PODKAST Urbani razgovori No. 005: Na Ti sa Branislavom Teofilović

U novembarskim “Urbanim razgovorima” serviramo principe zdrave ishrane i kombinujemo je sa turbo tempom današnjice. Plasiramo vam, i poništavamo stereotipe da je zdrava ishrana nemoguća u kombinaciji sa porodicom i karijerom, da je skupa, a dotaći ćemo se i “body shaming-a” koji nije prisutan samo kod tinejdžera.

Branislava Teofilović, specijalistkinja nutricionizma, kaže da danas svi trčimo.

Trčimo za poslom, trčimo za karijerom, trčimo za novcima, trčimo za druženjem – želimo da imamo vremena i za prijatelje i za porodicu i za trening, i da imamo neko slobodno vreme za sebe. Stalno smo u nekoj jurnjavi i nemamo vremena da sat vremena dnevno odvojimo i budemo u kuhinji. I onda je mnogo lakše, naravno, proći samo pored pekare, ući i uzeti nešto”, dodajući da “to nešto” donosi brz obrok kratkoročno, a kao posledicu može da nam donese i nešto što je “mnogo gore nego da probamo da organizujemo i nađemo tih pola sata vremena da pripremimo naše obroke”.

Zdrava ishrana zahteva  planiranje obroka
Planiranjem obroka ne samo da sebi olakšavamo praćenje svakodnevnog tempa već i omogućavamo zdravi režim ishrane (Fotografija: S’well / Unsplash)

Neki od ključnih pojmova novembarskih “Urbanih razgovora” jesu:

  • organizacija – koja nam je potrebna da izbalansiramo porodicu, obaveze, posao, pa i ishranu – a to nam je lakše ako smo unpared isplanirali i pripremili šta ćemo jesti
  • “češće, a po malo” – jer nam nisu potrebni preobilni obroci dva puta dnevno. Tada se organizam bori da taj obrok svari i energiju koristi u te svrhe. Ako unesemo hranu punu nutritijentima, a ne toliko “jaku i tešku” onda ne moramo “da legnemo i odmorimo posle ručka” već imamo dovoljno energije da dalje uspešno nastavimo naš dan.

Smatram da ne treba izbacivati te grupe namirnica koje su esencijalne za naš organizam nego samo treba znati kako to kombinovati, kada to jesti i u kojim količinama.

Branislava Teofilović, specijalistkinja nutricionizma

Želite da se oprobate u režimu zdrave ishrane?

Slušajte “Urbane razgovore No. 005” jer na kraju Branislava Teofilović daje i konkretne savete kako to postići.

Ostale emisije “Urbani razgovori” možete pogledati na sledećem linku:

Emisiju možete pratiti i na Mixcloudu: