Proglas o zaštiti životne sredine – UNO

Udružena novosadska opozicija (UNO) predstavila je “Proglas o zaštiti životne sredine u Novom Sadu” kojim se zahteva da se prekine nepotrebna seča drveća i da se zaustavi smanjenje postojeće zelene površine u gradu.

Foto: Danas.rs

Proglas o zaštiti životne sredine potpisali su Demokratska stranka, Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret, koje čine UNO. U dokumentu koji predstavlja prvi zajednički proizvod višemesečnog rada dela novosadske opozicije predstavljene su smernice u vezi sa borbom za zaštitu životne sredine, a na konferenciji za novinare je rečeno da će ih se te stranke pridržavati ukoliko pobede na izborima.

U poslednjih par meseci svedočili smo aktivnom učešću građana u borbi za očuvanje životne sredine. Protesti protiv kompanije Rio Tinto koja planira iskopavanje litijuma na teritoriji Srbije i dalje su aktuelni, a blokade puteva traju bez obzira na vremenske prilike. Kako ističu iz UNO-a, vlast kritikuje opoziciju zbog korišćenja teme zaštite životne sredine u svrhu skupljanja “jeftinih” političkih poena, a iz UNO-a postavljaju pitanje o poznavanju pojma “Zelena politika”.

Zar se sve to ne zove zelena politika? Među najrazvijenijim zemljama sveta zelena politika zauzima veoma visoko mesto u razvoju jedne države. Za to vreme, jedino se kod nas, desetine hiljada ljudi koji se skupljaju svaki dan i bore za čist vazduh i čistu vodu predstavljaju kao teroristi.

Potpisnice proglasa obećale su da će se subvencionisati unapređenje energetske efikasnosti kako bi se smanjilo zagađenje, kao i da će se izgraditi centralni prečistač otpadnih voda, da će se uvesti selekcija i reciklaža otpada i da će više novca biti uloženo u edukaciju stanovništva o važnosti očuvanja životne sredine.

Predstavnici tih partija su izrazili zabrinutost zbog pretećih posledica “masovne neplanske izgradnje i endemske korupcije” aktuelne vlasti.

Predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Danijela Grujić izjavila je da je proglas nastao iz želje da se zaustavi “dalje propadanje Novog Sada” i da se građanima ponudi alternativa naprednjačkoj vlasti.

Predstavnik Pokreta slobodnih građana Miroslav Ferenček rekao je da UNO podržava građane koji organizuju ekološke proteste u gradovima Srbije.

Oni su najavili da će organizovati tribine na kojima će građanima predstaviti svoj program.

Izvor: N1