Svetska konferencija pijanista u Novom Sadu

Prošlu sedmicu u Novom Sadu je pre svega obeležio Exit, a delimično i 8. Youth fair, koji je svojevrsni uvod u sam Exit festival. Bez mnogo pažnje javnosti i bez pompeznih najava je u našem gradu realizovano i niz drugih kulturnih i društvenih manifestacija. Recimo, u organizaciji Muzičke škole „Isidor Bajić“ je u Novom Sadu održana već 11. Svetska konferencija pijanista.

Reč je o internacionalnoj muzičkoj manifestaciji, koja je posvećena učenicima i studentima muzike, muzičkim pedagozima, eminentnim muzičkim umetnicima, kao i svim zainteresovanim licima.

Otvorena je za muzičare svih nacionalnosti, a glavna ideja joj je davanje šanse mladim talentima da se orjentišu na svom umetničkom putu.

Koncert u KC “Svilara” na zatvranju Svetske konferencije pijanista / Foto: Miroslav Gašpar

Konferencija je značajna i zbog toga, što obezbeđuje edukaciju u okviru svetski priznatih standarda. Na njoj govore istaknuti muzički pedagozi, renomirani umetnici, koji su priznati u svetskim visokoškolskim okvirima, odnosno ustanovama. Napomenuti treba i važnost razmene iskustva, kao i mogućnost stručnog usavršavanja za sve mlade talente, kojim se mogu uzajamno povezati sa stranim predavačima. Nije isključena ni mogućnst eventualnog usavršavanja na nekoj od visokoškolskih ustanova u svetu.

S obzirom na to, da se Svetska konferencija pijanista redovno održava u Novom Sadu, ona je ujedno i jedinstvena prilika za sticanje kriterijuma vrednosti i uvida u druge obrazovne sisteme, neulažući sredstva za odlazak van svoje sredine.

Istovremeno, konferencija pruža mogućnost uživanja u umetnosti u neposrednoj blizini, što potvrđuje da se prava umetnost ne mora uvek dešavati daleko i u velikim umetničkim centrima Evrope i sveta.  

Na ovogodišnjoj World Piano Conference su nastupili pijanisti iz 22 zemlje. Program je održan u prostorijama Muzičke škole „Isidor Bajić“, u Gradskoj kući, Sinagogi, u prostorima Rektorata i Matice srpske, kao i u Kulturnoj stanici „Svilara“. Upravo u Svilari je manifestacija i završena nastupima Boška Stojadinovića iz Novog Sada, kao i pijanista iz drugih zemalja.

Svetska konferencija pijanista i nastup Boška Stojadinovića

Nastup učenika Srednje muzičke škole „Isidor Bajić“ Boška Stojadinovića je, bez preuveličavanja, obeležilo veliko interesovanje. On je na dan zatvaranja konferencije u Svilari izveo dela Baha, Bortkijeviča, Betovena i Skrjabina.

Iskoristili smo priliku i uživali u koncertu a kasnije i u razgovoru sa, kako sam kaže, pijanistom u nastajanju Boškom Stojadinovićem.

„Ne bih želeo da kažete da sam pijanista, jer sam ja pijanista u postanku“ – uz osmeh konstatuje Boško Stojadinović.

„Napunjen sam pozitivnom energijom, zato što je došlo mnogo ljudi, koji su meni dragi. Ovo je ujedno prvi solistički koncert koji sam imao priliku da održim u Novom Sadu. Zbog toga mi je izuzetno značajan i vrlo stimulišući za dalji rad“ – navodi Boško Stojadinović.

„Ne bih želeo da kažete da sam pijanista, jer sam ja pijanista u postanku“ / Foto: Miroslav Gašpar

Još početkom prethodne godine je u Gradskoj kući održan koncert Boška Stojadinovića, kada je nastupio sa majkom Milicom Stojadinović, prvakinjom opere Srpskog narodnog pozorišta i šeficom katedre za solo pevanje Akademije umetnosti u Novom Sadu.

„Meni je svaki nastup važan i jednako se vrednuje svaki koncert – bilo da je više ili manje posećen. Izvođaču mnogo znače nastupi, jer je to ono što nas pokreće, ali i vrhunac celog puta, kojim mi treba da prođemo. U tom smislu mogu da povučem paralelu i kažem da mi je i taj nastup sa mamom bio značajan i vrlo drag. Ovaj u Svilari, kako sam već rekao, zato što je prvi solistički nastup u Novom Sadu“ – kaže Boško.

Osim toga, što je prvi put solistički nastupio u Novom Sadu, Boško je ujedno održao koncert na značajnoj manifestaciji, kao što je Svetska konferencija pijanista. Na njoj nije samo nastupio završnog dana programa, već je imao priliku da radi sa dvojicom muzičkih pedagoga.

„Vrlo je pozitivna cela priča o konferenciji, zato što je cilj da se okupe, pre svega, mnogi muzički pedagozi, koji će podeliti svoja znanja i iskustva. Osim toga, često se govori i o stvarima, koje uglavnom nisu u fokusu priče“ – naglašava Boško Stojadinović.

Neizbežno je naglasiti i to, da zapravo javnost ili veći njen deo gotovo nije ni znao da se u Novom Sadu održava svetska konferencija pijanista. Boško to pripisuje slaboj prezentaciji samog događaja a dodaje i to, da su ovakve manifestacije daleko od pažnje mejnstrim medija, u kojima dominiraju drugi i drugačiji programi.

Ovakve manifestacije daleko su od pažnje mejnstrim medija, u kojima dominiraju drugi i drugačiji programi. / Foto: Miroslav Gašpar

„Svesni smo toga, da visoka umetnost nije u žiži pažnje a dominiraju sadržaji drugačije orijentisani. Sa druge strane, možda mi umetnici u to ni nemamo dovoljno dobar uvid, jer smo ponekad u zatvorenim krugovima i onda nemamo pravu sliku o tome, koliko se van tih krugova neke potpuno druge stvari vrednuju i koliko se klasična muzika marginalizuje“ – zaključuje Boško Stojadinović.

Posle nastupa na svetskoj konferenciji pijanista, naš sagovornik kaže da ide na zasluženi letnji odmor a sledeći nastup u Novom Sadu najavljuje ubrzo – čim sa profesorkom Olgom Borzenko navežba novi program. Zaista ćemo ga sa nestrpljenjem išečekivati.