Vanredno stanje: Dnevnik Vladana Karavidića

Novi Sad, april 2020. Photo by Aleksandar Milanović.

Sretnem jutros moju malu osmogodišnju komšinicu koja me upita: “Vladane, da li ti imaš pandemiju” ? Tako je počeo dan.

Malo kasnije zazvonio mi je telefon.

Zove me drugarica koja živi na Detelinari. Kako si, šta si, pa reče: “Znaš li da pola Detoša kreči”? Eto ideje. Okrečiću kafić. Zaslužio je. Nisam to nikada radio sam, ali… uzeh od sestre pijačna kolica, pa trk u onu simpatičnu farbaru na žutoj kaldrmi kod Riblje pijace.

Usput razmišljam u koju boju da odenem zidove. Ma, opet u crveno. Volim tu boju. Topla je, titra i izaziva. U prodavnici  i dalje radi onaj dobar lik. Pokažem mu koju nijansu želim i razmišljaći naglas kažem: “Sigurno sam nešto zaboravio”. “Trebaju li ti četke, valjak, podloga…”. upita prodavac. “Jaoj, da”. Trk nazad u kafić. 

Posle nekog vremena nemuštog mazanja, jedan deo zida se šepurio u novoj crvenoj boji. Gledam ga sa odstojanja i pomislim: Dobra je ta crvena.

U 15 h uključim TV da čujem šta kažu tetka doktorice i čika doktori. 2 – 3 minuta i dosta. Spremam se polako za povratak kući. Sestra mi pakuje klopu i krećem. Ostavljam Tvrđavu iza sebe, šibam preko mosta.

Gledam Dunav. Lep je, miran i moćan. U ulici M. Gorkog susrećem čoveka u kompletno maskirnoj odori. Cenim da je 65 +, vitalan… Taj bi se kao iz topa odazvao u vojevanje, samo da ga neko pita.

Malo dalje nailazim na devojku tipičnog ovovremenskog izgleda. Priča telefonom: “ma daaaj, mislim neee, mislim nije joj to oook”… Ispred moje zgrade stoje 3 žene sa kucama. Nešto se jako raspravljaju, reklo bi se čak i svađaju. Kuce se slažu i lepo im je.

U stanu redovna procedura: klopica, pregled društvenih mreža, knjiga… TV ne uključujem. Nego, nervira me ova knjiga. Zakukuljio ga majstor i nikako da se iskobelja. Neću ovo da čitam!

Pada mi na pamet rečenica koju je često citirala moja drugarica, a još bolja glumica Tanja: “menjaču te ( sa č )”. Rečenicu je izgovorila neka gospodža svom izabranom doktoru, a nezadovoljna njegovim tretmanom.

Menjaču te. Knjigu je barem lako. Umoran sam. Laku noć.