Stiglo je proleće – poslednje zimsko računanje vremena i nove snežne padavine

Jutros, 20. marta u 4 sata i 49 minuta, na severnoj hemisferi naše planete završila se zima i stiglo je proleće. Međutim, izgleda da je ove godine proleće stiglo samo na kalendaru obzirom da su dnevne temperature i za 10 stepeni niže nego što je očekivano za ovo doba godine.

Danas je stiglo proleće

Danas će se dan i noć izjednačiti i trajati po 12 sati što se naziva prolećnom ravnodnevicom. Kako dani budu odmicali, noć će biti sve kraća a dani sve duži. Dolaskom proleća na severnoj hemisferi na južnoj će nastupiti jesen i ove godine će trajati punih 94 dana, odnosno do 21. juna.

Promenu godišnjih doba iz zime u proleće i ove godine ispratiće pomeranje kazaljke na satu, bez obzira na najave Evropskog parlamenta da će zimsko računanje vremena biti ukinuto. Pošto je odluka odložena za sledeću godinu u noći između subote i nedelje, 28. marta, počinje letnje računanje vremena pomeranjem za jedan čas unapred – sa 2 na 3 sata.

Evropski parlament glasao je za ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena. Izglasano je da se od 2021. godine ukine pomeranje kazaljki, koje se decenijama događalo dva puta godišnje, u martu i oktobru.

Promena iz zime u proleće – ali samo na kalendaru

U petak, 20. marta, bili smo svedoci proene četiri godišnja doba u jednom danu. Od jutarnjeg snega(koji je inače normalan za mart i naziva se babini jarci), preko kiše, magle i sunčanih perioda, postavilo se pitanje zbog čega se takva nekontrolisana promena vremena dogodila u jendom danu?

Proleće nam ovaj put donosi sneg

“Meteorolozi su izjavili da je ipak ovakva promena vremena normalna, i da je mart mesec nestabilnog vremena, ali nam i dalje nije jasno kako je normalno to što su se u jednom danu četiri godišnja doba ispratila” kaže za MultiRadio Ivan Bjelić, novinar koji i piše ovaj tekst jer mu se niko od sagovornika neće javiti u subotu ujutru.

Kako Vojvodinameteo javlja, u Novom Sadu, kao i u ostatku Vojvodine, temperatura će varirati između 0 i 7 stepeni, a takav trend se nastavlja sve do vikenda kada će temperature, prema najavama, premašiti 10 stepeni.

U ostalim delovima Srbije, proleće nam donosi nove snežne padavine, pa se tako tokom podneva očekuje širenje naoblačenja sa juga i jugo-zapada naše zemlje, koji će prvo usloviti kišu, a kasnije i sneg. Najviše padavina očekuje se u noći između subote i nedelje kada, prema najavama, u nižim i brdsko-planinskim predelima može doći do formiranja snežnog pokrivača visine i do 20 centimetara. U planinama se očekuje deset centimetara više snega, pa nam ostaje prolećno grudvanje umesto prolećnog spremanja!