Veliki-mali fudbaleri na prvenstvu Evrope U-17 UEFA u Irskoj

U medijima, koji se u prvom planu bave sportskim temama i takmičenjima često nalazimo da je maj mesec u kojem se sezone u brojnim takmičenjima završavaju, dobijamo nove šampione pojedinih država, ali i kontinentalnih takmičenja.

Ne morate biti poznavalac sporta, ne morate da idete na utakmice, niti da čitate analize, izveštaje i komentare sa brojnih utakmica i takmičenja. Ne morate čak ni biti ljubitelj sporta, ali teško ćete izbeći bombardovanje podacima, da se sledeće srede igra finale Lige Evrope a 1. juna i finale Lige šampiona. A da li znate finale kog UEFA fudbalskog takmičenja je odigrano u nedelju?

Foto: pixabay.com

Da bi ponudili odgovor na ovo pitanje, verovatno bi najpre morali da se zamisle i vrsni poznavaoci fudbalskih prilika. A da li bi se setili – to je već druga stvar… Bez namere da ulazimo u analizu sezone, koja dostiže svoj zenit, pažnju posvećujemo takmičenju, koje ima dugogodišnju tradiciju, koje se održava svake godine a ujedno predstavlja i svojevrsna ulazna vrata za kasnije uspešne sportiste, tačnije fudbalere.

U-17 prvenstvo 2019

Reč je o U-17 UEFA šampionatu Evrope u Irskoj, odnosno kontinetnalnom šampionatu u fudbalu, na kojem nastupaju igrači mlađi od 17 godina. Ove godine pravo nastupa na turniru imali su dečaci rođeni nakon 1. januara 2002. godine!

Ako se niste setili, nije važno, jer ovo takmičenje nije u žiži javnosti, čemu u prilog govore i podaci o gledanosti, tačnije o kapacitetima stadiona, na kojima se turnir igrao. Naime, najveći stadion je bio onaj u Dablinu, gde je igrano finale sa kapacitetom oko osam hiljada mesta. Nije ni za zameriti, pošto su najbrojniji posmatrači ovih utakmica i turnira pre svega menadžeri i lovci na talente.

Fudbal je ogroman i ozbiljan biznis a nit koja prati i spaja tekst sa ovim turnirom jeste to da je upravo U-17 šampionat Evrope prva prilika za mlade fudbalere širom Evrope da pokažu svoj talenat, dostignu priliku da zaigraju za mladu selekciju i na taj način pokušaju da svoju karijeru pomere na viši nivo. Naravno ili nažalost, neće svi u tome uspeti ali je svima jasno da u ovoj priči nema mesta emocijama.

Početak mnogih karijera

Istoriju kreiraju pojedinci – hrabri i odvažni ljudi. Čovek, koji ima viziju a ne brine samo oko svoje plate i ličnih interesa. Čovek, koji smelo korača neotkrivenim stazama. Takvi ljudi civilizaciju pomeraju unapred, oni koji, paradoksalno na početku svog poduhvata uglavnom bivaju osuđivani.

Srbija na prvenstvu nije igrala, jer nije uspela da se kvalifikuje. Inače, završna runda kvalifikacija grupe u kojoj je igrala naša ekipa je održana u Sportskom centru Fudbalskog svaeza Srbije u Staroj Pazovi. Naši momci su ostali iza Francuske i Švedske a ispred Slovačke, ali je to bilo nedovoljno za plasman na završni turnir.

Ubedljivo najuspešnija U-17 reprezentacija u istoriji evropskih prvenstava je Španija, koja je pobedila u čak devet navrata, poslednji put 2017. godine u Hrvatskoj.

Ovako je bilo na U-17 prvenstvu u Novom Sadu 2011. godine / Foto: Miroslav Gašpar

Treba napomenuti da ne tako davno je organizator ovog takmičenja bila i naša zemlja. Bilo je to 2011. godine, kada je nastupilo osam reprezentacija. Igralo se u Beogradu, Inđiji, Novom Sadu i Smederevu a šampion je tada postala Holandija, pobedivši u finalu Nemačku sa 5:2. Završnica šampionata se igrala u Novom Sadu na stadionu Karađorđe a javnost i publika su se upravo tada sreli sa fudbalerima, koji su do sada izgradili ozbiljne karijere.

Naprimer, U-17 šampionat Evrope u Srbiji je bio prvo ozbiljno takmičenje za igrače kao što su Rahim Sterling, Džordan Pikford, Bendžamin Mendi, Kurt Zuma, Jusuf Poulsen, Emre Čan, Memfis Depaj, ali i Lazar Marković, Dejan Meleg, Ognejn Ožegović i drugi.

Zbog toga je ovo takmičenje izuzetno važno – radi promovisanja sportskog duha i zdravog života, ali i radi potencijalnih talenata, koji samo čekaju da budu otkriveni. Oni to svakako zaslužuju.