SZO: Desetine hiljada tona kovid otpada ugrožava životnu sredinu

Desetine hiljada tona medicinskog otpada stvorenog pandemijom koronavirusa prete ljudskom zdravlju i životnoj sredini, navodi se u izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Izvor:_ Pinterest

Na posledice koje bi iza sebe pandemija mogla ostaviti upozoravali su brojni stručnjaci na samom početku iste. Ispostavlja se da je o kovid otpadu trebalo voditi kampanju od prvog dana pandemije, ali ni danas nije kasno raditi na tome.

Sve češće se dešavaju situacije da na ulici ugledamo bačenu masku koja je sačinjena, evidentno, plastike. Ta plastika završava u našim rekama i jezerima i pored pretećeg problema, takoreći regularnog otpada, svakodnevno korišćene maske vrlo brzo mogu napraviti ozbiljan ekološki problem za sve ekosisteme.

Materijal, uključujući špricvee, korišćene komplete za testiranje i neiskorišćene vakcine, mogao bi da izloži zdravstvene radnike opekotinama, povredama ubodom igle, kao i bolestima izazvanim klicama, pokazao je izveštaj.

Britanski Gardijan prenosi da bi zajednice u blizini loše održavanih deponija takođe mogle da budu pogođene kontaminiranim vazduhom zbog spaljivanja otpada, lošeg kvaliteta vode ili štetočina koje prenose bolesti.

Procenjuje se da je 87.000 tona lične zaštitne opreme ili ekvivalent težine nekoliko stotina plavih kitova, naručeno preko portala UN-a od sredine 2021. – od kojih je većina završila kao otpad.

U izveštaju se takođe spominje oko 140 miliona kompleta za testiranje s potencijalom za stvaranje 2.600 tona uglavnom plastičnog smeća i hemijskog otpada da se napuni trećina olimpijskog bazena.

U izveštaju SZO nisu navedeni konkretni primeri gde je došlo do najvećeg gomilanja, ali se deo odnosi na ograničenu obradu i odlaganje otpada u ruralnoj Indiji, kao i velike količine fekalnog mulja iz karantinskih objekata na Madagaskaru.