“Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju”-dekonstrukcija dijaloga

Izvor: National Catholic Reporter

Vaši cenjeni voditelji odlučili su da se nekim temama dublje posvete i mislimo da je dekonstrukcija dijaloga u filmu “Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju” najbolji izbor.

Film “Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju” iz 2017. treće je ostvarenje britanskog scenariste i reditelja irskog porekla Martina McDonagh-e u kom se radi o majci predanoj da natera lokalnu policiju da se potrude u potrazi za ubicom i silovateljem njene ćerke. Zbog svojih radikalnih poduhvata nailazi na velik otpor meštana, ali postoje i oni koji je podržavaju. Način na koji ona uspeva da se izbori sa pritscima je često brutalan ali i komičan, bilo da je reč o verbalnim ili fizičkim metodama.

Pored odličnog scenarija i sjajne režije ovo delo je obogaćeno i all star glumačkom ekipom: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell, Peter Dinklage, Kerry Condon…

Ovaj film bavi se seksizmom, rasizmom, nasilje nad ženama, porodičnim nasiljem, policijskom brutalnošću i sjajan je primer kako se ovakvi socijalni problemi mogu uklopiti u filmska dva sata. Iako je jedan veliki igrač, kao i u svim dosadašnjim filmovima škotskog scenariste i reditelja, slepstik komedija i drugi tipovi fizičkog humora, još jedan neizostavni deo je sjajan dijalog. Način komunikacije između likova koji se vole, likova koji se ne vole ili likova koji se tek upoznaju veoma je složen, zabavan, vulgaran i prirodan što uvek poboljšava film kao što je to najprimetnije u filmovima Quentina Tarantina.

Izvor: Berlin Film Journal

Pridružite nam se u dekonstrukciji dijaloga iz Mekdoninog scenarija uz zvučne zapise iz njegovog poslednjeg filma kako bismo vam dočarali šta ga čini toliko posebnim.

Ovu emisiju, koju vode Marko Apostolović i Marko Pilja (tokom programa samo ukratko Apostol i Pilja), možete pratiti na MultiRadiju ili na MixCloudu.

Od ove epizode Šiška vas dočekuje sa po jednim predlogom vaših omiljenih filmskih kvazistručnjaka (jedan od Apostola, jedan od Pilje) za koje smatramo da vredi baciti pogled. Uglavnom će se te sugestije svoditi na filmove koje smo sveže odgledali u toku nedelje kako vas slučajno ne bismo uputili u pogrešnom pravcu.

Za kratke vesti, zanimljivosti i svakodnevne apdejte zapratite Linčovu šišku na Facebook-u i Instagramu.

Kliknite ovde kako biste slušali ostale epizode: https://multiradio.rs/podkast/lincova-siska/