Prirodnjačke priče – Novi serijal MultiRadio Hajlajtera

Serijal podkasta MultiRadio Hajlajter pod nazivom “Prirodnjačke priče” počinje sa emitovanjem večeras u 21h na YouTube kanalu MultiRadija. Gosti prve epizode podkasta su izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić, i Dejan Maksimović član Ekološkog centra “Stanište” iz Vršca.

Prirodnjačke priče – MultiRadio Hajlajter

MultiRadio Hajlajter je podkast koji je pokrenut prošle godine, sa ciljem da se aktuelne teme i “hajlajt” događaji, obrađuju kroz razgovor sa gostima. Voditelj ovog podkasta, Ivan Bjelić, kaže da je ekologija postala jedina stvar oko koje se jednakom jačinom bore “i levica i desnica” i koja će nas možda konačno ujediniti u borbi za opstanak.

Ivan Bjelić – Prirodnjačke priče

Kako je ove godine pitanje ekologije i zaštite životne sredine postalo primarno pitanje, odlučili smo da napravimo serijal podkasta Prirodnjačke priče, koji će govoriti o korupciji i kriminalu u ekologiji, o zagađenju, klimatskim promenama, krivolovu i ostalim aktivnostima koje štete prirodi. Suočavamo se sa najvećim napadom na našu životnu sredinu. Imamo problem sa Rio Tintom, sa prodajom reka, zagađenim slivovima, imamo problem sa zapaljenim deponijama i PM česticama. Mislim da bi svi trebalo da shvatimo važnost rešenja ovog problema koje itekako postoji i koje nije nemoguće sprovesti.

Prva epizoda podkasta Prirodnjačke priče, govori o javnom dobru i razlozima zbog kojih ga na državnom nivou ne cenimo dovoljno. Dejan Maksimović i Milan Ružić sa nama su podelili svoja mišljenja i stavove o ovoj temi, ali ovog puta smo čuli i par predloga za rešenje nekih od problema u zaštiti prirode.

Milan Ružić i Dejan Maksimović tokom snimanja prve epizode podkasta Prirodnjačke priče

U prvoj epizodi podkasta Prirodnjačke priče, govorili smo o načinu trošenja javnog novca namenjenom za zaštitu životne sredine i o načinu na koji takav vid korupcije šteti životnoj sredini. Obzirom da smo pre samo dve nedelje imali situaciju u kojoj je Ministarstvo za zaštitu životne sredine nezakonito dodelilo sredstva organizacijama koje ne ispunjavaju uslove konkursa, možemo se pohvaliti time da smo bili u pravu i da se protiv ovog vida korupcije treba boriti intenzivnije.

Pratite Prirodnjačke priče večeras u 21h na našem YouTube kanalu ili na nekoj drugoj platformi. Linkovi su u opisu videa.

Prirodnjačke priče Intro