Ulični prodavci knjiga nude i naslove kojih nema u knjižarama

Pored klasičnih mesta, gde ljubitelj knjiga može da pronađe traženu knjigu, ili nešto novo što želi da otkrije, postoje ulični prodavci knjiga. Sa velikim izborom različitih žanrova, čitalačkoj publici mogu mnogo da ponude. Osim beletristike, čitaoci mogu pronaći i velika dela iz filozofije, istorije, prava, itd.

Velika konkurentnost na tržištu knjiga nekad zanese izdavače, pa u svojoj borbi omanu ili zanemare kvalitet dela koji prodaju. To je trka za novcem i kupcima, u kojoj se ne misli mnogo o tome, šta se prodaje i šta daju čitaocima u ruke. U borbi titana, ulični prodavci knjiga mogu čitaocima da ponude naslove kojih nema ili su za potrošače skupi u velikim lancima prodavnica.

Knjige koje možete naći na ulici, položene na asfalt ili spakovane u kutiji, mahom su polovne, kupljene sa poslednjeg sajma knjiga po jeftinijoj ceni ili su kupljene preko interneta od drugih prodavaca knjiga. Većina knjiga je odličnom stanju, nisu pocepane ili išarane, tako da prodavac na ulici nudi kupcu celu i sačuvanu knjigu. Za ovakvu kupovinu najčešće se opredeljuju studenti, koji zbog ograničenog budžeta nisu u prilici da nabave knjige po prodajnoj ceni.

Jedan od uličnih prodavaca, kojeg smo sreli u novosadskom kampusu, nabavlja knjige na internetu, preko sajta „Kupujem prodajem“, gde pronalazi knjige po jeftinijoj ceni i koje su u dobrom stanju. On ističe da vremenom upoznaje ljude koji se bave sličnim poslom, preprodavanjem polovnih knjiga i da rado jedni, drugima izlaze u susret i pomažu.

Na pitanje da li su zadovoljni zaradom, ovdašnji prodavci kažu da ovo nije jedini način, na koji prodaju knjige, te iste koje nalazimo na ulici, prodaju i preko interneta i društvenih mreža (najčešće je to Facebook). Najbolje se snađu, kako i sami priznaju, oni koji su bliži fakultetima i koji u svojoj ponudi nemaju samo beletristiku, već i udžbenike iz fakultetskih predmeta. Lako privuku pažnju studenata koji bi svakako jeftinije da prođu u kupovini literature. Neki od njih su spremni i da se cenkaju (ako knjiga duže stoji izložena ili ne privlači pažnju kupaca), iako mali broj studenata pokuša da spusti cenu koja je upisana na zadnjoj stranici.

Ulični prodavci knjiga u Novom Sadu se mogu naći u Kampusu Univerziteta, kod biste Petra Petrovića Njegoša, na platou ispred Velike pošte u ulici Narodnih heroja.