Preduzetnice u Srbiji – opstati u vreme krize

Preduzetnice u Srbiji su bile suočene sa mnoštvom izazova od trenutka proglašenja epidemije i prvih restriktivnih mera, pa sve do kraja 2020. godine, što je konstatovala prva rodna analiza odgovora na COVID-19 koju je sprovedela Ženska platforma za razvoj Srbije. Svoj peti forum za rodne politike, Ženska platforma za razvoj Srbije organizuje 25. novembra 2021. (četvrtak), od 12 do 14 časova, ”Salon u Radničkoj” (Radnička 27, Novi Sad), uz prenos na Zoom platformi i Facebook-u.

Preduzetnice u Srbiji
Forum za rodne politike

Globalna zdravstvena kriza izazvana virusom SARS-CoV-2 dramatično je uticala na sve aspekte našeg života.
Vlade širom sveta preduzimaju mere da, s jedne strane, obuzdaju širenje virusa, zaštite stanovništvo od zaraze i očuvaju zdravstveni sistem, a s druge – umanje i amortizuju štetne posledice krize na ekonomski i socijalni život.
Uprkos učinjenim naporima, već danas je jasno da živimo sa ekonomskom krizom čije će razmere biti veće nego one koja je svet pogodila 2008. godine.
Srbija je 2020. i 2021. godine vodila ekonomsku politiku slično drugim zemalja u borbi protiv recesije izazvane pandemijom. Mere koje su donošene bile su prevashodno fiskalne i monetarne prirode i donele su značajne fiskalne troškove. Kako je ekonomija u recesiji, a javni dug u naglom porastu, prostor za buduće ovakve podsticajne mere, prema procenama ekonomskih stručnjaka, znatno je sužen.


Ženska platforma za razvoj Srbije je u okviru svoje prve rodne analize odgovora na COVID-19 (u delu koji se bavi ekonomskim posledicama pandemije, merama države i životima preduzetnica) konstatovala da su brze reakcije države imale svoju rodnu dimenziju jer žene raspolažu manjom količinom kapitala, manjim prihodima i imaju lošiji pristup resursima, pa ih svaka kriza preduzetništva snažnije pogađa, a svako odlaganje odgovora povećava šanse da se ženski biznisi ugase.

Ženska platforma za razvoj Srbije


Takođe, analiza koja je sprovedena uz podršku Misije OSCE u Srbiji pokazala je da su preduzetnice bile suočene sa mnoštvom izazova od trenutka proglašenja epidemije i prvih restriktivnih mera pa sve do kraja 2020. godine.

Najteže su bile zabrane ili ograničenja u obavljanju delatnosti, zatvaranje tokom vanrednog stanja, ograničenje slobode kretanja, atmosfera straha u društvu koja je uticala na promenu ponašanja potrošača (manje i opreznije trošenje novca, prelazak na online kupovinu, kućnu dostavu i sl). Dodatno opterećenje bila je organizacija porodičnog života u novim uslovima, briga o deci, starima i bolesnima kao i gubici života članova porodice i zaposlenih.


Takođe, procenjeno je da će (slično kao i u periodu finasijske krize iz 2008. godine) preduzeća i radnje čiji su osnivači žene pretrpeti veće posledice, teže se oporavljati i da će mnoge biti ugašene.


Imajući u vidu sve navedene činjenice Ženska platforma za razvoj Srbije svoj peti forum za rodne politike u 2021. godini posvetiće razgovoru o aktuelnom trenutku ženskog preduzetništva u Srbiji, dobrim dosadašnjim praksama podrške, kao i predlozima rodno osetljivih mera i programa koji će doprineti opstanku i razvoju većeg broja kompanija u vlasništvu žena.

Forum će se održati u Novom Sadu, 25. novembra 2021. (četvrtak), od 12 do 14 časova, ”Salon u Radničkoj” (Radnička 27, Novi Sad), uz prenos na Zoom platformi i Facebook-u.

Uvodničarke na forumu će biti:

  • Marija Srdić, Ženska platforma za razvoj Srbije/Unija poslodavaca Vojvodine
  • Slavica Ranisavljev Kovačev, Kolping društvo Srbije
  • Olja Janković Leković, UN Women
  • Ivona Gvozdenović, Fondacija Ana i Vlade Divac
    Razgovor će moderirati Miljana Stojšić Stojanovska, direktorka Unije poslovdavaca Vojvodine.

Forum za rodne politike podržavaju Friedrih Ebert Stiftung i Misija OSCE u Srbiji. U organizaciji događaja pomoć pruža Unija poslodavaca Vojvodine – Sekcija za razvoj ženskog biznis liderstva.

Pozivaju se preduzetnice, kao i svi zainteresovani koji žele da učestvuju i prate događaj da se za učešće prijave popunjavanjem formulara na LINK.

Agendu događaja možete pogledati ovde: