PODKAST Urbani razgovori 004: Bojan Perkov / SHARE fondacija

Digitalna pismenost: “1 na 1”

U oktobarskim “Urbanim razgovorima” napadamo digitalnu pismenost i “sažvakanu“ vam je donosimo na slušanje.

Digitalna pismenost „1 na 1“ dotiče teme, kao što su funkcionalna digitalna pismenost, komunikacija u digitalnom svetu, te ponašanje ili bonton na digitalnim kanalima. O ovim temama pričamo sa Bojanom Perkovim koji u kontekstu postavljanja informacija na socijalne mreže smatra:

„Šta je primereno objavljivati na socijalnim mrežama je jako teško i komplikovano pitanje. Ponašanje u svakodnevnom i fizičkom svetu treba da bude povezano i sa digitalnim svetom, tako da sve ono što ne biste voleli da neko vama radi u fizičkom svetu nemojte to raditi drugima ni u digitalnom.“

digitalna pismenost
Digitalna pismenost na Ti / Foto: Unsplash

Bojan Perkov dodaje i kako, kada pričamo o digitalnoj pismenosti, svaki korisnik treba da zna i sagledava stvari sa aspekta sadržaja.

„Kada vidite da je neki medij objavio vest koja zvuči neverovatno ili nešto što ne čujete svakoga dana – ne treba da te informacije prihvatate ne-kritički. To se ne odnosi samo na medijske sadržaje, već i na sadržaj koji korisnici dele“, kaže Bojan Perkov, naglašavajući i takozvani user generated content, odnosno sadržaj koji je kreiran od strane samih korisnika na svim plaformama od Facebooka, Twittera, pa i YouTube-a.