Virtuelna izložba “Let iznad Novog Sada” kulturne stanice Bukovac

Izložba kulturne stanice Bukovac “Let iznad Novog Sada” u virtualnom izdanju sadrži radove đaka iz bukovačke osnovne škole “22. avgust”. Radovi su nastali u okviru radionice “Let iznad Novog Sada” održanoj u Bukovcu u saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Projekat “Let iznad Novog Sada” sprovodi Fondacija 021 i MultiRadio, a podržava Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada.

*Likovna sekcija VI2: Jovana Dmitrović, Bobana Kantar, Aleksandra Lukin, Jana Pantelić, Jovana Savić i Helena Tanasović

“Kulturna stanica Bukovac, je deo mreže kulturnih stanica pri fondaciji Novi Sad, grad kulture 2022.  Cilj kulturne stanice je da dođe do decentralizacije  kulturnih dešavanja iz centra Novog Sada i da manje seoske sredine osete deo kulturnih dešavanja koja su uglavnom vezana za sam centar Novog Sada. Ono što oslikava našu kulturnu stanicu, jeste što zajedno sa osnovnom školom guramo priču o ekologiji. Naredni plan je da aktiviramo lokalnu zajednicu. Da ne čekamo da stignu projekti sa strane da donesu kulturna dešavanja kod nas, nego da se sama lokalna zajednica uključi u stvaranje i održavanje kulturnih događaja u  samom mestu.“, izjavio je Mladen Lujić, koordinator kulturne stanice Bukovac.

Pored radionice, deca su imale priliku da slušaju predavanje ornitologa Milana Ružića iz Društva za zaštitu i proučavanja ptica Srbije na kom su slušala o pticama, kulturi, o jednom gradu, o odnosu čoveka prema samom sebi. Iako pomalo stidljivi, pokazuju poprilično znanje o vrstama ptica, njihovim navikama i karakteristikama. Nakon održanog predavanja, učenici su imali priliku, zajedno sa svojom nastavnicom likovne kulture, Svetlanom Matović, inspirisani onim što su čuli, da naslikaju radove.

Bukovac ima dosta dece koja su rada da učestvuju, samim tim ljudi iz Kulturne stanice se trude da često organizuju edukativne, kulturne i mnoge druge sadržaje, kao što je i ova radionica. Koordinator kulturne stanice Bukovac je istakao da uvek rade u kooperaciji sa nekim – “Sa udruženjem za Bukovac smo imali  organizovanu sadnju sadnica na putu prema Stražilovu. Pre dve nedelje, održana je foto/video radionica, gde su deca učila kako se slika i snima, ali smo i to povezali sa pričom o ekologiji. Takođe se organizuju dečije predstave, koncerti i još mnogo što šta.“, dodao je Mladen.

Projekat “Let iznad Novog Sada” podržala je Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.