Stvar(a)oteka – prva biblioteka stvari u Srbiji

Grupa entuzijasta iz Novog Sada koji stoje iza Centra za regenerativnu održivost gradova (CeROG) na korak je od toga da pokrene projekat Stvar(a)oteka – prva biblioteka stvari u Srbiji. Biće to mesto u kojem će sugrađani na jednostavan i isplativ način imati pristup predmetima koji se povremeno koriste. Cilj je da se formirira novi prostor u gradu koji bi svima olakšao svakodnevicu i pružio prostor za povezivanje, učenje novih veština i lični razvoj, a istovremeno bi se na taj način dao doprinos smanjenju otpada i zagađenja.

Ovu neobičnu i zanimljivu ideju CeROG je 18. juna predstavio u finalu Nacionalnog foruma za zelene ideje koje je održano u organizaciji Trag fondacije u Beogradu. U konkurenciji od deset sjajnih ideja, Stvar(a)oteka je osvojila drugo mesto i zajedno sa još dvoje finalista dobila podršku za jačanje finansijskog plana i savetovanja kako da uloži pet hiljada dolara nagrade. Sledeći korak je učešće na regionalnom takmičenju koje se održava u Albaniji, za koje se ekipa i saradnici CeROG-a vredno pripremaju. O ideji Stvar(a)oteke i planovima za njeno sprovođenje, razgovaramo sa Anom Novković iz CeROG-a.

Kako je nastala ideja o Stvar(a)oteki – biblioteki stvari?

“Ideja o otvaranju biblioteke stvari je nastala nakon mojih ličnih izazova i nedostataka alata i predmeta koji su neophodni pri selidbi i useljenju u novi stan. Naime, tokom nekoliko godina sam se nekoliko puta selila i uvidela potrebu za bušilicama, električnim zavrtačima, merdevinama, a nisam imala od koga da ih pozajmim. U nekim situacijama sam uspela da rešim slučaj bez njih, a u drugim sam morala da ih kupim, upotrebim samo jednom i odložim. Kako sam živela u malom stanu, ove stvari za povremenu upotrebu su mi samo dodatno zauzimale prostor. Jednog dana sam naišla na članak platforme Shareable o savetima kako otvoriti biblioteku stvari. Kako sam već poznavala koncept biblioteke alata, članak me je zainteresovao i krenula sam dalje da istražujem. Shvatila sam da ukoliko želim da imam biblioteku stvari u komšiluku, a nje nema na vidiku, zašto to ne bih ja probala. Okupila sam prvu grupu na leto 2017., ekipu kojoj se svidela ideja i evo nas sada nakon dve godine bliže ostvarenju.” 

Stvar(a)oteka je osvojila drugo mesto u finalu Nacionalnog foruma za zelene ideje koje je održano u organizaciji Trag fondacije u Beogradu. / Foto: CeROG

Kakva su Vaša očekivanja od Stvar(a)oteke? Da li mislite da će Novosađani podržati ovu ideju?

“Naša želja je da stvorimo novi prostor za sastajanje, druženje, minglovanje i stvaranje novih ideja. Plan je da pored bibliotekarskih usluga u istom prostoru organizujemo radionice na kojima bismo popravljali i nadciklirali dotrajale predmete i garderobu. Do sada smo već dobili veliku podršku i zainteresovanost Novosađanki i Novosađana. Ideja biblioteke stvari je generalno dopadljiva ljudima i većina ima neku ideju i predstavu šta bi mogli da pozajme iz biblioteke. Trenutno se bavimo skupljanjem ideja, izgradnjom takozvane Liste želja. Tako da pozivamo sve koje imaju ideje šta bi želeli da pozajme da nam pišu porukom na fejsbuk stranici Stvar(a)oteke ili na imejl cerog.ug@gmail.com.”  

Kako će neko moći da postane član Stvar(a)oteke?

“Članovi će se upisivati u biblioteku kao i u konvencionalnu biblioteku knjiga. A jednogodišnja članarina će se pokrivati na jedan od tri načina: uplatom godišnje članarine, donacijom nekog predmeta ili volontiranjem na kratkim i jednostavnim zadacima.”

ZNAČAJAN DOPRINOS ZAJEDNICI: Iza Stvar(a)oteke stoji grupa prijatelja i prijateljica iz Novog Sada koja se skupila sa željom da zajednički dela i doprinese svojoj zajednici. Dolaze iz različitih disciplina, pa su upravo zbog toga formirali interdisciplinarnu grupu koja se usmerila na ekologiju, mlade, solidarno preduzetništvo i ekonomiju, i ljudska prava. Od prošle godine su registrovani kao udruženje građana „Centar za regenerativnu održivost gradova – CeROG“, a najveći rezultat iz prve godine jeste onlajn mapa zajedničkog i solidarnog Novog Sada. Na njoj su mapirani resursi koji su dostupni Novosađanima i Novosađankama, uključujući različite informativne i savetodavne centre, primere ekonomije deljenja, kao što su različite inicijative razmene stvari, punktova za besplatni gradski WiFi, parkinge za bicikliste i još mnogo toga.

Koliko je važna podrška zajednice za razvoj i funkcionisanje Stvar(a)oteke?

“Ideja biblioteke stvari je duboko povezana sa potrebom neke zajednice i odgovara na nju. Članstvo u biblioteci umanjuje potrebu za kupovinom predmeta koje ćete upotrebiti samo nekoliko puta godišnje, a istovremeno štedi prostor u stanu i nepotrebnu brigu oko čuvanja nekog predmeta. Kroz biblioteku članovi zajednički koriste predmete, odnosno dele ih, izgrađuje se poverenje i saradnja u zajednici. Sve ideje bazirane na ekonomiji deljenja postoje zbog i zavise od zajednice.”

Logo projekta Stvar(a)oteka
Logo projekta Stvar(a)oteka

Da li negde u svetu već postoji ovakav koncept rada? Kako se on pokazao?

“Biblioteke stvari već postoje i uspešno funkcionišu u različitim gradovima – Beču, Londonu, Torontu i različitim gradovima Sjedinjenih Američkih Država. Najbliži primer nama je Knjižnica reči, koja radi u Ljubljani. Postoje različiti primeri biblioteka, kao što su biblioteke alata, ili biblioteka igračaka, koja je već razvijana i u Srbiji.”

Postoji li mogućnost da ideju Stvar(a)oteke proširite i na druge gradove u Srbiji?

“Želja nam je da razvijemo uspešan model koji bi mogao da se lako replikuje i u drugim zajednicama. Kako ovaj sistem biblioteke stvari već uspešno funkcioniše u svetu nemamo sumnje da bi mogao uspešno da se primeni i u našim zajednicama.”

CeROG očekuje regionalno takmičenje koje se održava od 9. do 12. jula u Albaniji. Na njemu će, pored finalista iz Srbije i zemalja regiona, predstaviti Stvar(a)oteku pred internacionalnom žirijem. Biće to prilika za razmenu ideja i informacija, ali i za osvajanje jedne od tri nagrade u vrednosti od deset hiljada dolara. Ova nagrada bi značajno olakšala započinjanje poslovanja i održivost same Stvar(a)oteke na duže staze. Međutim, kako iz CeROG-a ističu, bez obzira na ishod takmičenja, spremni su da ideju Stvar(a)oteke sprovedu u delo, a nadaju se da će to biti početkom sledeće godine.

V.K.