Preminuo Aki Rahimovski – pevač grupe Parni Valjak

Aki Rahimovski, pevač grupe Parni Valjak i autor brojnih hitova koji su obeležili odrastanje mnogih generacija, preminuo je danas u 66. godini života saopšteno je na Facebook stranici grupe Parni Valjak.

izvor:google

Aki je rođen 5. juna 1955. godine u Nišu, ali se ubrzo s porodicom preselio u Skoplje, gde je krenuo u muzičku školu, na odsek za klavir i pevanje. Tokom svoje rane karijere bio član nekoliko sastava, poput grupe Vakum, Krvna braća i grupe Torr.

Gitaristu Huseina Hasanefendića – Husa i Juricu Pađena upoznaje1975. godine, a u saradnji sa menadžerom Vladimirom Mihaljekom Mihom osnivaju prvu postavu Parnog Valjka. Ovu postavu Parnog Valjka činili su: Aki Rahimovski na klaviru i vokalu, Husein Hasanefendić Hus na gitari i vokalu, Srećko Antonioli za bubnjevima, Zlatko Miksić – Fuma na bas gitari i Jurica Pađen na gitari.

U tridesetogodišnjoj karijeri Parni valjak je objavio 16 studijskih albuma, 14 singlova, 5 uživo albuma, 4 kompilacije, te 2 koncertna DVD-a. Prvi studijski album pod nazivom “Dođite na show!” objavili su 1976. godine, a samo godinu dana kasnije zagrebački Jugoton plasira i njihov drugi album pod nazivom “Glavom kroz zid”.

Treći album dolazi ubrzo, 1979. godine, i doživljava svoju svetsku distribuciju pod nazivom “City Kids”. Nakon albuma Vruće igre i Vrijeme je na našoj strani, kao sedmi studijski album, “Glavnom ulicom” objavljen je 1983. godine, a godinu dana kasnije i osmi pod nazivom “Uhvati ritam”.

Pod nazivom BuđenjeParni valjak snima i trinaesti studijski album1993. godine, a 1995. izdaju jedan od najprodavanijih hrvatskih albuma svih vremena, kao i najprodavaniji uživo album, Bez struje: Live in ZeKaeM. Album “Samo snovi teku uzvodno” dolazi 1997. godine. Zastave, petnaesti studijski album, objavljuju 2000. godine , a četiri godine kasnije album “Pretežno sunčano”.

Na tridesetogodišnjicu osnivanja sastava, Hus odlučuje da prestane sa koncertnim aktivnostima, dok ostatak sastava nastavlja sa radom, pa 2007. godine snimaju album “U vremenu izgubljenih”. Iste godine nastupili su i u Australiji gde su održali 5 koncerata. Aki se početkom 2008. godine se rastaje sa pratećim bendom i kreće na turneju po Srbiji sa klavijaturistom Emilom Saksom.

Parni Valjak objavljuje veliki povratak jeseni 2009. godine u sastavu: Aki, Hus, Brk, Prexi, Bero i novi bubnjar – Dalibor Marinković – Dado. U sklopu “Karlovačko live” kreću na turneju koja je obuhvatala 10 gradova, sve je počelo u Dubrovniku, a završilo u Čakovcu. Aki i Valjak tokom te turneje dokazuju da su još uvijek u samom vrhu hrvatske muzike, te pune sve gradove, a u Zagrebu i Varaždinskoj areni ruše rekord posećenosti.