Vanredno stanje: Dnevnik Jovana Gvera Vol.2

Novi Sad, april 2020. Photo by Ivan Bjelić.

Najbolje od korone

5 – 10 – 15 – 20 – 25 – 30 – 35 – 40 – 45 – 50 – Sigurno se sećate ovog brojanja i skrivalice? Obično bi se najveća hulja, ne poštujući pravila igre, čučeći pored vaših nogu, nasilno uključivala u nameri da vas prevari, sa onim čuvenim: “Puj, spas za sve nas”.

Mi, koji poštujemo pravila igre, nemamo baš mnogo mesta gde da se sakrijemo, a i igra i brojanje su već izgubili smisao. Ako ga je ikad, uopšte i bilo.

Kako mi je drago, što mi saopšti ova lepa doktorica, struka, da nisam među onih 100 tisuća koji bi sigurno poumirali, da nije bilo nje i mera te struke. Ma jasno, ko dan!

Imam mnogo doktora prijatelja i zaista ih poštujem i znam da imaju odgovoran i zahtevan posao, nadam se da i svi ostali tako pristupamo svojim poslovima. Valjda smo se zbog toga i školovali i spremali. Al struka je nešto posebno! Mi nismo struka.

Moj sin polaže probnu, malu maturu, sedeći za kompom ili preko telefona. Sve ono što smo mu do juče branili i terali ga napolje, na razne sportove, pokušavajući ga vaspitavati u viteškom duhu: ” jebote da ne zastrani, šta ako bude…”.

Došlo vreme da ga teram da sedi za kompom, gleda TV, surfuje po telefonu… Dete gleda, smeje se. Kaže za mature, puca veza ali da je poslao sve.

Ministar, opet, kaže da veza nije pukla i da je probna matura bila do jaja. Ma ne, pardon, ispričavam se ministru, to je neko drugi rekao, valjda za uskrs il tako nešto. Rezultat te i takve mature, biće ravan ozoniranju majmuna u Indoneziji? I to je rekao neko, na nekoj KZŠ: bez novinara, s linkom, s kamerama, vezom i maskama. Tako se sad radi s informacijama.

Što bi Bodrijar rekao: “Umesto da ostvaruje komunikaciju, ona se iscrpljuje u insceniranju komunikacije” (ovde misli na ove što proizvode informacije). Mislim da je neka struka u pitanju. Dosta smo od njih čuli, tako da je stvarno teško pohvatati niti – od najsmešnijeg do spasa za sve nas.

Struka, kojoj moj sin želi da pripada, neće se ponižavati za obećanih 100eu, niti će dobiti zastavu, kojom se ozonira terasa, valjda. On i njegovi prijatelji, nisu sigurni da li će sutra moći napolje pa hoće da prošetaju i odu do keja, gde su se godinama nešto stariji od njih, okupljali. Oni hoće normalan život.

Mogu samo da ih podržim i da im poželim da gledaju svoja posla, ono što sam im da sad govorio i onako više nema smisla. Kako će izgledati upis u srednje škole i na fakultete, to je jednako izvesno, kao i vakcina koju DJ Žexa muti vratom bass gitare.

Pošto smo sve pojeli i popili a i novce potrošili, sad nam ostaje samo rad na sebi. Tako da od atlestskih disciplina u kojim preskačemo vikende, uskrse, ramazane i pokoju slavu, možemo se slobodno uključiti i u maraton za veterane, jer kome je više do normalnog života i suočavanja s istim. To je za ovu decu što još nisu svesni s kim imaju posla.

Zna se da normalan život počinje tek kada parabola padne, nakon dve nedelja rasta, od početnih šest nedela, kad se približimo poslednjim dvema nedeljama u najnižoj tački parabole?

Ostaje nam još jedino distanca, i to ona preventivna, koja nas drži na toj socijalnoj distanci, od predhodnog života, a posebno od bliskih i dragih.

Nama, koji radimo u kulturu, postaje sve jasnije, kako je naše postojanje suvišno i kako bi vrlo brzo mogle maske da poskupe na recimo 200,00 rsd sa sadašnjih 100,00 rsd (mada se proizvode kod nas i bile su u februraru 14,00 rsd), samo kad se reše nas.

Filmovi su džabe, pozorišne predstave, izložbe, muzejske postavke, ljudi recituju, pevaju, sve je na izvolte… samo im mi falimo, da nešto zanovetamo.

Ako može na telefon da se maturira, dobije 100 eu, zastava…onda između vlasti i radne snage, nama nikakvih prepreka. Poštena inteligencija i struka se i onako ozoniranju.

Nama je vreme za novu igru, sa strogim poštovanjem pravila i za početak, da se dobro sakrijemo, a onaj ko broji, da šutne pokvarenjake, provokatore i da mu kaže; da spas za sve njih, ne važi!

5 – 10 – 15 – 20 – 25 – 30 – 35 – 40 – 45 – 50 – 55 – 60 – 65 – 70 – 75