Vanredno stanje u Srbiji – šta je drugačije nakon godinu dana?

U Srbiji je zbog širenja koronavirusa, pre tačno godinu dana proglašeno vanredno stanje. Do tog trenutka je na teritoriji Republike Srbije bilo je registrovano 48 slučajeva zaraze ovim virusom, a tog 15. marta bila su registrovana dva nova slučaja.

Vanredno stanje – Novi Sad/ foto: Ivan Bjelić

Danas, nakon godinu dana od proglašenja vanrednog stanja, slika ovog virusa deluje mnogo ozbiljnije nego u tom trenutku. Od početka pandemije do danas u Srbiji je, prema zvaničnim podacima, registrovano 516,277 slučajeva ovog virusa, testirano je više od tri miliona ljudi a broj smrtnih slučajeva je, sa tadašnih nula, skočio na 4719.

U tom trenutku u Srbiji je bilo najviše problema oko nabavke maski i dezinfekcionih sredstava pa je rešenje tog problema bilo ključno u tom trenutku.

Predlog za uvođenje policijskog časa bio je tu od prvog dana uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, a nakon tri dana, tačnije 18. marta, uveden je policijski čas koji je počinjao u 20h a završavao se u 5 ujutru. Napolje uopšte nisu smela izlaziti lica starija od 65 godina, škole, vrtići i fakulteti bili su zatvoreni uz napomenu da verovatno neće raditi do kraja godine.

Vanredno stanje – Novi Sad/foto: Ivan Bjelić

Vanredno stanje – vanredno obraćanje i policijski čas

Korona virus prvenstveno je, 26. februara, proglašen najsmešnijim virusom u istoriji čovečanstva. Rame uz rame sa predsednikom Republike Srbije, doktor Branimir Nestorović je kroz smeh pozivao žene da idu u šoping u Milano okarakterisavši ovaj virus kao ne tako ozbiljnu pretnju. Ubrzo nakon toga predsednik je izjavio da je to laž i da niko nikada nije rekao da je to najsmešniji virus u istoriji čovečanstva.

Nedeljama kasnije situacija je postajala sve ozbiljnija. Od toga da je virus najsmešniji došli smo do sve dužeg i dužeg policijskog časa, zabrani okupljanja sa više od pet osoba, a narod je konstantno gledao obraćanja na televiziji i čekao momenat kada će se nešto promeniti. Interesantno da se zvanični broj zaraženih kretao između 380 i 450 dnevno, što je, složićemo se deset puta manje nego u ovom trenutku.

Već tada bilo je izvesno da je zdravstveni sistem pred pucanjem. Svaka sledeća nedelja bila je najteža, svaka druga je i dan danas ključna pa je tako dolazilo i do kontrole informacija od strane “Vlade” kako se ne bi dizala panika, a zbog čega je i novinarka Ana Lalić bila privedena.

Kao stalni osvrt na dane života tokom vanrednog stanja, na našem sajtu se nazi rubrika pod nazivom Dnevnik vanrednog stanja u kojoj su naši čitaoci opisali izgled tog perioda iz ličnog ugla.

Narod se međutim pokazao u pravom svetlu. Samoorganizovani volonteri nosili su sugrađanima u karantinu potrebne namirnice, šetali su im kućne ljubime i trudili se da im učine ovaj period bezbolnijim i lakšim. Pustim ulicama u 20:00 odjekivao je aplauz u čast zravstvenim radnicima koji i dalje trpe najviše kako bi očuvali naš život.

Red ispred banke – april 2020. Novi Sad/ foto: Ivan Bjelić

Pola sata nakon aplauza istim tim ulicama začuli su se udarci u šerpe kojima je isti narod pokazao bunt protiv režima i svakodnevnih laži koje su plasirane na nacionalnim frekvencijama i u dnevnim novinama. Uporedno sa njima na krovovima su gorele baklje, a iz zvučnika su pristalice režima Aleksandra Vučića puštali navijačke pesme protiv svojih političkih protivnika.

Tačno 52 dana kasnije, 6. maja ukinuto je vanredno stanje. Skupština je odluku o uvođenju vanrednog stanja potvrdila 29. aprila, a u Srbiji se i danas, godinu dana nakon uvođenja istog, ponovo spekuliše o mogućem zatvaranju na dve nedelje. Danas ne čekamo sednicu Kriznog štaba, kako prenosi N1 odluku će saopštiti Vlada Republike Srbije, međutim i dalje imamo onu istu najtežu nedelju i one ključne dve ispred nas.