Vinil gramofonska ploča je najzdraviji pristup muzici

Godinama unazad, Novi Sad je stecište vinil entuzijasta, koji svoju ljubav prema ovom nosaču zvuka nisu podredili novim tehnologijama. Tako se svakog meseca ljubitelji gramofonskih ploča okupljaju na brodu Cepelin, gde na Berzi vinila strpljivo prebiraju po izloženim pločama, u potrazi za longplejom koja će dopuniti njihovu kolekciju. Među desetinama izlagača koji nude muziku najrazličitijih žanrova, stara i nova izdanja, svako će pronaći nešto za sebe. Upravo u tome i jeste čar Berze, budući da vinil ljubitelji uglavnom ne dolaze sa namerom da kupe nešto određeno, već uživaju u samom procesu potrage za muzičkim blagom kroz kutije i gajbe prepune ploča koje čekaju svoje nove vlasnike.

„Nisam ja klasični kupac ploča, ja ih puštam kao didžej, pa dolazim na Berzu po nove stvari. Jako je teško, fizički zahtevno, jer nosim gajbe sa pločama na žurke, ali je zadovoljstvo neizmerno. Poseban je to osećaj i srećan sam što sve više ljudi dolazi na vinil žurke”, ističe Đura, kojeg smo uhvatili dok je pažljivo vadio iz gajbe ploču za pločom, odmeravajući omote i pesme.

„Ono što kod kuće najviše volim da slušam su stvari koje možda baš i ne puštam toliko često u svojim setovima. To je uglavnom intimnija muzika, nekad je to bluz, džez, a nekad i pank”, objašnjava on i ističe da je ponuda na Berzi sve ozbiljnija i veća, dok su cene prilično nepristupačne za većinu, iako je to „cena popularnosti vinila”.

Sami izlagači na Berzi vinila u većini slučajeva su i sami veliki zaljubljenici u pucketav zvuk ploče koja se neumorno vrti. / Foto: Vanja Kolar

Sami izlagači na Berzi vinila u većini slučajeva su i sami veliki zaljubljenici u pucketav zvuk ploče koja se neumorno vrti. Bračni par Marija i Goran Vašaš iz Zrenjanina svakog meseca na Cepelinu izlažu na stotine ploča, a kako ističu, sa prodajom su počeli pre više od pet godina i to sasvim slučajno.

„Nešto što smo imali od ploča, a što nam se nije sviđalo, hteli smo da zamenimo za nešto drugo. Tako smo prodali par ploča i kupili nove, pa opet prodali i kupili i došli do toga da danas imamo prilično veliku ličnu kolekciju od oko 1500 ploča, a za prodaju sigurno oko pet, šest hiljada,” objašnjava Marija i dodaje:

„U poslednje vreme iz naše lične kolekcije ponovo vraćamo u prodaju nešto što nam više nije toliko interesantno, a mi pronalazimo nešto novo. Što se tiče potražnje, ukusi su različiti, sluša se različita muzika, ali je uvek u vrhu rok, džez, metal i pank. Uz to je i ex-YU varijanta prilično interesantna”.

Uvreženo je mišljenje da je slušanje gramofonskih ploča skup i zahtevan hobi, pa ipak se na Berzi vinila mogu pronaći muzički klasici po prilično niskim cenama. Cenu ploče uglavnom određuje tiraž, kao i popularnost samog albuma – što je tiraž manji, a popularnost veća, tako i cena raste.

Cenu ploče uglavnom određuje tiraž, kao i popularnost samog albuma – što je tiraž manji, a popularnost veća, tako i cena raste.

Oni koji se razumeju u novosadsku muzičku scenu, znaju da Branislav Smuk, gitarista benda „Zbogom Brus Li”, kao didžej pušta muziku sa gramofonskih ploča. Kako sam ističe, u vreme njegovog odrastanja, vinili su bili normalan nosač zvuka koji se redovno kupovao kada neka nova ploča izađe.

„Posle perioda kaseta i diskova, shvatio sam da je ovo ono što mene ispunjava. To je taj veliki format i cover art, celo pakovanje ploče je mnogo lepše. Druga stvar je sam zvuk koji je mnogo približniji onome što je bend hteo da kaže publici i koji je zadržao dinamiku svirke. Ploče su nekako najzdraviji pristup muzici.”

Branislav Smuk iz benda Zbogom Brus Li: ” Bitna je ta vrednost koja ostaje, jer muzika na vinilu nije samo neka pozadinska stvar.” / Foto: Vanja Kolar

Branislav naglašava da je vinil tokom poslednjih nekoliko godina ušao u mejnstrim vode, što se vidi i po cenama koje su sve veće. Ipak, kako kaže, drago mu je što se sve više mladih interesuje za ploče, jer je to nešto čemu osoba mora da se posveti i da izdvoji vreme za slušanje. Iz ugla muzičara i člana benda koji je i sam izdavao albume na vinilu, Branislav ističe da se bendovi vraćaju gramofonskim pločama.

„Vidim da i novosadski i beogradski bendovi sve više izdaju albume na vinilima. Moj bend se trudi da ono što uradi bude i na ploči jer, na kraju krajeva, ploča ima duži vek trajanja. Mi upravo završavamo novi album i svakako ćemo se truditi da izađe i na vinilu. Nije to baš isplativo, skupa je izrada, ali ljubav nema granice. Bitna je ta vrednost koja ostaje, jer muzika na vinilu nije samo neka pozadinska stvar.”

Da se muzika na vinilu zaista sluša, potvrđuje i Dragana, kojoj je tokom poslednje dve godine Berza ploča nezaobilazno mesto u potrazi za albumima koji će upotpuniti njenu kolekciju.

Berza vinila se održava svakog meseca na brodu Cepelin u Novom Sadu. / Foto: Vanja Kolar

„U kolekciji imam uglavnom stvari koje jako volim, a neke albume sam našla slučajno. Volim vinil jer je mnogo lepši zvuk i mogu da se koncentrišem na muziku i da je stvarno slušam. Iako neke ploče kupujem preko interneta, na Berzi je zanimljivo što mogu da preturam po kutijama, pa tako nađem albume koje nisam planirala da kupim, a kada ih vidim, shvatim da želim da ih imam. U suštini, sve ploče koje imam od Leonarda Koena su mi bile poseban ulov na Berzi”, ističe Dragana i dodaje da je super što izlagači uglavom spuste cenu ako se kupi više ploča.

Prva Berza gramofonskih ploča održana je 2010. godine u Crnoj kući. Tokom skoro jedne decenije lokacija je menjana, pa se tako Berza održavala u klubu Sonja u suterenu Fakulteta tehničkih nauka, u Quarteru, zatim u Graffitima, i na kraju na brodu Cepelin. Upravo to je dokaz da se vinil vratio u Novi Sad na velika vrata, i to na radost strastvenih ljubitelja najstarijeg formata slušanja muzike.

Berza vinila se održava svakog meseca na brodu Cepelin u Novom Sadu, a buduće najave ovog događaja možete ispratiti na fejsbuk stranici kafića Graffiti.