Referendum 16. januara – O čemu građani odlučuju?

Referendum zakazan za 16. januar pokrenuo je brojna pitanja u javnosti, počev od pitanja o legitimitetu istog, a kasnije i o legitimitetu Skupštine koja ga je izglasala. Pokazalo se da javne debate uopšte nije bilo pa samim tim ni građani koji treba da glasaju ne znaju tačno o čemu odlučuju niti koju opciju da izaberu, a opcije su tri: Za – Protiv – Bojkot.

Pitanje na referendumu će glasiti: “Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?”. Odgovara se sa “da” ili “ne”.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić raspisao je 30. novembra 2021. godine referendum o potvrđivanju Akta o promeni Ustava Republike Srbije. Kako je sam tada naglasio, pitanje cenzusa i većine koja je potrebna za uspeh referenduma nije pitanjem kojim se bavio sadašnji saziv Skupštine, već Vlada Vojslava Koštunice i Borisa Tadića.

Pozivamo sve građane da izađu na referendum, smatramo da je u interesu Srbije da se potvrdi ova odluka Skupštine i da će to biti jedan veliki korak napred i na putu Srbije ka EU i što se tiče reformi koje se provode u Srbiji, rekao je Dačić.

izvor N1

Šta zapravo menja referendum?

Referendumom se menja deo Ustava koji se bavi organizacijom sudske vlasti i načina izbora sudija i tužioc, kako bi pred EU ispunili jedan od koraka u poglavlju 23 i 24 koja se bave vladavinom prava.

Ovom izmenom Narodna skupština više neće imati uticaj na izbor sudija i tužioca, već će tu nadležnost ostvarivati Visoki savet sudstva, odnosno Visoki savet tužilaca. U njihovom izboru, ako promene budu usvojene, neće direktno učestvovati Narodna skupština što je pokrenulo diskusiju o nezavisnosti pravosuđa i mogućom izloženosti političkom uticaju.

  • Poslanici Skupštine Srbije kao članovi političkih partija ranije su imali pravo da biraju sudije i tužioce.

Kako vladajuća strana govori, referendum je pozitivna stvar za našu državu, pokazaće napredak u pravosuđu i Srbija će putem njega ostvariti još jedan korak ka pristupanju Evropskoj Uniji. Sa druge strane dolaze kontra argumenti koji govore o većoj podležnosti političkom uticaju na sudije i tužioce, ali i o legitimitetu Skupštine i samog referenduma.

Referendum – ko je protiv?

Venecijanska komisija, stručnjaci Saveta Evrope, navodi da je većina preporuka koje su uputili Srbiji ispunjena, ali zahteva da se smanje rizici od politizacije Visokog saveta sudstva i tužilaca.

Protiv referenduma su se izjasnile sve stranke opozicije, brojne nevladine organizacije kao i influenseri na društvenim mrežama iznose argumente protiv istog, dok većina smatra da Skupština koja je raspisala referendum jednostavno nije legitimna. Zamera se Skupštini i to što je javna debata na temu referenduma izostala i da iz tog razloga, ogroman procenat glasača nije informisan o tome kako referendum utiče na promenu Ustava i šta se to istim menja. Međutim, stavovi se razlikuju jedino u dve stvari: Da li bojkotovati referendum ili zaokružiti “NE”?

U Danasu navode da se pitanje pravosuđa ne rešava u formi glasanja jednopartijske Skupštine, u godini u kojoj je promenjen Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, već to predstavlja povredu ustavnih standarda, zbog kojih bi trebalo izaći na referendum i zaokružiti NE.

Međutim, postavlja se pitanje, iz kog razloga su političari poput Vojslava Šešelja protiv ove promene? Na to ćemo verovatno dobiti odgovor nakon objavljivanja rezultata referendum a.

Stavovi sudija i tužilaca su podeljeni

Stavovi sudija i tužilaca su podeljeni, pa samim tim argumenti variraju od onih da izmene vode ka većoj nezavisnosti pravosuđa, do onih koji smatraju da se politički uticaj zadržava, samo drugim sredstvima preko članova Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaca.

Gde se glasa?

Glasanje se obavlja na vašem glasačkom mestu, a u koliko do sada niste glasali, svoje glasačko mesto možete proveriti na sajtu birački spisak. Biračka mesta otvorena su u nedelju od 07:00 – 20:00.

Građani koji boluju od korone ili su u karantinu, glasaće tako što će članovi biračkog odbora dolaziti do njih, a glasanje se obavglja ispred ulaznih vrata.

Šta još donosi referendum?

Mnogi smatraju ništa dobro. Okolnosti pod kojima se referendum sprovodi podsećaju na prikrivene korake ka kontroli tužilaštva, a poruke vladajuće strane ostaju upućene ka pozitivnoj primeni zakona.

U nedelju, od 07 do 20 časova možete glasati na svom biračkom mestu. Informišite se pre odluke.

Ovaj tekst je nastao kao deo aktivnosti projekta »Nije šala” koji realizuju SOS ženski centar i MultiRadio u okviru programa »Mladi i mediji za demokratski razvoj – MAY4DD«, koji Beogradska otvorena škola (BOŠ) sprovodi uz podršku Švedske, na osnovu ugovora između Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida) i BOŠa.