Šta ima novo 2: Roman Polanski, Apple i Berlin

Poljski reditelj Roman Polanski odneo je prestižnu nagradu „francuskih Oskara“ za najbolju režiju za film „An Officer and a Gentleman“ o aferi Drajfus uprkos tome što je čitava akademija prethodno kolektivno podnela ostavku u znak protesta protiv njega zbog čina pedofilije iz 1978. za koji nikad nije odgovarao. Roman Polanski nije lično prisustvovao ceremoniji upravo iz straha od napada demonstranata, ali ova nagrada ukazuje na to koliko on poštovanja uživa među stručnjacima, novinarima i ljubiteljima filma.

U ovoj epizodi posvećujemo se malo više ovoj temi kako bismo raspravili da li opus vrhunskih umetnika treba razdvajati od nekog skandala koji je počinio osvrćući se na mnoge slučajeve iz sveta sedme umetnosti i muzike. Takođe govorimo u kojim situacijama, po nama, bi trebalo da može, a u kojima ni slučajno (khm Vajnstin).

…Berlin: dve nagrade za film Srdana Golubovića „Otac“…

Film „Otac“ osvojio je nagradu ekumenskog žirija i nagradu publike na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Berlinu. Vaši cenjeni voditelji malko su se zbunili dok su razgovarali o ovom filmu mešajući Srdana Golubovića sa Srđanom Dragojevićem, ali šta da se radi greške se dešavaju i mi smo ovu na kraju na vreme uočili (woopsie).

Saslušajte novi podkast u kom se posvećujemo Goluboviću i ostatku berlinskog festivala.

…Fest…

Jedan deo posvećujemo filmskom „Festu“ koji se održava u Novom Sadu. Saslušajte naše pikove za filmove koje vredi pogledati u ovogodišnjem izdanju.  

…Apple ne dozvoljava da negativci u filmovima koriste njihove proizvode.

Kompanija koja se bavi proizvodnjom tehnologije i čiji je najpopularniji produkt „Ajfon“ Apple ne dozvoljava da njihove proizvode u filmovima koriste negativci. Tu tajnu otkrio je Rian Johnson čiji je film Knives Out sponzorisala ova firma.

Ovo nije usamljen slučaj da velike kompanije jako paze kako se plasira njihov proizvod na srebrno platno, pa smo se u ovom podkastu posvetili i tome koliko ovakvi giganti mogu i smeju da utiču na produkciju određenog filma.

U svakoj epizodi Šiška vas dočekuje sa po jednim predlogom vaših omiljenih filmskih kvazistručnjaka (jedan od Apostola, jedan od Pilje) za koje smatramo da vredi baciti pogled. Uglavnom će se te sugestije svoditi na filmove koje smo sveže odgledali u toku nedelje kako vas slučajno ne bismo uputili u pogrešnom pravcu.

Pridružite nam se u ovoj i svim sledećim epizodama kako biste obogatili vaše spiskove must-see filmova.

Ovu emisiju, koju vode Marko Apostolović i Marko Pilja (tokom programa samo ukratko Apostol i Pilja), možete pratiti na MultiRadiju ili na MixCloudu.

Pridružite se dvojici šarmantnih momaka koji četvrtkom raspravljaju o filmskim novostima, aktuelnim dešavanjima i zanimljivostima kroz sva razdoblja sedme umetnosti.  

Za kratke vesti, zanimljivosti i svakodnevne apdejte zapratite Linčovu šišku na Facebook-u i Instagramu.

Epizodu možete skinuti ovde:

Vaši cenjeni voditelji odlučili su da se nekim temama dublje posvete u svojoj emisiji. Tako smo odlučili da svake druge nedelje izaberemo određeni segment filma koji naš auditivni medij dozvoljava da mi vama verodostojno predstavimo.

Kliknite ovde kako biste slušali ostale epizode: https://multiradio.rs/podkast/lincova-siska/