SOS Ženski centar – Seksualno nasilje u online prostoru

U prostorijama SOS ženskog centra, 29. januara, održana je radionica pod nazivom “Seksualno nasilje u online prostoru je ozbiljna stvar“. Ovo je prva u nizu radionica koju su održale volonterke iz SOS ženskog centra u okviru projekta „Nije šala – seksualno nasilje je ozbiljna stvar“. Zbog situacije sa korona virusom, broj ljudi je bio ograničen na deset, pri čemu su prisustvovali i žene i muškarci.

radionica

Radionica “Seksualno nasilje u online prostoru je ozbiljna stvar” imala je za cilj da informiše učesnike o online seksualnom nasilju. Konačan zaključak bio je takav da se pod seksualnim nasiljem u online prostoru govori samo u nekim najekstremnijim slučajevima, dok zapravo postoje brojni oblici ovog vida nasilja, koji su se ustalili kao nova normalnost. Radnje poput slanja provokativnih fotografija i distribuiranje istih bez ovlašćenja osobe koja se nalazi na fotografijama, upućivanje lascivnih komentara, kao i slanje poruka sličnog sadržaja takođe predstavljaju vid seksualnog nasilja.

Kada govorimo o ovim ekstremnim slučajevima promiče nam baš to da ovakav vid nasilja u online okruženju pruža mogućnost da se takvi sadržaji prošire vrlo brzo, pa čak i na globalnom nivou. Sve takve radnje mogu dovesti do ozbiljnih problema osobi koja trpi nasilje i ostaviti posledice kako u psihičkom, tako i u socijalnom funkcionisanju osobe.

Mali broj žena i muškaraca zna šta uopšte predstavlja, i kako da prepozna, ovaj vid nasilja. Nažalost, ono je prihvaćeno kod nas kao nešto što se “prosto dešava”.

Tokom radionice su predstavljeni primeri koji su se dogodili nedavno, poput slučaja Kristine Kike Djukić, ali i drugih slučajeva manje vidljivih široj javnosti. Tokom cele radionice, učesnice i učesnici su bili izuzetno aktivni, delili su svoja razmišljanja i primere, kako lične, tako i iz bliske okoline.

Radionica je završena uz poruku da se ovaj oblik nasilja može dogoditi bilo kome i bilo kada, kao i da je izuzetno važno prepoznati nasilje u online prostoru i naučiti mehanizme borbe protiv istog.

Projekat »Nije šala – seksualno uznemiravanje je ozbiljna stvar« realizuju SOS ženski centar i MultiRadio u okviru programa »Mladi i mediji za demokratski razvoj – MAY4DD«, koji Beogradska otvorena škola (BOŠ) sprovodi uz podršku Švedske, na osnovu ugovora između Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida) i BOŠa.