U susret Exitu – OPENS Youth Fair 2019

Mnogi su nestrpljivo čekali a sada je napokon tu – Exit festival 2019. Ovogodišnje izdanje će proteći pod motom Tribe, odnosno pleme. festival se prošle godine dičio time, što je zvanično bio proglašen za najbolji festival Evrope na dodeli Evropskih festivalskih nagrada u Holandiji. Exit je tada pobedio u glavnoj kategoriji u konkurenciji sa 350 festivala iz više od 35 zemalja.

Ove godine organizatori očekuju rekordan broj posetilaca iz više od 90 zemalja sveta. Organizatori su pripremili interesantan program a u prvi plan ističu nastup poznate rok grupe The Cure, koja bi na glavnoj bini trebalo da nastupi već večeras od 20.30h.

Već nekoliko godina je svojevrsni uvod u festival Exit manifestacija Youth Fair, odnosno omladinski sajam, koji se održava na glavnom trgu u Novom Sadu. I ove godine je na Youth Fairu bio pripremljen zanimljiv program, ali treba primetiti i to da je broj štandova bio znatno manji u odnosu na neka od prethodnih izdanja Faira. Osim toga, izostale su organizacije, koje se prevashodno bave mladima, dok su turističke agenije i organizacije pojedinih regiona u zemlji i regionu bile najbrojnije.

Youth Fair u Novom Sadu / Foto: Miroslav Gašpar

Da ne bismo bili isključivi, pomenuti ipak treba i štandove, na kojima su se prezentovale pojedine manifestacije i festivali, takođe i organizacije sa programima za mlade. Naprimer, svoj štand su imali festival Nišvil, Mladi istraživači Srbije, Room Escape Novi Sad… Kada je reč o muzičkom delu programa trebalo bi pomenuti nastupe grupa Nipplepeople, Del Arno Bend, Ničim izazvan i ostalih.

Ove godine je, kako znamo, Novi Sad i omladinska prestonica Evrope a osmi Youth Fair se osim na Trgu slobode, realizovao i u Katoličkoj porti, gde je održan Novosadski noćni bazar.  Posetioci su imali mogućnost i da svoju kreativnost izraze kroz brojne umetničke radionice i zanimljive igre.

Nemačka i Nižnji Novgorod na sajmu

Jedna od novina ovogodišnjeg Youth Faira je i to, što je program imao prijatelja sajma iz inostranstva. Reč je o Turističkoj organizaciji Nemačke, koja je ovom prilikom kroz interakciju i VR naočare posetiocima zainteresovanim približila ono, što ova zemlja nudi. Zanimljivu ponudu je predstavio i ruski grad Nižnji Novgorod – grad pobratim grada Novog Sada. Oni su se pre svega orijentisali na prezentaciju univerziteta i studentskog života u ovom gradu.

Ne zaboravimo ni to da pored titule Evropska prestonica mladih, kojom se Novi Sad diči ove godine, naš grad očekuje još jedna prestižna titulu za dve godine. Naravno, reč je o Evropskoj prestonici kulture za 2021. godinu. Tim povodom je tokom Youth Faira Fondacija „Novi Sad 2021“ otvorila vrata kancelarije na Trgu slobode, gde je za posetioce pripremila program i informacije o samoj tituli.

Posetioci brojni, ali štandova je moglo biti i više / Foto: Miroslav Gašpar

Nije izostala ni zabava – u OPENS zoni je bila mogućnost uvežbavanja plesnih koraka uz brojne plesne klubove.  Od jučerašnjeg muzičkog programa svakako treba pomenuti nastup grupe Ničim izazvan, kao i odličnog elektropop dueta iz Hrvatske Nipplepeople, koji su u prošlosti već svirali i na festivalu Exit.

U svakom slučaju, Youth Fair je iza nas a od danas će brojni gosti Novog Sada da se presele na sremsku stranu Dunava, tačnije na Petrovaradinsku tvrđavu, gde počinje Exit Tribe.