Urbano baštovanstvo sve prisutnije u našim domovima

Urbano baštovanstvo postaje sve popularnije u gradovima širom sveta, a i kod nas je sve zastupljenije. U susret drugoj Novosadskoj cvetnoj pijaci, koja se održava u petak 15. i 16. aprila na platou ispred SPENS-a, razgovarali smo sa Sonjom Konjović, iz Pokreta gorana Novog Sada, organizacijom koja je zaslužna za održavanje ovog događaja koji Novosađani i Novosađanke obožavaju.

Urbano baštovanstvo, Novosadska cvetna pijaca, Pokret gorana
Novosadska cvetna pijaca

Ovog vikenda (15. i 16.aprila) održava se druga Novosadska cvetna pijaca i to u proširenom izdanju, rekla je Sonja iz Pokreta gorana: “Na dobro poznatoj lokaciji (plato ispred SPENS-a) svim našim sugrađanima i sugrađankama će se predstaviti proizvođači cveća, sadnica i opreme za hortikulturu, proizvođači meda i hrane. Izlagači su spremni i ima ih još više prijavljenih tako da smo proširivali kapacitete cvetne pijace. Naši izlagači su pripremili raznovrsnu ponudu sezonskog cveća, sadnica četinara i lišćara, kaktusa, perena, opreme za sadnju i baštu, nešto zdravo i slatko i slano, tako da vas pozivamo da nas posetite i pronađete nešto za sebe i svoje najmilije.”

Pitali smo Sonju da li se Novosađani/ke koji kupuju na cvetnoj pijaci sve više bave negovanjem i uzgojem bilja (začinsko, povrće, voće) na svojim terasama i dvorištima, odnosno šta je tačno “urbano baštovanstvo”:

“Koncept urbanih bašta podrazumeva uzgoj biljaka po načelima organske poljoprivrede na mestima kao što su krovovi zgrada, terase stanova i neiskorišćene parcele u gradskim sredinama i ima višestruku korist. Urbanim baštovanstvom mogu da se bave pojedinci i grupe gajenjem biljaka po sopstvenom izboru. Formiranje urbanih bašti je jedan od načina razvoja i održivog upravljanja gradskim prostorima. Neki naši sugrađani i sugrađanke uzgajaju svoje baštice (začinsko bilje  koje koriste u ishrani, a ujedno im krasi dom). Ipak, većina se odlučuje za “cvetne” biljke koje im krase terase i dvorišta, i predstavljaju im odmor od svakodnevnih obaveza.”

Pokret gorana, pored redovne organizacije cvetnih pijaca i novosadskog proleća i jeseni, promoviše i urbano baštovanstvo kroz svoje projekte i aktivnosti:

“Pokret gorana je prošle godine realizovao projekat za mlade na temu Urbanih bašti i promocijom ovakvog vida uzgoja biljaka. U okviru projekta “Bašta u srcu grada” je učestvovalo 12 mladih iz Novog Sada koji su prošli obuku na temu urbane bašte i održali radionice u osnovnim školama, te zajedno sa decom posadili začinsko bilje koje je ostalo u školama. Takođe, izrađena je brošura koja sadrži najzastupljenije vrste začinskih biljaka koje se kod nas neguju i uzgajaju. ” – rekla je Sonja.

“Mladi se najčešće odlučuju za vrste koje ne zahtevaju mnogo nege i zalivanja, a to su najčešće sukulenti. Međutim, ono što jeste važan detalj kod odabira biljke je koliko svetlosti ima (da li je dnevna svetlost, koliko direktnog sunca ima tokom dana, ili je prostor u polusenci). Sukulenti  spadaju u cveće koje ne traži puno vode i nege. Laki su za održavanje u malim saksijama za duži vremenski period i sa njima se mogu formirati veoma interesantne kompozicije koje će krasiti dom. Pored sukulenata, mladi se odlučuju upravo i da uzgajaju začinsko bilje, jer je i dekorativno, a i mogu ih koristiti i u ishrani. ” dodaje Sonja.

Ako ste zamislili da napravite svoju malu baštu, preporučuju se vrste koje su najčešće za uzgajanje na teresama, a to su: čeri paradajz, sve vrste čili paprika, vlašac, aloja, stevia, menta, bosiljak, majčina dušica, ruzmarin, origano…

Urbano baštovanstvo nije komplikovano, postoji puno saveta i na internetu, ali savete možete dobiti i od malih proizvođača koji vas očekuju na Novosadskoj cvetnoj pijaci.

Urbano baštovanstvo
Bosiljak i čeri paradajz