Rio Tinto i “zeleno” rudarstvo”: Šta litijum donosi Srbiji

Rudarska kompanija Rio Tinto još od 2004. godine radi na projektu “Jadar” koji za cilj ima otvaranje rudnika litijuma na području sela Gornje Nedeljice u dolini reke po kojoj sam projekat i nosi ime. “Srpski kriptonit” kako je u početku nazivan, stavljao je narodu epitet najjačih i superiornih, poput Supermena, samo što naivni, kakvi smo inače, nismo mogli da zaključimo odgovor koji nam je stajao pred nosom – kriptonit Supermenu nije dao snagu već ju je oduzeo.

Fotografija: Ivan Bjelić; Gornje Nedeljice
  • Zanimljiv je podatak da u Španiji postoji reka imena Rio Tinto koja izvire u planinskom lancu Sijera Morena, a koja je poznata po tome što je crvene boje, zagađena je teškim metalima i kiselinama koje su opasne za ljude i životinje pa tako u samoj reci nema drugog života osim bakterija koje se hrane sulfidom i gvožđem iz kamenja u rečnom koritu. Sami možete povući paralelu na jezero koje je pocrvenelo a nalazi se u zoni u kojoj Rio Tinto vrši istraživanja.

Meštani sela Gornje Nedeljice bore se već nekoliko godina protiv kompanije Rio Tinto, koja je uspela da u dolini reke Jadar izbuši zemljište na čak petsto dvadeset šest mesta. Do većih problema u tlu ne bi došlo da pomenute bušotine nisu dubine između 500 i 700 metara, i da laboratorijski izveštaj, u koji je BIRN imao uvid, ne pokazuju da procurela voda sadrži povišene koncentracije bora, natrijuma i drugih hemijskih elemenata opasnih po život.

Uporedo sa bitkom koju meštani sela Gornje nedeljice vode protiv kompanije Rio Tinto, meštani Dobrinje, Požege, Pranjana, Gornjeg Milanovca, Valjeva, Jagodine, Rekovca i Levča bore se protiv kompanija koje imaju isti cilj kao i Rio TInto, a to je eksploatacija litijuma iz svih ovih mesta.

Fotografija: Ko se ovde pita; Dolina Jadra

Radnje kojima se kompanije, kao što je Balkan Mining and Minerals Limitet, služe kako bi ostvarila svoj cilj deluju čudno i ne baš skladno zakonima koje Republika Srbija nalaže. Primer ovoj tvrdnji jeste sprovođenje površinskih istraživanja koja meštani pokušavaju sprečiti spontanim akcijama, kada primete parkirano vozilo bele boje marke Toyota na imanju na kom niko ne živi. Kada budu uhvaćeni i upitani za dokumenta, radne naloge i dozvole za istraživanje, radnici koji sprovode isto kod sebe imaju samo lična dokumenta bez bilo kakvog naloga kompanije koja ih šalje na rad.

Ipak, takve akcije obično prolaze nekažnjeno i ako bivaju prijavljene policiji što nas dovodi do druge sumnje, a to je da je sam vrh države umešan u (ne)ovlašćenja kojima ove kompanije raspolažu.

Profesorka i članica Skupštine slobodne Srbije Biljana Stojković izjavila je danas da je već održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i generalnog direktora Rio Tinta Jakoba Stausholma na kome je dogovoreno da radovi u rudniku počinu posle izbora u aprilu sledeće godine. Udruženje „Marš sa Drine“ dobilo podatke od Evropske komisije po zakonu o dostupnosti informacija o sastanku izmedju Vučića i Stausholma, piše Danas.

Rio TInto
Fotogafija: Ivan Bjelić; istražne bušotine u dolini Jadra

Da li nam to možda govori da je navodni referendum o kom se priča iz vrha vlasti samo puka formalnost koja će građane Republike Srbije dovesti pred svršen čin, odnosno, da li će narod uopšte imati pravo da se izjasni o pitanju iskopavanja litijuma iz naše zemlje?

Detaljna politička mapa puta je već napravljena. Priča o referendumu je besmislena, to je sve gotovo, po tom planu dozvola za eksploataciju treba da bude data Rio Tintu do kraja 2021. godine, a rudnik počinje da radi posle izbora sledeće godine“, pročitala je profesorka podatke do kojeg je došlo udruženje „Marš sa Drine“

Biljana Stojković – Danas.rs

Pitanje je da li je Srbija potpuno zaćutala i da li će dozvoliti kompaniji koja iza sebe ima istoriju finansiranja fašističkih i nacističkih režima tokom Drugog svetskog rata, uništavanje pećine Aboridžina stare preko 46000 godina, građanski rat u Papui Novoj Gvineji da ovu državu pretvori u koloniju iz koje će ispumpati rudu potrebnu za dobijanje litijuma uz sramnu rudnu rentu od pet odsto.

U koliko se ovakav scenario obistini, naš komšiluk može imati sve više kuća poput onih u Nedeljicama, kuća bez krova, iščupanih vrata i prozora i dvorišta oivičenih trakom koja vodi do znaka na kom piše: “Privatan posed – pristup zabranjen neovlašćenim licima”.

Rio TInto
Fotografija: Ivan Bjelić; protest u Mrčajevcima

Dolazimo do najbitnijeg pitanja, a to je pitanje zaštite životne sredine. Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, u februaru je izjavila da je “naš cilj zelena Srbija” što se potpuno kosi sa prostornim planom koji pored deset rudnika litijuma u sebi sadrži i sedam termoelektrana koje ni na jedan način nisu odlika zaštite životne sredine i takozvane “Zelene Srbije”. Količina vode koja će biti mešana sa sumpornom kiselinom kako bi se ruda ispirala morala bi da prolazi visok proces filtracije kako bi se ista mešavina kasnije ispuštala u reke ne ugrozivši eko sisteme koji žive u istim. Problem je u tome što Srbija još uvek nema sisteme za prečišćavanje vode iz kanalizacione mreže pa je iz tog razloga opravdan razlog sumnje da će kompanija Rio Tinto i njoj srodne kompanije kontaminiranu vodu puštati u reke i time direktno ugroziti tok Drine, Save, Dunava i Morave u koliko do eksploatacije litijuma dođe.

Pritisak na aktiviste uveliko se vrši, pa je tako sinoć u stanicu policije u Loznici na informativni razgovor priveden Zlatko Kokanović, predsednik udruženja “Ne damo Jadar!” koji je ubrzo nakon razgovora pušten. Pred nama je godina u kojoj ćemo videti da li će se ispoštovati volja naroda ove države, a to je obustavljanje projekta “Jadar” i svih drugih projekata koji se odnose na eksploataciju litijuma iz naše zemlje. Do tada budite informisani i ne dozvolite da vas reklama Rio Tinta na nacionalnim frekvencijama obmane kako će litijum doneti bilo šta dobro ovom narodu.

RIo TInto
Fotografija: Ko se ovde pita; Zlatko Kokanović – Ne damo Jadar