Vedrana Nedeljkov: Nedostaje nam pijaca!

Vedrana Nedeljkov u svom plasteniku, fotografija: Milan Savić.
Vedrana Nedeljkov u svom plasteniku, fotografija: Milan Savić

Situacija sa kojom se sreo ceo svet, imala je odraz na skoro svaki deo društva. Ono što je najviše brinulo građane bila je nestašica namirnica. Čini se da briga nije opravdana jer je za poljoprivredne proizvođače proleće svakako period godine kada se najviše radi. Vremena za dokolicu nema, naprotiv. “Slobodnog vremena nam manjka” pojasnila nam je Vedrana Nedeljkov, koja zajedno sa suprugom vodi porodično poljoprivredno gazdinstvo “Nedeljkov”.

Milan Savić: Ono što me je dovelo do vas jeste reklama i reči hvale za batat koji proizvodite. Koliko je zastupljena na našim prostorima proizvodnja američkog krompira?

Vedrana Nedeljkov: Batat je svakako zdravija namirnica od običnog krompira, zbog svog niskog glikohemijskog indeksa,takođe zbor sadržaja anticijanida. Preporučuje se pogotovo dijabetičarima,sportistima,bebama i maloj deci. Proizvodnja batata je u našoj državi počela pre oko 5-6 godina,dok smo mi počeli pre 3 godine. Svakodnevno se površine pod batatom množe, takođe mi od ove godine proizvodimo i rasad batata za buduće proizvođaće, a i za one koji žele da imaju batat u bašti ili na terasi. Pored batata proizvodimo i mini lubenicu „sweet pepita“. Ideju smo dobili na Zapadu. Prvo smo počeli sa manjim površinama zasada,da vidimo kako će kupci reagovati. Prodajom smo bili zadovoljni, pa smo ove godine odlučili da povećamo kapacitete. Mini lubenica je mala i praktična,veoma lagano staje u frižider i kupuje se cela lubenica.

Rasad batata, Fotografija: Milan Savić

Milan Savić: U kojoj meri je situacija sa COVID-19 pogodila proizvođače hrane? Ima li promena u proizvodnji?

Vedrana Nedeljkov: Situacija sa COVID-19 je veoma pogodila proizvođače. Pogotovo su to na svojoj koži osetili proizvođači koji nisu toliko upoznati sa internetom i društvenim mrežama, a to su mahom stariji ljudi. Otežavanje je svakako pristuno, te proizvode treba i prodati.

Ono što nam predstavlja problem jeste to što je pokrajina za vreme vanrednog stanja obustavila isplate svih subvencija,a konkurisali smo na dva projekta, kaže Vedrana.

Milan Savić: Kako ocenjujete interesovanje države za razvijanje poljoprivrednih gazdinstava?

Vedrana Nedeljkov: Dosta bolje nego ranije, deli se dosta subvencija, lepo se radi, ali uvek je potrebno više. I svakako se nadam se da će biti sve bolje i bolje.

Milan Savić: Čini se da je situacija sa zatvaranjem pijaca,veliku većinu kupaca sa pijace prebacila u velike lance marketa, koliki procenat kupaca je ostao veran domaćoj proizvodnji?

Vedrana Nedeljkov: Svakako smo se našli u čudu zbog informacije da se pijace zatvaraju. Što se nas tiče interesovanje je jednako, čak i povećano, a verovatno iz razloga što nudimo specifičan proizvod.

Milan Savić: Koliko vam nedostaje pijačno mesto i razgovori sa mušterijama?

Vedrana Nedeljkov: Mnogo, baš mnogo. Znate mnogo je lakše svu robu spakovati složiti i izložiti na jedno mesto i čekati kupce da dođu, a samim tim je i jeftinije. Sada u ovoj situaciji mi takođe robu pakujemo i razvozimo. Iziskuje više vremena, a i veći su troškovi, ali nije nam teško.

Za pravilan uzgoj batata potrebno je održavati konstantnu odgovarajću temperaturu

Milan Savić: Mislite li da će solidarnost koja je prikazana kroz ovu situaciju na relaciji prodavac/kupac imati budućnost i nakon borbe sa pandemijom?

Vedrana Nedeljkov: Sigurno je da hoće. Mislim da će dosta kupaca ostati zainteresovano za tu online prodaju koja je u ekspanziji, ali i prozvođačima će biti u cilju da svoju robu oglašavaju i putem interneta. Naša lična motivacija je bazirana na ljubavi prema radu sa zemljom i biljkama. Bez hrane prosto ne možemo i proizvodnja neće nikad stati. Može se samo povećati. Ja u tome vidim perspektivu.