Super Ž: Gradite mostove solidarnosti, budite autentične i slobodne

Kako je to biti žena koja, uprkos izazovima, sledi svoj put, hrabro i odvažno prati svoje snove, bori se za sebe, ali i za bolje društvo u celini, žena koja je autentična, liderka, prava super žena?

Upravo o tome je bilo reči na Super Ž panel diskusiji, koja je održana u nedelju, 11. decembra, u svečanoj sali OPENS-a. Cilj panela je bio da se čuje glas žena koje svojom ličnošću i radom u različitim oblastima hrabro krče svoj put i tako razbijaju rodne stereotipe.

Panel diskusija "Super Ž"
Panel diskusija “Super Ž”

„Ideja je da okupimo žene iz lokalne zajednice koje pored toga što su izrazito uspešne u svojim karijerama i svom putu, one daju i svoj doprinos u borbi protiv nasilja nad ženama, to je jedna zajednička nit koja ih povezuje, a takođe im je rodna ravnopravnost jako važna i tu kulturu neguju i vrednuju i kroz svoj svakodnevni posao i svoj identitet. U razgovoru sa njima saznaćemo šta za njih znači biti uspešna žena, kako razvijaju svoj karijerni put, sa kojim izazovima se sreću, šta znači biti žena u biznisu, preduzetništvu, HR menadžmentu, u IT kompanijama, koliko su to i dalje tradicionalno muška zanimanja i da li smo promenili nešto u kolektivnoj svesti.“, objašnjava Ivana Perić, psihološkinja i terapeutkinja, koordinatorka SOS Ženskog centra.

Učesnice panela bile su Biljana Rakić, VP of Human Capital @ COING, Tamara Srijemac, koautorka radio emisije “Žena u kutiji”, Jelena Vesić i Milana Popović suosnivačice Colloco team challenge, a sve one su ispričale svoja iskustva i izazove sa kojima se susreću (i uspešno prevazilaze) na ličnom i profesionalnom nivou.  

Milana Popović i Jelena Vesić, suosnivačice Colloco team challenge, obe psihološkinje, prva radna iskustva sticale su u SOS Ženskom centru, a danas svoju karijeru grade u HR menadžmentu.

„Ja sam svoju karijeru započela kroz različite volonterske organizacije, gde sam stekla mnogo iskustva u radu sa ženama i sa mladima, a 2019. godine smo se Milana i ja osnažile da otvorimo svoju firmu što je bio veliki izazov za nas.“, objasnila je Jelena Vesić i dodala:

„Kada si u preduzetništvu, onda nekako radiš sve – od fakture, pa do realizacije treninga, prodajnih sastanaka i slanja mejlova. Zato je važan rad na sebi i osvešćivanje i jačanje slabih strana.“

Da bi preduzetnica bila uspešna, važno je da je vodi strast ka tome, što je potvrdila Milana Popović.

„Strast ka preduzetništvu i poslu kojim se bavim je tu, i znam da, ako se u jednom momentu ugasi, promeniću to što radim jer za mene nema smisla drugačije. Ono što meni budi tu žar su promene i otvorenost ka iskustvu – jako volim da probam nove stvari, da učim, putujem, a u samom radu volim stalno da istražujem i to je ono što mi preduzetništvo i ovaj način života rada dozvoljava. A tu je takođe i velika podrška porodice i prijatelja, bez kojih ta strast ka preduzetništvu ne bi bila ovakva kakva jeste.“

Biljana Rakić je takođe svoje prvo radno iskustvo sticala u SOS Ženskom centru, a kroz godine je prošla dug put do HR menadžerke i liderke u svom poslu.

„HR se generalno zapošljava kasno u firmi, zapošljava se kada već postoji neki problem. Ali HR i jeste tu da unapredi sistem, tako da u kontekstu žene u ovom poslu, a posebno HR menadžerke u IT sektoru, izazovno je jer je teško ostvariti odnos poverenja sa zaposlenima. Potrebno je srušiti predrasude da HR menadžerka nema pojma, da je zaposlena zato što je lepa, zgodna i tu je da nekoga zabavlja, već onda ti treba da pokažeš da si kompetentna i da će firma uz tebe da napreduje.“

Panel diskusija "Super Ž"
Panel diskusija “Super Ž”

Životne vrednosti nas u velikoj meri oblikuju, kako u privatnom, tako i u poslovnom smislu, a upravo na to se osvrnula Tamara Srijemac.

„Čime god sam se bavila u novinarstvu, uvek mi je u prvom planu interes javnosti i mislim da to treba da bude suština svima nama koji se bavimo ovim poslom. Na kraju se to nadogradilo time da se bavim marginalizovanim i diskriminisanim osobama, pravima žena i to me „vozi“ i danas, tu se najudobnije osećam, ali mi je najbitniji taj lični motiv koji inače imam i u životu a i u karijeri, a to je da pomalo menjamo svet, da razbijamo predrasude koje su jako ukorenjene svuda oko nas i da budemo jedna karika u lancu koja menja svest i bori se protiv nasilja nad ženama, ali i generalno za jedno ravnopravnije društvo.“

Tamara je okupljenima ispričala svoj put od urednice Jutarnjeg programa na Radio-televiziji Vojvodine do koautorke radio emisije „Žena u kutiji“ iz koje je na kraju nastao Autonomni festival žena.

„Sada sam srećna što sam tu gde jesam, jer su sve te promene dovele do jačanja moje aktivističke strane u novinarstvu.“

Učesnice panela su se osvrnule na izazove balansiranja uspešne karijere i majčinstva, ističući svojevrsno potiranje postignutih profesionalnih rezultata, nefer odnos prema ženama, nerazumevanje okoline, što posledično dovodi do pregorevanja.

„Bila sam u situaciji dok sam radila prvo u digitalnom marketingu, a potom i u HR-u, da nema ko da pričuva moje dete i u tim trenucima je dete išlo sa mnom. Moja deca su tako odrastala, i oni i danas vole da dođu kod mene na posao. Ne mogu da kažem da sam ja kreirala okruženje da me drugi prihvate tako, nego nekako sa svojim nastupom prema drugima je to postalo normalno za mene. Želim svojoj deci da pošaljem poruku da je važno šta će biti u životu, šta će raditi osam sati na dan i da zbog toga biraju najbolje za sebe. Oni danas, gledajući mene, misle da je to sve zabava.“, istakla je Biljana Rakić.

Iako mlade preduzetnice, Milana i Jelena su na panelu priznale da nisu doživele iskustvo da su u poslovnom smislu bile diskriminisane samo zbog toga što su žene, ali su imale mnogo dokazivanja, rada i truda da bi bile tu gde jesu danas.

Sve učesnice panela Super Ž poslale su na kraju poruku devojkama i ženama da grade svoju autentičnost i budu slobodne, da se trude da budu bolje – ne od drugih, već od sebe od pre šest meseci. Poručile su da grade mostove solidarnosti, da ne zaborave šta su njihove prethodnice uradile i da budu svesne da svako ustajanje i dizanje glasa otvara prostor nekoj drugoj devojci i ženi.

Projekat SUPER-GIRLS u okviru kojeg je održana panel diskusija Super Ž podržan je od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) i Evropske unije u okviru programa “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“. Nosilac projekta je nevladina organizacija Centar E8 iz Beograda, a partnerske organizacije u implementaciji su SOS ženski centar, Novi Sad; NVO Svetlost, Šabac; Grupa Grupa, Kraljevo; UG Kokoro, Bor i „Naš svet, naša pravila” iz Vranja.