Raste strah od boginja – nema vakcinacije dok traje pandemija korona virusa

Child with measles

Science Photo Library

Epidemije boginja mogle bi da dođu kao posledica korona virusa, navode zvaničnici, objašnjavajući ovu tvrdnju činjenicom da je privremeno obustavljena vakcinacija širom sveta.

Unicef je saopštio da postoji rizik da skoro 117 miliona dece i 37 država ne dobije vakcine na vreme.

U bliskoj prošlosti u nekoliko evropskih zemalja, u kojima je bio mali procenat dece koja su dobila MMR vakcine, zabeleženo je povećanje broja slučajeva malih boginja.

Velika Britanija je izgubila status zemlje u kojoj nema ove bolesti.

Male boginje izazivaju kašalj, osip i temperaturu, a mogu da se spreče davanjem dve doze MMR vakcine. Ta vakcina je besplatna kako u Velikoj Britaniji, tako i u drugim evropskim zemljama.

U Britaniji je 95 odsto petogodišnjaka dobilo prvu turu vakcine – što je i cilj Svetske zdravstvene organizacije – dok je samo 87,4 odsto dobilo drugu.

An image of a measles vaccine

Reuters
Boginje se vakcinacijom lako sprečavaju

Male boginje su veoma zarazna bolest, a čak i najmanja promena u broju vakcinisane dece može značajno da utiče na ukupnu situaciju.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da države u kojima trenutno nema epidemije malih boginja mogu privremeno da pauziraju program imunizacije.

A ovo su države koje su već odlučile da privremeno suspenduju vakcinaciju:

Bangladeš, Brazil, Bolivija, Kambodža, Čad, Čile, Kolumbija, Džibuti, Dominikanska republika, DR Kongo, Etiopija, Honduras, Kazahstan, Kirgistan, Liban, Maldivi, Meksiko, Nepal, Nigerija, Paragvaj, Somalija, Južni Sudan, Ukrajina, Uzbekistan.

Ali iz organizacije Unicef kažu da očekuje da se još država odluči na ovaj korak.

„Teško je odlučiti se za pauziranje programa zbog pandemije korona virisa. Apelujemo na lidere da pojačaju napore kako bi se evidentirala nevakcinisana deca i da ih, čim bude moguće, imunizujemo”, saopštio je Unicef.

„Prekid programa imunizacije povećaće rizik da se deca zaraze smrtonosnim bolestima, a istovremeno će i povećati pritisak na nacionalne zdravstvene sisteme država, kao i rizik od drugih pandemija”, dodala je portparolka organizacije Džoana Rid.

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Go to Source
Author: