Povratak Šiške – prva ekranizacija podkasta i karantin

Šiška se vratila i to sa osvetom! Sada možete da vidite kako izgledaju vaši cenjeni voditelji. Iako se nije mnogo toga dešavalo uspeli smo da popričamo o mnogim stvarima s obzirom da nas dugo nije bilo. Karantin je za mnoge bio odlična prilika da stanje svoju watch-listu i odlgedaju filmove koje su dugo vremena odlagali.

Kako je karantin uticao na filmsku industriju  

Karantin ove godine odložio i Filmski festival u Kanu
Foto: Oproštajna poruka filmskog festivala u Kanu (2018.)
Izvor: Glispa

Nažalost, u poslednjih nekoliko meseci od naše poslednje epizode nije bilo mnogo velikih vesti osim brojnih saopštenja da se premijere odlažu, a festivali otkazuju. Zato je i naša glavna tema kako je karantin uticao na industriju u celosti i ko je zapravo u prednosti zahvaljujući njemu, a to su striming servisi koji usled ove situacije preuzimaju glavnu reč. Međutim, svi smo svesni da industrija, barem u Holivudu, neće propasti jer je reč o ogromnim kompanijama koje imaju i druge načine zarade. Trenutno jesu uskraćeni prikazivanja filmova i mnogi projekti su zaustavili produkciju, ali će se oni svakako kad-tad pojaviti na srebrnom platnu za sve ljubitelje bioskopa. Ono što jeste problem je što su otkazani mnogi festivali što je veliki hendikep za kulturu i umetnički film što znači da ćemo verovatno propustiti mnoge interesantne niskobudžetne filmove sa kojima bismo se upoznali samo na takvim događajima. Apostol i dalje tuguje što novi Džejms Bond (No Time to Die, 2020) i dalje ne izlazi, ali je svestan da će uskoro moći da uživa u njemu.

Postoji mogućnost da će radi zaštite filmskih ekipa početi intenzivnije da se primenjuje način snimanja filmova sa virtuelnom pozadinom što ima i svoje prednosti i mane i biće zanimljivo ispratiti kako će se takve produkcije odvijati.

Knjiga „Na ručku sa Orsonom“

Knjiga o kojoj razgovaramo u podkastu predstavlja privatne razgovore Orsona Velsa i Henrija Džeglama koji su u poslednjih nekoliko godina Velsovog života maltene svakodnevno ručali zajedno. Ona je zapravo kolekcija sirovih i necenzurisanih mišljenja legendarnog američkog umetnika.
Foto: Orson Vels i Henri Džeglam
Izvor: NPR

S obzirom da nismo imali mnogo ideja o čemu da razgovaramo, a nismo hteli da se čitava epizoda odvija isključivo o koronavirusu osvrnuli smo se na knjigu koju je Apostol nedavno pročitao komentarišući usput život i delo legendarnog Orsona Velsa kojeg obojica obožavamo. Govorimo o njegovoj džangrizavosti koja je detaljno prikazana u knjizi „Na ručku sa Orsonom“ (My Lunch with Orson, 2015) u kojoj su transkribovani snimci razgovora gorepomenutog i režisera Henrija Džeglama u poslednjim godinama filmskog i pozorišnog diva. Nismo zadovoljni sa činjenicom da pljuje po našim uzorima koji su bili aktivni u isto vreme kada je i on stvarao svoja dela, ali zaključujemo da je sa nekim stvarima pogodio pravo u centar (privlače ga Mađari). Ono u čemu se slažemo jeste da, šta god govorio o drugim ljudima, ne može mu se toliko uzimati na zlo s obzirom da je kroz čitavu karijeru imao problema sa producentima i industrijom što mu je uveliko otežalo da stvori sva dela koja je želeo, dok su mu mnoga završena dela upropašćena u postprodukciji.

Oproštaj od Enija Morikonea

Morikone dobija prostor u epizodi zato što je obeležio mnoge žanrove filma u proteklih pola veka koliki je raspon imala njegova karijera.
Foto: Enjo Morikone
Izvor: JamBase

Tokom naše pauze nas je napustio možda najveći kompozitor u istoriji filma Enio Morikone. Najviše je poznat po stvaralaštvu u spageti vesternima, ali i mnogim drugim žanrovima i svojom muzikom je obeležio skoro šest decenija kinematografije. Njegova kolaboracija sa Serđom Leoneom po mnogima predstavlja najveće muzičko-rediteljsko partnerstvo ikad, dok je njegov način kompozicije i eksperimentisanje različitim instrumentima stvaralo savršene ambijente u stotinama odličnih filmova koje vredi pogledati. Za mlađu publiku je posebno značajno što je sarađivao sa Kventinom Tarantinom pogotovo u njegovom filmu “Omraženih osam” (The Hateful Eight, 2015) za koji je konačno dobio svoj zasluženi Oskar. Osim u tom filmu, Tarantino je koristio delove njegovih kompozicija i za svoja ranija dela (Django Unchained, Inglorious Basterds, Kill Bill).

Produkcijske kuće ponovo mogu da drže bioskope u vlasništvu

Jedna veoma bitna novost u Holivudu jeste ukidanje zabrane studijima da u svom vlasništvu drže bioskope. Ova odluka najavljuje veliku promeu u načinu distribucije filmova u SAD jer označava novu mogućnost moćnim kompanijama da prošire svoje monopole. Pošto za sad možemo da predviđamo šta će dalje biti, razgovaramo o mogućoj budućnosti holivudskih i nezavisnih bioskopa.

Karantin i domaća kinematografija

Karantin je uticao i na domaću kinematografiju, koja godinama stagnira
Foto: Insert iz filma “Mrtav ladan” (Milorad Milinković, 2002)

Vaši cenjeni voditelji ne mogu da izdrže jednu epizodu bez da nešto ne kritikuju, te je ovaj put na meti bila domaća kinematografija, a pogotovo scenaristi koji se već godinama apsolutno ne trude da stvore nešto autentično i nešto što bi prirodno zvučalo govornicima srpskog jezika. Osvrćemo se na komercijalno najuspešnije delo u poslednjih nekoliko godina, a to je „Južni vetar“ čija je popularnost dovela do toga da ruski i britanski producenti kupe prava i prave rimejk na osnovu ove priče. Smeta nam što Miloš Biković iskače iz frižidera svakom ko prati našu scenu, kao i to da je većina serija nastala proteklih godina očajno odrađena.

Ipak, govorimo i o prošlosti i kvalitetu jugoslovenskog filma, kao i o tome šta nas od novijih projekata zanima (iako u njima glumi Sergej Trifunović).

Pridružite nam se u prvom, eksperimentalnom video-podkastu na MultiRadiju i recite nam kako vam se dopalo.

Kliknite ovde kako biste slušali ostale epizode: PODKAST LINČOVA ŠIŠKA

Epizodu možete pogledati ovde:

Linčovu šišku možete slušati i na MixCloudu: