Upoznajte prvog čoveka koji je pravolinijski prepešačio državu

Britanski jutjuber Tom Dejviz (Tom Davies) postao je ove zime prvi čovek koji je pravolinijski prepešačio jednu državu. U pitanju je njegova prva dokumentovana avantura u kojoj se sa malo opreme uputio u „Misiju kroz Vels“ gde je svoju susednu državu peške prešao od engleske granice na istoku do zapadne obale u što je moguće ravnijoj liniji. Svoju rutu dužine 53 kilometera obeležio je na svom GPS uređaju i trudio se da što manje odstupa od nje, iako je u nekim situacijama to bilo nemoguće. O detaljima ove avanture Dejviz je govorio u intervjuu za Multiradio.

Na površini ovakva avantura zvuči neizvodljivo. Kako je odošlo do ideje za ovakvu ekspediciju?

“Temelji ovog putovanja postavljeni su mnogo ranije. Kada sam imao 14 godina, moj polubrat Greg i ja pravili smo “misije” kroz ruralna područja Stafordšira u Engleskoj, preskačući ograde, probijajući se kroz reke i bežeći od farmera. Da nije bilo ovih nestašnih avanturica nikad ne bih ni razmišljao o tome da li je ovo izvodljivo, niti bih pokušavao. Ostatak motivacije dolazi iz moje neiscrpne požude za avanturom. Problem je u tome što nisam ozbiljan istraživač kao Ber Grils ili Lars Monsen, ne umem da se penjem na 1000 metara visok zid leda ili peške da prođem kroz Amazon, pa sam mislio zašto ne bih usavršio svoje umeće preskakanja žbunova i usput uradio nešto što niko do sad nije.”

Koliko je dugo trajalo da se pripremiš za ovaj put?

“Proces planiranja je bio temeljan, ali nije predugo trajao. Najveći izazov bio je da se pronađe linija kroz Velsovu najužu tačku koja ne prolazi kroz sela, neprohodne planine i usput obilazi što je više farmi moguće. Onda sam trebao da pronađem mesta na kojima ću spavati uveče, mesta za sastajanje sa podrškom, kao i način na koji ću da pređem jedno ogromno jezero. Fizičkih priprema nije bilo.”

Jesi li celu avanturu samostalno finansirao ili si dobio pomoć u vidu sponzora ili novčane podrške?

“Većina novca sakupljena je kroz stranicu “GoFundMe” zahvaljujući mojim tadašnjim pretplatnicima na “Jutjubu”. Uz njihovu pomoć sakupio sam 1.200 funti, od kojih sam kupio kameru, baterije, memorijsku karticu, GPS sistem i ostalu opremu.”


Pročitaj i Nikola Pešić obišao biciklom Srbiju za 37 dana


Tokom ekspedicije si zadobio brojne manje povrede. Da li je bilo većih posledica od njih po tvom povratku u Englesku?

“Sve posekutine i masnice su zarasle po mom povratku, uključujući i duboku ranu koju sam dobio od bodljikave žice na jednoj ogradi.”

Jesi li se plašio toga da i nešto gore može da ti se dogodi s obzirom da nemaš mnogo iskustva sa ovakvim podvizima?

“Bilo je nekoliko slučajeva gde sam se stvarno plašio za svoj život, većinom zbog manjka iskustva u plivanju kroz ledeno hladne reke, pentranju po trulim drvenim mostovima, vožnji kajaka kroz ogromna jezera u jeftinom čamcu na naduvavanje na jakom vetru i bez prsluka za spasavanje, kao i pentranje po strmim liticama obraslim mahovinom bez opreme za planinarenje. Moglo je da se desi i nešto gore od svega toga: susret sa ljutim velškim farmerom.”

Da li ti je krivo što nisi uspeo iz prve da završiš svoje putovanje. Jesi li bio srećan što si se vratio i ipak okončao avanturu?

“Naravno da mi je žao. Bio sam ogorčen kada je putovanje neočekivano došlo kraju i to na svega 16 kilometara od obale. Ipak, jednostavno sam morao da prihvatim činjenicu da sam loše isplanirao put, naučio nešto iz svojih grešaka i sledeći put dobro odradio sve. Najbitnija stvar je bila vratiti se kući u jednom delu. Povratak i završavanje tih nekoliko kilometara je bio fantastičan osećaj, jer sam mogao da prođem kroz neke stvarno smele i smešne predele bez straha od neuspeha.”

Izvor: YouTube kanal GeoWizard

Svoju avanturu si neprestano snimao više dana. Koliko je bila komplikovana montaža tako obimnog sadržaja?

“Bilo je neverovatno teško. Imao sam 18 časova sirovog snimka kroz koji sam morao da prođem, a potom da odlučim koji delovi su bitni, a koje treba da brišem. To je bilo veoma komplikovano s obzirom da sam preskakao ogradu svakih 100 metara. Pogotovo je bilo teško zbog toga što sam novajlija što se tiče montaže, a istovremeno i perfekcionista. Te dve stvari se ne mešaju. Montirao sam i sekao nanovo i nanovo, sve dok klipovi konačno nisu bili savršeni, naracija lepo uklopljena zajedno sa titlovima i muzikom. Tada sam konačno bio srećan. Ne radujem se što ću morati da montiram i narednu avanturu.”

Koliko će biti slične tvoje naredne avanture?

“Može se očekivati prava mešavina. Biće naravno još pravolinijskih misija, iako ću većinu morati da snimam zimi kako bih izbegao grmlje, koprive, komarce i polensku groznicu, ali će biti i avantura opuštenijeg, bezbrižnog stila uključujući i naredni serijal u kom ćemo moj polubrat Greg i ja putovati Evropom, koristeći što je više moguće načina prevoza, upoznajući neverovatne ljude i spavati na veoma čudnim mestima.”

Da li bi se bavio ovakvim poslom ako bi bio siguran da ćeš zaraditi od njega?

“To je plan! Nedavno sam dao otkaz na poslu gde sam radio kao vozač kombija kako bih imao vremena da montiram “Misiju kroz Vels”, tako da trenutno nemam izbora nego da zarađujem dovoljno novca radeći ovo. Sledeća godina će sama po sebi biti avantura!”


Nakon ove avanture i velike podrške koju je dobio, Dejviz je odlučio da nastavi da se bavi onim što voli i započne karijeru na internetu, te je za zimu najavio serijal o njegovoj novoj avanturi. Trenutno se oslanja na velikodušnu podršku svoje publike i nada se da će uspeti da zainteresuje i nekog sponzora kako bi mu posao lakše išao. Putovanje od pet polučasovnih epizoda, o kom je govorio u ovom intervjuju možete pogledati na njegovom “Jutjub” kanalu GeoWizard.