Radio nije mrtav! Danas je Svetski dan radija

Širom planete, na današnji dan 13. februara, obeležava se Svetski dan radija. Baš te 1946. godine, prvi put je emitovan Radio UN, pa je Unesko 2011. odlučio da proglasi ovaj praznik kako bi se radio i njegove mogućnosti aktivno promovisale. Zahvaljujući internetu, ovaj mudri stogodišnjak koji je informisao i zabavljao generacije daleko iza nas sada uspeva da dođe i do najmlađih. Promenio je oblik ali ćud nikada.

Giljermo Markoni – Svetski dan radija

Još od ranih planova koje su predstavljali Nikola Tesla i Giljermo Markoni, radio je temeljio sigurnu budućost razvoja jednosmerne komunikacije. U samom početku, radio se nazivao još i “bežična telegrafija” a više naučnika radilo je na tome da ljudski glas, informaciju i muziku, prenesu putem radio talasa.

Međutim, Markoni 1897. godine patentiro je primenu elektromagnetnih talasa, da bi kasnije, tokom 1901. i 1902. godine uspešno i testirao prenošenje radio talasa. Markoni se dugo smatrao ocem radija sve dok Vrhovni sud SAD-a nije dokazao da je Nikola Tesla pet godina pre Markona, skicirao i objasnio rad prvog radija.

U narednim godinama radio se postepeno razvijao sve dok Reginald Fessenden nije uspeo da 24. decembra 1906.godine, prenese zvuk violine, a odmah potom i ljudski glas putem radio talasa. Signal koji je on emitovao začuli su operateri koji su se nalazili na brodovima u blizini Američke obale.

Popularnost radija danas

Prema podacima koji su nam dostupni na internetu, čak 95% svetske populacije koristi radio. Kao najpristupačniji mediji, radio je sastavni deo čak 75% domova zemalja u razvoju gde svako domaćinstvo poseduje barem jedan radio aparat. A da li je dolaskom interneta radio odbačen? Da li je Svetski dan radija samo dan kojim obeležavamo sećanje a jedan izum koji je unapredio čovečanstvo? Naravno da ne!

Svetski dan radija – Orson Vels izvodi dramu “Rat svetova” uživo u programo CBS radija

Problem koji je radio imao tokom razvoja jeste taj što je u velikoj meri izgubio svoj informativni element. Većina radio stanica danas emituje muziku tokom celog dana, a retko koji radio je zadržao taj svoj osnovni informativni deo svog programa.

Bez obzira na navedeni problem, radio i dalje ostaje aparat koji ima svoju dušu ispisanu vekom postojanja prvog elektronskog medija. Danas je jednosmerna komunikacija izbrisana pojavom interneta. Slušaoci i gledaoci mogu se uživo uključiti u program, ostavljati komentare na društvenim mrežama i tako na jednostavan i brz način možete učestvovati uživo u radijskom prenosu koji se neretko strimuje i putem videa na socijalnim mrežama.

Radio ima svoj duh i neku posebnu čar koja u svakom čoveku izaziva toplinu. Bilo da se sluša na nekom starom radio aparatu, u kolima, računaru ili mobilom telefonu, radio je mediji koji je uvek uz nas i za čije slušanje su nam potrebne uši i atena.

MultiRadio vam želi srećan Svetski dan radija!