možda je još važnije kakvu je imao u reprezentaciji Francuske. Nekako mi je nezahvalno reći da on nije špic koji može da dovede ekipu u top 4 jer doveo je ekipu do Svetske titule.

PM: Ali ne može sam. On se uklopio u taj tim, ali ovo nije tim u koji bi se on uklopio, ovaj tim mi deluje kao da mu treba drugi tim napadača.

MJ: Možda čak i ne. Mislim da ako budu igrali i Loftus Čik i Barkli većinu utakmica, ili zajedno čak možda u nekim čudnim situacijama njima treba baš takav špic jer su to dva igrača koja vole drugi plan, Pedro takođe voli drugi plan, voli da uđe, da bude konkretan, da bude u šansi, a Žiru je igrač koji na Ostrvu najbolje prazni prostor.

PM: Ali ono gde je moj problem je da je svaki od tih igrača koje si sada nabrojao – Pedro, Loftus Čik, Barkli, za 20% bolji igrač onda bi Žiru mogao da bude najbolji Žiru, odnosno špic koji bi mogao da bude najistureniji igrač ovog Čelsiju koji bi ušao u top 4, ali pošto to nije slučaj, pošto možemo da se složimo da Čelsi ima najlošiji i najupitniji tim od ovih šest koje smo do sada nabrojali, pogotovo jer su izgubili slažemo se najboljeg igrača lige Edena Azara i sada nemaju nekog match winnera koji će jednim potezom doneti tri boda na gostovanju Kristal Palasu.

MJ: Stvarno će biti teško. Ali tu kada smo kod Žirua što je možda i najzanimljivije, više se oslanjam na kvantitet nego na tih 20% kvantiteta koliko im nedostaje jer imaš i Mejson Maunta koji je sve ono što Frenk Lampard voli od veznog igrača – igrač koji napada prostor i koji će postići gol, namestiti gol, ali postići gol. Znači imaš četiri opasna igrača koji dolaze iz druge linije. Ne treba ti napadač koji će dati 20 golova. Pitanje da li Žiru može i dati 10.

PM: Znači ti misliš da je u ovom slučaju četiri igrača sa, hajde da kažem, četiri od pet zvezdica bolje od jednog igrača sa pet zvezdica?

MJ: Da.

PM: Misliš da će im to biti dovoljno za… U stvari nijedan ni drugi ne mislimo da će ući u top 4 tako da ne znam o čemu pričamo.

MJ: Mislim da će im biti dovoljno da budu konkurentni. Biće konkurentni u svakom slučaju.

PM: Ova godina je svakako početak nekog novog Čelsija, nekog novog projekta, tako da je Lampardu verovatno i oprošteno ako ne uđe u top 4.

MJ: Da, njima je važnije da dugoročno razmišljaju nego da sada na silu uđu u tih top 4 po cenu rezultata. Videćemo, njima je sada važnu da ostanu pri tradiciji, da ostanu pri nekim svojim ljudima, došao je i Petr Čeh na mesto sportskog direktora. Zanimljiv će biti Čelsi za gledati, pogotovo što otvara toliko pitanja.

MJ: Sada, da pređemo na ove neke druge ekipe. Da li misliš da neko drugi može da uđe u top 6?

PM: Pa, kad god se neki ovakav poredak uništava, kad god neko drugi uđe u ovako neki ustanovljeni poredak to nije očekivano. Ne možemo reći da smo to predvideli. Kao na primer, znali smo godinama da su Barselona i Real prva dva tima u Španiji, u nekom obliku. Niko nije mogao da dođe i kaže pred onu sezonu kada je Atletiko osvojio da će oni osvojiti. Za Lester pogotovo, tu se znalo kao ko je top 4, ko je top 5 u Premijer ligi i onda je došao Lester niotkuda i osvojio ligu. Dakle, ovako nešto ne možemo predvideti ali ne smemo ni misliti da je to toliko uklesano u kamen da ovih šest moraju biti tih šest. Tako da, ne mislim da će se to desiti, ali mislim da ne možemo biti iznenađeni ako neko drugi osim ovih šest uđe u ovaj poredak. E sad, to je verovatno pitanje iz dva dela. Jedan je, koji bi od ovih šest bio dovoljno zreo da ispadne iz šest? Znači da ne dostigne taj kvalitet. Najviše gledamo na Arsenal, Čelsi i Junajted. Arsenal mislim da ima najmanje pitanja, odnosno najviše kontinuiteta i mislim da znamo koliki je njihov minimum i da taj minimum ne ide ispod šestog mesta jer je ovo ipak Emeriju druga sezona i mislim da je to u redu. Što se tiče Junajteda i Čelsija, oni imaju dovoljno pitanja, imaju promene trenera, neiskusne trenere najviše i to je ono što bi moglo da otvori vrata za nekog drugog da uđe u taj top 6. Dakle, neko bi mogao od njih da ispadne. A sada drugi deo pitanja, verujem da mislimo na ova četiri tima – Everton, Lester, Vulverhempton i Vest Hem, koji od ta četiri bi mogao da uđe tu? Ako bih morao da biram jedan, verovatno bih izabrao Everton jer mi deluje da od ova četiri nabrojana oni imaju najviši plafon. Da mogu da nastave sa nekim progresom, doveli su Mojsa Kina, Kena, Kana, Keana.

MJ: Nek bude Ken.

PM: Ken, dobro. Koji je ono što im je trebalo. Dakle to je bilo najveće pitanje koji su oni imali, dakle ta pozicija špica. Što se tiče ostalih pozicija oni su svuda lepo popunjeni i jedino pitanje ostaje koliko Marko Silva da izvuče iz ove ekipe? On nam je isto nepoznanica, ali ako on uspe da izvuče najviše onda ovaj tim ima plafon i ima šanse da uđe u top 6.

MJ: Da, Everton je napravio svoj mali super tim. Po uzoru na one NBA ekipe oni sada imaju četiri u napadu koji su potpuno respektabilni i mogu da ih dovedu do top 6. Znači, poslednja četvorka u napadu sa Sigurdsonom, Ričarlisonom, Bernardom i Kenom u napadu deluje jako dobro. Pogotovo uz Fabijana Delfa koji je došao iz Gvardioline ekipe, koji je prošao pas igru, nešto što će Marko Silva možda i rado raditi. Uz Gomeša koji je pored njega i dobar igrač između dva šesnaesterca, imaju balans u napadačkom delu ekipu, imaju i defanzivu, imaju i ofanzivu, i Sigurdson igra defanzivu, spreman je da se spusti, Ričarlison može da isprati po boku. Mogu da se nameste. Problem je možda malo u defanzivi jer ne znam koliko verujem njihovoj odbrani po pitanju štopera. Kolman je stariji godinu dana, ali Luka Dinj je iskusniji godinu dana. To mi je nekako najveća nedoumica oko njih. I Marko Silva. Marko Silva koji je pokazao da je na trenutke sjajan trener, a na trenutke zbunjujuće.

PM: Videli smo njegove i dobre i loše strane.

MJ: Mi smo videli i Everton i Votford, i Hal kad je on bio tamo da prave probleme najvećima, ali smo ih videli i da se povrede deset puta za sezonu glavni igrači. I onda ne možeš ti sa Džondžom Kenijem da praviš rezultat sa Evertonom. Bezveze je. Mislim nije bezveze nego je fizički nemoguće. Zbog toga, zbog tog upita Marka Silve možda malo više šansi za top 6 dajem Vest Hemu koji je možda i pobednik prelaznog roka. Po mom mišljenju rekao bih da su pokupili dva igrača koja će im izbalansirati ekipu, koja će im ponuditi novu opciju koju nisu imali. Pablo Fornals iz Viljareala, mlad igrač koji je stigao i može da igra na više pozicija u veznom redu ali je kao desetka najkorisniji. Opasan je po gol, može da ga da, može da namesti. Imaju Andersona desno, imaju levo Lancinija koji je najbolji igrač ekipe i najzanimljivije pojačanje taj Sebastijan Aler. Rekao sam da je Žiru igrač koji najbolje prazni prostor za druge igrače.

PM: Bivši partner tvog brata Luke Jovića.

MJ: Da, nerođenog brata. Ali Sebastijan Aler može da isprazni dosta prostora za igrače koji će iz druge linije to da napadnu, a svakako ih imaju pogotovo sa Majklom Antonijom sa klupe ili u postavi u nekim fizički zahtevnijim utakmica, Jarmolenko takođe. Iza njih će biti Deklan Rajs i da li će Vilšir, da li će Nobl zavisi od utakmice do utakmice. Balbuena i Diop su godinu dana iskusniji u Premijer ligi. Na levom beku imaju Kresvela i Masuakua koji su iskusni u Premijer ligi, znaju kako da iznesu to i desno je Zabaleta. Najvažnije možda što je na klupi Pelegrini. Pelegrini ima iskustvo osvajanja Premijer lige. Pelegrini ima godinu dana više rada sa ovim istim igračima, Pelegrini je od Deklana Rajsa napravio sjajnog zadnjeg veznog i ekipa je napokon izbalansirana. Ako Džek Vilšir bude imao dobru sezonu, što je opet 60-40 da neće, oni će biti izuzetno konkurentni za top 6.

PM: Da li misliš da imaju toliko visok plafon kao Everton?

MJ: Mislim da da, mislim da imaju jednako visok plafon zato što imaju dublju ofanzivu i zato što je Marko Silva skloniji povredama od Pelegrinija.

PM: Ne on, nego njegovi igrači.

MJ: Ali ih on na to natera. Slučajno ako se povredi, lupam Bernard, nisam siguran ko može da odigra jednako tako iz Evertona. Tu su još dve ekipe – Lester i Vulverhempton.

PM: Za Vulverhempton je najveći problem ta Evropa. To mislimo da će ih sputati, ne koliko Barnli prošle sezone, jer su ipak dublji tim ali opet dovoljno da zaostanu za ovim Lesterom, Evertonom i Vest Hemom.

MJ: Da, Vulverhempton će igrati zanimljiv fudbal, uvek zanimljiv, nikad nezanimljiv. Došao je Patrik Kutrone iz Milana, sjajan drugi špic. Znači ako se budu namestili u 3-5-2 sa njim i Himenezom biće odlični. Moći će da daju gol više, moći će da igraju sa bekovima-krilima što su radili tokom čitave prošle sezone. Stigao je Hesus Valjeho koji će biti treći štoper sigurno, iz Reala. I bolji su nego prošle godine, samo je pitanje da li su dublji, da li mogu da izdrže na dva fronta? Ako ispadnu iz Evrope, mogu da budu jednako konkurentni kao i Vest Hem i Everton. Lesteru dajem ipak malo manje šansi zato što oni gore ova dva dana. Ako zamene Megvajera…

PM: Da, deluje kao da će dovesti Tarkovskog da zameni Megvajera.

MJ: Tarkovski, Đene iz Hetafea, ako dođe jedan, ili možda i obojica opet su respektabilni. Ja ne verujem Ajozeu Perezu. Ne znam, možda zbog Njukasla ali nije mi dovoljno ulio uverenja da je dovoljno dobar ali kompatibilan je sa Vardijem. Mogu da se ponavljaju, da se menjaju, da igraju sa dva špica što može da deluje zanimljivo.

PM: Sve u svemu, oni grade nešto lepo sa Rodžersom sada od kad je on došao, ovo je novi korak u tom projektu u uspostavljanju Lestera kao konkurenta za Evropu iz sezone u sezonu. Imaju vrlo dobar tim, mislimo malo ispod Evertona i Vest Hema, ali opet kažemo novi korak u tom pohodu za Evropu.

MJ: Videćemo drugi Lester, to je sigurno. Onaj kojeg se sećamo sa Ranijerijem to nam je jedan Lester koji ne možemo da izbijemo iz glave. Drugi Lester je onaj sa Klodom Puelom koji je izgledao kao da baš nema sve ideje u džepovima. I onda dolazi Rodžers koji ima jasan sistem, igraće ofanzivno, igraće kroz pas, daće golove, kako će ih odbraniti videćemo.

PM: Da apsolutno promenjen stil igre u odnosu na onaj Lester koji je osvojio Premijer ligu.

PM: Dobro, dakle prošli smo ovih prvih 10. Sada da ja tebe pitam, zašto bih ja trebalo da izdvojim svoje dragoceno vreme za ijedan od ovih preostalih 10 klubova? Dakle, Barnli, Bormut, Brajton, Kristala Palas, Sautempton, Njukasl, Votford i tri novajlije – Aston Vila, Šefild i Norič.

MJ: Pre svega, ja bih izdvojio Kristal Palas ako voliš odbranu.

PM: Ne volim.

MJ: Onda ne bih. Ali Kristal Palas godinama igra jednu od najorganizovanijih odbrana, najviše muka stvaraju ekipama što na gostovanju što kod kuće, zato što se brane u dobrom, gustom, centralnom i niskom bloku. Dobro izoluju protivničke najbolje igrače i to će biti slučaj ove godine. Nisu mnogo menjali, otkupljen je Džordan Aju, sinoć stigao Geri Kejhil, otišao je Van Bisaka i najveći problem će biti na desnom beku.

PM: Da, i stoji upitnik za Zahu.

MJ: Ako on ode u Everton što se priča, imaćemo Everton kao znatno ozbiljnijeg konkurenta.

PM: Da, to je trebalo da kažem, na to sam i računao. Mislim da će Everton i dovesti nekog do pre kraja roka. Onda tu produbljuje tu prednju četvorku, odnosno daje im novu opciju.

MJ: Ali opet, ako Zaha ostane u Palasu oni će opet bez problema doći do 49 bodova koliko su imali i prošle godine. Kroz tu organizovanu odbranu mislim da može da bude stvarno zanimljivo gledati ih. Votford će sigurno igrati onaj njihov presing koji su igrali, samo frka s njima je što se nisu nadogradili. I doveli su neke igrače koji ne mogu da budu konkurentni u prvoj postavi i neće doneti ništa novo i izaći će sa istim sastavom. Havi Grasija je pokazao da je dobar trener, oni će biti sigurno dobri prva tri meseca, uvek su dobri u prva tri meseca – osiguraju se i idemo mi na letovanje, planiraju gde će u julu ići, u Kefaloniju. I zbog toga mislim da je od njih manje-više očekivano šta će se desiti i ja ih ne bih toliko gledao. Brajton će biti u problemu većem nego što je bio zato što nisu nadogradili ionako slabu ekipu.

PM: Da, Glen Marej ima koliko, 47 godina?

MJ: Da, mislim da sledeće godine penziju prima. Ali, došao je Poter, trener koji je novi u Premijer ligi i zbog toga su mi isto zanimljivi. Možda ćemo videti nešto novo od njih. Igrali su defanzivan, konzervativan fudbal, sad će igrati nešto ofanzivnije.

PM: Ili će bar pokušati.

MJ: Od ovih ostalih, meni će biti najzanimljivije da vidim Aston Vilu.

PM: Nedostajala je u Premijer ligi.

MJ: Nedostajali su. Kada su odlazili, mislio sam hvala bogu samo da odu više ispadaju pet godina. Sada ih nije bilo neko vreme, sada se vraćaju. Biće zanimljivi za gledati jer su doveli 10 igrača, 150 miliona.

PM: Da, poređenja su sa Fulamom iz prošle godine.

MJ: Doveli su napadača Veslija iz Belgije, iz Briža, kojeg bi apostrofirao kao možda najbolje pojačanje koja je neka od te tri ekipe koja je ušla uradila. Zbog toga mislim da će biti zanimljivi jer je Vesli onako specifičan igrač jer može da otvori mnoge opcije napadu Aston Vile, pogotovo uz Grliša, Griliša u napadu. Videćemo kako će oni izgledati, ja im želim da ostanu.

PM: Nisi me ubedio da gledam ikoga.

MJ: Šefild Junajted će biti zanimljiv, igraju moderan fudbal ali imaju ograničen sastav. Meni je najzanimljivije što su doveli Ravela Morisona. Lošeg momka Premijer lige, lošeg momka engleskog fudbala koji je bio najtalentovaniji.

PM: Njegova šesnaesta druga šansa.

MJ: Jubilarna šesnaesta druga šansa. Tako da videćemo šta oni mogu. Norič je najstabilniji od njih. Čini mi se da su doveli dva igrača koja mogu da budu dobra u Premijer ligi – Josip Drmić i Farman. Imaju Temua Pukija, to bi manje-više bilo to od tih ekipa. Njukasl bi mogao da bude zanimljiv, ali oni zavise od toga kako će dunuti taj vetar. Doveli su Sen Maksimana, ali su doveli i Stiva Brusa.

PM: Gde su bile te pare dok je tu bio Benitez, to je ono ja mislim što se svi pitamo.

Mislim da Benitez sa istim ovim igračima bi napravio isto ono što je pravio do sada. Konzervativan je i nije otvor. Ali bar je konzervativan i Stiv Brus koji nije promenio nijednu svoju ideju od 2002. tako da ne očekujem ništa od njih. Ne znam kome ću dati da ispadne ali biće zanimljivih utakmica u svakom slučaju. Kad bismo sumirali sve, koja su tvoja predviđanja po pitanju tabele, šampiona, top 6, ispadanje?

PM: Možemo tu i zajedno, ja mislim da se slažemo u većini. Dakle po nekoliko rečenica za svaki tim, prvo mesto – Mančester Siti. Najbolji tim, ostali konkurenti možda i nisu toliko dostigli, oni su se pojačali.

MJ: Osvežen će biti Mančester Siti sigurno, biće bolji od njih. Jednostavno verujem im, verujem prelaznom roku, verujem Gvardioli. Mislim da će njima možda sad i važnija biti Liga šampiona gde su jedni od glavnih pretendenata na titulu pored Juventusa i Barselone. Pored njih ne vidim nekoga ko bi mogao da im isparira, najviše zato što je Real mlad, nov, dok se uigraju videćemo kako će to izgledati. Siguran sam da će Gvardiola krenuti na Ligu šampiona. Poslednja godina Davida Silvija.

PM: Verujem da je i njemu već dosta priča o „ne umeš nokaut“ i „uscrtaš se svaki put kad treba da ideš na gostovanje u Ligi šampiona u nokautu“. Drugo mesto – Liverpul. Najveći konkurent, ali mislimo možda i da su što se tiče Premijer lige dostigli vrhunac prošle godine, ne mislimo da mogu mnogo bolje od toga.

MJ: Plitki šarolikošću. Ne mogu da naprave plan B. Imaju plan A i plan B je očit, evidentan – kada uđe Šaćiri znamo šta će da se desi, kada uđe Origi znamo šta će da se desi. Ako bude igrao Keita umesto Hendersona znamo šta će da se desi i sve ekipe znaju.

PM: Treće mesto – Totenhem. Jači nego prošle godine, verujemo da je ovo korak dalje u Poketinovom projektu ali opet ne dovoljno da bi ugrozili šampiona, možda da bi ugrozili Liverpul na drugom mestu.

MJ: Možda će Poketino krenuti na sve ili ništa. Ako sačuva Eriksena mislim da će sve karte dati na tu Premijer ligu. Ne mogu da kažem da se neće boriti. Boriće se, oni zavise od prva dva meseca, od toga da li će proći bez povreda, a ako budu održali korak u prva dva meseca ne vidim što se ne bi nadali bar da sruše Liverpul sa drugog mesta.

PM: Onda za četvrto mesto imamo Arsenal, Čelsi i Mančester Junajted. Mislimo da nam je obojici pik Arsenal. Moj je zato što imaju najmanje upitnika od ovih ostalih timova. Ovo je Emerijeva druga sezona, Solsker je ovde manje od godinu dana, Lampard je tek došao, imaju dovoljno kvalitetne igrače napred, nedovoljno nazad ali opet ako pogledamo sve, suma sumarum, sigurniji su pik od Čelsija i Junajteda.

MJ: Možda nemaju najmanje znakova pitanja pored sebe, ali imaju najjasnije znakove pitanja. Znaju šta im smeta. I ako budu uspeli da kamufliraju te svoje nedostatke – u četiri su. Ako dopuste da im neko probije presing i da izađe na tu poslednju liniju, poslednju petorku, šestorku, biće u problemu i onda može da se polemiše o tom četvrtom mestu. Ali ne vidim da će Junajted možda da ih ugrozi, nekako ne verujem dovoljno Solskeru.

PM: Dobro, Junajted i Čelsi, peto i šesto mesto u nekom obliku.

MJ: Ja ću dati možda Čelsiju da bude peti.

PM: Evo ja ću Junajtedu.

MJ: I onda Solsker neće preživeti godinu.

PM: Da, to je ono što je sad pitanje, da li je veća verovatnoća da će ući u top 4 ili da će preživeti ovu godinu? Čini mi se kao da su podjednake šanse.

MJ: Pa, veće su šanse da će ući u top 4 nego da će Solsker preživeti godinu jer ako Solsker kiksne u prva dva meseca njima godina još igra. Još mogu da uđu u četiri do kraja godine. Ako Solsker izgubi desetak bodova u prva dva meseca i onda će ga smeniti, dovešće nekog drugog i napraviće valjda neku ekipu, ali taj će opet naslediti ekipu kao Solsker.

PM: Da, mislio sam sa Solskerom u top 4.

MJ: Sa Solskerom u top 4 opet teško.

PM: Onda sledeća četiri – Everton, Lester, Vulverhempton, Vest Hem. Kako ćemo ih rangirati? Evo ja ću: Everton, Vest Hem, Lester, Vulverhempton.

MJ: Ja ću reći Vest Hem, Everton, Vulvs, Lester. Neka bude da će Vest Hem biti najbolji od tih ekipa, s tim što mogu da se umešaju gore. Poslednjih 10?

PM: Je li i bitno? Ko će ispasti hajde? Verovatno Šefild.

MJ: Ispašće verovatno Šefild, meni se čini da će ispasti i Brajton.

PM: I ko je treći?

MJ: Ja ću reći da će ispasti Njukasl. Ne verujem Stivu Brusu. Izvini Stive Bruse ali ništa mi nisi pokazao od kad gledam fudbal.

PM: Okej, neka bude tako. To je to onda. Neke misli za kraj?

MJ: Pa ništa, bilo je prijatno.

PM: Neka pobedi fudbal?

MJ: Pa, neka pobedi Arsenal kad god može.

PM: Bio je ovo „Skraćeni korner“ podkast u okviru Multi Radija. Ja sam Predrag Mijatović, pored mene je bio Marko Jović. Hvala vam što ste nas slušali. To je to od nas do nekog sledećeg puta.

MJ: Doviđenja.