Vanredno stanje: Dnevnik Dimitrija Banjca

Novi Sad, mart 2020. Photo by Ivan Bjelić.

24. mart ( negde sam oko petnaestog dana samoizolacije)

Pogodio sam Pavla grudvom u oko. Pavle ima pet godina. Napunio ih je 20. marta, bez rođendanske proslave (otkazano radi smanjenja kontakta), bez torte u obliku dinosaurusa (otkazano radi toga da tata ne pojede sam celu a i zbog kontakata i jebanog virusa).

Jadno dete… Oko crveno… Slučajno…. Bacio sneg u vazduh a on se nekako poturio pod njega… Na svu sreću, brzo prošlo…Inače, napravili smo sneška na krovu zgrade.

Krov je ravan, snega ima kolkooš, barem 30 santima, a samo ja imam ključ od krova… He,he… Izolejšn u fulu! A pazi današnji rad, pre tragičnog oka…..Pravljenje sneška na krovu u samoizolaciji… Na krovu!!!! Sneško! Spljoštio sam krivu 100%.

Po povratku u topli dom gledao sam Dr. Kona… Jebani Covid-19 ostaje na snegu duže nego na metalu! 

Inače danas je trebalo da bude snimanje… Ne, tolko sam srao o tome kako nismo imali ni jednu reprizu za 8 godina da je morao da se desi Nemezis. Otkazano!

25.mart – 16 dne

Ceo dan pokušavam da stavim povodac papagaju… Navikavam ga… Neće ni da čuje… George! Sunčana aratinga. Papagaj srednje veličine, but „very noisy“ al to sam poročito tek kad sam ga kupio… Povodac je ok stvar, „tvoj ljubimac ide sa tobom“, i to sve… Kao na reklami… Ali, ima mala caka… Treba da proturi glavu kroz njega, pa jedno krilo, pa drugo, pa onda da ga zategneš malom gurtnom od dole…“Aj ti brašo“! Ujeo me! KRVNIČKI! Mislim da ću baciti povodac… Nek se pripremi papagaj…

Btw, danas mi je javljeno…

Poštovani,

Zbog virusa i instrukcija nećemo moći da preuzimamo pakete koje naručujete iz Velike Britanije. Sva dodatna obaveštenje pronađite na našem sajtu… Borka…

Imao sam našu ekipu u Ruislipu, London, (Gaca mi otkrio NN/HC) koji su preuzimali pakete, sitnice, ploče, knjige, flat cap – ove, povodce za papagaje, harrison parrot food i slične nebuloze pa su to donosili s vremena na vreme u NS. Na NN/HC…

Sad je i to stalo… Zbogom dragi moji sajtovi northern parrots i modsfather shop… Zbogom sale na Ben Shermanu ! Ovo je jedan od jačih udaraca u poslednje vreme za mene lično!

Princ Čarls pozitivan, Kamila nije… Neće na žene izgleda…

Čitam Pekića i Lazara Džamića… Ne Besnilo naravno, Sentimentalnu povest braćo, sentimentalnu povjest… i čaj od šljiva.

26.mart

Takmičenje sa Bulićem. Ko pošalje gluplji klip na Viber. Vodim sa 4-3 od jutros…

Idem na Liman mami da odnesem lek… Ti, ti buđavi… 

Bogdan nabavio neke platnene maske, što se iskuvavaju… Kažu bolje su ove druge…

Zvao me Gvero, da gledam The Boys, ja mu rekao nek pogleda Influx na Netfilx documentary o Italijanima u Londonu, vrlo poučno štivo zašto mladi napuštaju zemlje svog porekla u kojima su školovani…

Novi Sad, mart 2020. Photo by Ivan Bjelić.

27.mart

Ništa… Pre podne dan mrmota… Mrmotizam i renesansa… Popodne pak, naterah decu da obuku zimske čizme i skafandere, da odemo na gorepomenuti krov da vidimo ostatke snega… Kad tamo… Ništa… Kao da nikad nije padalo…

Skinuli jakne i udarili fudbal sa nekom gumenjarom balon loptom koja je pre par sati bila zatrpana snežnim izmetom… Kakva je ovo klima kod nas? Pa pocrkaćemo od klime u nas!

Finac zna se – četvoroslojni prozor! Grk – sever tu i tamo, ali uglavnom bez radijatora! Englez – kiša prokleta vlada! Ali kiši stalno i kiši uvek i imaš odelo za kišu i kratki rukav… I to je to….A kod nas? Sva godišnja doba pretresemo u tri dana! Dakle i čizma za sneg i kabanica i kratki rukav! To ima još samo na Pasuljanskim livadama….

28.mart 

Odluka je pala! Odličio sam da raskrstim sa zimom! Odluka je krajnje lična. Mojima u Samoizolacijonoj jedinici 6, Sr. Kam. Izdao sam naređenje sledeće sadržine:

Obraća Vam se podnačelnik samoizolacione jedinice 6. Sr. Kam

Na današnji dan, počinje obračun sa zimom, zimskim uslovima, jebanim snegom te dečijim čizmama tipa marsovka, skafanderima, njihovim pripadajućim tregerima, rukavicama i vazda gabaritnim kapama mit gomba! Ne priznajem zimu! Dosta! Završila je… I jebani sneg… Pakuj sve što ima veze s tim u vakum kese donete poput hiljade nebitnih stvari pre jebane Influence! Tovari! Neću više da ih vidim po ormarima, po cipelarnicima, neću više da ih vidim kako se suše! Basta!

Početak rada 10 nula nula!

Ceo dan… Ceo dan! Neverovatno… Kolko glupih stvari… Reče mi jedan čovjek Pecikoza Dragoslav: „Ma, ne kupuj ništa ba! Stvari napadaju“! True mate!

Btw. Našao Zagor album za sličice, koji mi je Kukić preko Minje nabavio pre tri-četri godine iz Italije, Boneli&Panninni kombinacija… Kraljevi! Imam i jedno 50 kesica…. Otvorio sam par ranije… Al uvek frka, uvek gužva… Hteo sam da to učinim kad budem imao vremena, na vikendaji npr… Merak… Posle sam zaboravio! Sada sam se setio!!! Učim decu ko je Helingen.

29.mart

Ošišala me upravnica Samoizolacione jedinice 6 Sr. Kam u kadi, mašinicom….Ličim na Helingena… Kratko gore, duže sa strane….

Ludi naučnik ponovo iza rešetaka!